BMW predstavio eksperimentalni plug-in hibrid

BMW predstavio eksperimentalni plug-in hibrid

Njemačka premium marka potvrdila je projekt razvoja plug-in hibridnog pogonskog sustava, koji će u bližoj budućnosti uvrstiti u seriju 3. Razvoj sustava je još uvijek u tijeku i trenutno se provode testiranja na novoj, točnije osvježenoj seriji 3, koja na tržište stiže tijekom sljedeće godine.

Hibridni pogonski sustav čine 2-litreni turbobenzinski četverocilindraš i kompaktni električni motor - kombinacija razvija 245 KS i posredstvom automatskog mjenjača moment šalje na stražnje kotače. U BMW-u tvrde kako snagom i performansama hibridni pogonski sustav može parirati 6-cilindarskim motorima iz game bavarskog proizvođača.

BMW-ov hibridni sustav koristi električnu energiju pohranjenu u litij-ionske baterije ispod putničke kabine, što se pozitivno odražava na ponudu prostora u prtljažniku, a koji je tek nešto manje od onog u modelima s konvencionalnim motorima. Baterije se mogu puniti na posebnim stanicama ili preko obične kućne utičnice. Optimalnoj potrošnji električne energije pomaže posebni Proactive Driving Assistant sustav, ugrađen u navigaciju, a koji na temelju podataka u stvarnom vremenu optimizira potrošnju obzirom na stanje u prometu. Električni pogon ima domet od 35 kilometara i postiže brzinu od 120 km/h.

Više fotografija +

Autosport.hr