Projekt(čina): Rekonstrukcija GTA V u GTA IV okruženju

Projekt(čina): Rekonstrukcija GTA V u GTA IV okruženju

Dobro ste i smo pročitali, mala, ali uporna i predana ekipa zanesenjaka radi na projektu popriličnih proporcija. Cilj, prenijeti kompletan svijet prošlogodišnjeg uberhiperhita Grand Theft Auto V u okruženje prethodnog nastavka serijala GTA, Grand Theft Auto IV. Potonji je, kao što znate, na tržište stigao prije šest godina. Kako igru lansiranu prošle godine i to isključivo za konzole prenijeti u svijet igre koja je na tržištu već šest godina? Ne znamo, ali zato zna Jonathan Gustafsson i ekipa koju je okupio za rad na ovom projektu.

Ono što je počelo kao jednostavan mod iliti dodatak za GTA IV pretvorilo se u opsesiju kojoj je cilj u GTA IV prenijeti kompletan svijet prošlogodišnjeg hita GTA V, čime će potonji postati dostupan za vlasnike PC računala. Gustafsson je, inače, prava zvijezda u GTA krugovima, ali kako sam kaže, nije očekivao da će reakcije na jedan od njegovih mod videa biti toliko pozitivne. Upravo su ga te reakcije navele da ideju malene prerade GTA IV pretvori u pravi projekt.

"Trebao je to biti samo jedan video, baziran na relativno malenom modu, tek da vidimo kako bi GTA V izgledao u GTA IV okruženju na PC-u. Međutim, nakon prvih očekivano dobrih reakcija ljudi jednostavno nisu prestali pričati o tom videu. Ubrzo je sve poprimilo neslućene razmjere - počeli smo dobivati ponude programera i developera iz cijelog svijeta; Rusije, Brazila... Nije bilo povratka, odlučili smo prebaciti kompletan GTA V u GTA IV i ponuditi ga kao igriv mod", rekao je Gustafsson.

Iako su planovi ambiciozni, ekipu će u realizaciji projekta ograničiti manji virtualni svijet, koji omogućava GTA IV, tako da "prekopirani" GTA V neće biti cjelovit. Unatoč tome, zanimanje GTA fanova je ogromno. Plan je mod ponuditi igračima, ako ne dođe do nepredviđenih problema. Zasad ekipa okupljena oko Gustafssona tvrdi kako sve napreduje po planu (i programu), ali o rokovima još ne mogu govoriti. Tvrde kako će im za rekonstrukciju mapa trebati barem još nekoliko mjeseci.

Valja naglasiti da će pravi GTA V biti dostupan i vlasnicima PC-a kada službena igra bude portana na računala, a do tada će, ako izađe na vrijeme, Gustafssonov mod-koji-je-postao-puno-više poslužiti kao izvrsna alternativa.

Ako nekim slučajem ne znate koji vrag je GTA... nemojte da vas moramo pregaziti ukradenim automobilom. 

Više o projektu na "službenoj" Facebook stranici.

Video sadržaj

Autosport.hr