Alkohol i dalje čest suvozač mladim vozačima

Alkohol i dalje čest suvozač mladim vozačima

Obrađeni rezultati ovogodišnje akcije Europska noć bez nesreća statistički pokazuju poboljšanje zabrinjavajućeg trenda vožnje mladih pod utjecajem alkohola, međutim konzumacija alkohola mladih vozača tijekom noćnih izlazaka i dalje je znatna.

Prema podacima koji su prikupljeni 18. listopada u noćnim klubovima u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Varaždinu, od ukupno 510 mladih vozača koji su pristali na alkotestiranje, njih 175 nije konzumiralo alkohol, što je gotovo isti broj kao i prošle godine, kada od 627 mladih vozača koji su pristali na alkotest 167 nije konzumiralo alkohol.

Ove godine čak 130 testiranih vozača konzumiralo je alkohol u zakonskim okvirima, dok je prošle godine taj broj bio manji, njih ukupno 59 konzumiralo je alkohol do dopuštene granice od 0,5 promila.

Najveća razlika i poboljšanje u odnosu na 2013. godinu vidljiva je iz podataka koji pokazuju da je ove godine 205 mladih vozača imalo više od 0,5 promila alkohola u krvi, a prošle godine čak 401. S obzirom da je približno isti broj mladih vozača sudjelovalo u akciji 2013. i 2014. godine, rezultati pokazuju pozitivne promjene i blago poboljšanje zabrinjavajućeg trenda vožnje mladih pod utjecajem alkohola.

Akcija Europska noć bez nesreća provedena je u organizaciji međunarodne udruge RYD (Responsible Young Drivers), a u Hrvatskoj putem licenciranog partnera udruge Sigurnost u prometu (SUP) i partnera projekta Nacionalnog programa sigurnosti na cestama MUP-a, Fakulteta prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare, koja ovu akciju podržava u sklopu svoje kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“.

You have no rights to post comments

Autosport.hr