Prvi Juke-R sišao s proizvodne trake

Prvi Juke-R sišao s proizvodne trake

Kada je nešto dovoljno avangardno i unikatno da zapravo graniči s bizarnim, gotovo je sigurno da će pronaći kupca. Tako je barem u slučaju Nissanovog crossovera Juke, točnije njegove supersportske verzije R. Cijena, pritom, nije previše bitna stavka.

Naime, kada je ranije ove godine Nissan predstavio konceptnu izvedbu sportski dorađenog Jukea u Dubaiju, tamošnja se klijentela pomamila za neobičnim spojem crossover karoserije i voznih osobina rasnog sportaša, GT-R. Nissan je priopćio kako je za automobil vladalo veliko zanimanje, a nekoliko je kupaca bilo spremno odmah uplatiti traženi iznos od astronomskih 600.000 dolara po komadu.

Rezultat je vozilo u čijem su nastanku sudjelovali Nissanovi sportski odjeli NTC-E i britanska automobilistička tvrtka RML. Tehnološku podlogu posudio je provjereni Nissanov sportaš, GT-R, a ostatak automobila prilagođen je motoru od 545 KS. Tu je i sportska, točnije natjecateljska oprema u unutrašnjosti, a podaci o ubrzanju i krajnjoj brzini samo potvrđuju status crossover supersportaša. Juke-R je, naime, sposoban od 0 do 100 km/h stići za oko 3 sekunde, a najveća brzina kreće se oko brojke od 275 km/h.

Prvi Juke-R proizvodne je pogone napustio ovih dana i s tablicom na kojoj je oznaka Juke-R #001 spreman je za isporuku u Dubai.
Autosport.hr