Pozor pri kupnji automobila putem Interneta

Kupovina preko Interneta postala je dio naše svakodnevice, no iako nam olakšava kupnju i štedi naše vrijeme, istovremeno i nadalje predstavlja potencijalni rizik. Primamljivi oglasi u kojima se nude vrhunski uščuvana rabljena vozila, i to po iznimno prihvatljivim cijenama, preplavili su naše auto oglasnike, no pitanje je što doista stoji iza tih atraktivnih ponuda. Na redakcijski mail javio nam se naš čitatelj Davor Delić koji se umalo "opekao" u jednoj takvoj transakciji te je ovim putem želio upozoriti i ostale čitatelje na moguće opasnosti koje za sobom vuku ishitrene odluke bez detaljne provjere oglasa. U nastavku vam donosimo iskustvo gospodina Delića koje u cijelosti objavljujemo, a svoje tvrdnje potkrijepio je i prepiskom s tobožnjim prodavačem....

Poštovani,
želio bih ovim putem upozoriti sve na aktualnu prijevaru u auto oglasima. Naime, pojavio se oglas za VW Boru iz 2004., 1.9 TDI, crni karavan sa slikama bez tablica po vrlo atraktivnoj cijeni od 5.190,00 €. Kontaktirati prodavača moguće je jedino putem mail obrasca na web stranici oglasnika. Nakon što sam to učinio dobio sam odgovor na engleskom i izuzetno loše taj isti tekst preveden na hrvatski.

Odgovor je otprilike izgledao ovako: Auto je u savršenom stanju, prodajem ga jer sam do prije 2 tjedna radila u bolnici u Hrvatskoj i po povratku u Atenu shvatila sam da mi se više isplati kupiti novi auto sa grčkim tablicama nego raditi uvoz, odnosno prodati automobil u Hrvatskoj. Ako ste zainteresirani, organizirat ću isporuku vozila o svom trošku... Potpis: Dr. Dionisia Nikephoros. Na te rečenice malo je reći da sam zagrizao, razmišljao sam i zatražio još neke standardne podatke, pitao sam za kilometražu i tablice i sl. Sljedeći odgovor mi je bio nevjerojatan, očekivao sam veliku kilometražu na vozilu i time opravdavao tu povoljnu priliku.

Ali odgovor je bio 104.000 km! I predetaljno opisan postupak isporuke vozila na moju adresu! Znači ostavim im podatke, oni organiziraju pažljivu i sigurnu isporuku preko transportne kompanije koja mi ispostavi račun za garancijsku uplatu (kaparu) i agent koji kamionom dostavi automobil, zajedno sa potpisanim ugovorom je opunomoćen potpisati bilo koji dodatni dokument u njihovo ime. Ja nakon isprobavanja automobila odlučujem da li ću ga kupiti ili ne, a za slučaj da odustanem od kupovine oni u roku od 24 sata vraćaju uplaćen novac. Ali to isključuju kao mogućnost jer ću ja biti oduševljen automobilom.

Zaključujem da se radi o klasičnoj internetskoj prijevari i ovo iskustvo pokazuje koliko su zapravo tradicionalni sajmovi vikendom dragocjeni. U nadi da neće biti žrtava ovakvih prevaranta, u privitku pisma šaljem autentične e-mailove. 

S poštovanjem, 
Davor Delić

{phocagallery view=category|categoryid=199|limitstart=0|limitcount=5|imageshadow=none|detail=5|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|displaybuttons=0|displaydescription=0|displayimgrating=0|pluginlink=0}

You have no rights to post comments