7. riječki autoslalom


Završila je sezona autoslaloma desetom utrkom održanom na stazi u Preluku u organizaciji AK Rijeka. Pobjedu je odnio prošlogodišnji najbolji slalomaš Dejan Kopajtić u Yugu, kojemu je prva pobjeda u sezoni donijela naslov viceprvaka. Drugo mjesto pripalo je najboljem ove godine u Prvenstvu Hrvatske, Daliboru Pečnjaku u Fiat Unu, dok je treći završio Željko Lipušić u Zastavi 750, ujedno i trećeplasirani u ukupnom poretku.Četvrto mjesto pripalo je Krešimiru Radovaniću u Zastavi 850, peto Juri Gašperovu u Renaultu 5 GT Turbo, dok je šesti bio Marko Cesar u Peugeotu 205. Sedmu poziciju zauzeo je Marko Pikula u Zastavi Yugo, viceprvak među juniorima ove sezone, osmu Dejan Ciglenečki u Autobianchiju, dok je deveto mjesto pripalo Vladimiru Poredskom u Peugeotu 205 1.3 Rallye koji je svojom vožnjom ugodno iznenadio mnogobrojne prisutne i tako na posljednjoj utrci osvojio prve bodove u ukupnom poretku Prvenstva Hrvatske. Deseti je do cilja došao Denis Šroler u Peugeotu 106 Rallye.

Riječki autoslalom jedan je od atraktivnijih jer je staza brza, a opet zahtjevna. Podloga po kojoj se vozi je skliska pa traži spretnost i koncentraciju jer jedan krivi potez natjecatelju može priuštiti bliski susret sa stijenom. U odnosu na prvi slalom sezone koji se također vozio na istoj stazi velik broj natjecatelja se ubrzao, sekundu, dvije, ali čak i pet u ekstremnim slučajevima.Natjecatelja je bilo uistinu mnogo – 76, iako je riječ o najvećoj po broju vozača automobilističkoj disciplini kod nas, ne zaboravimo na činjenicu da se vozila posljednja utrka sezone. Vrijeme je bilo idealno, sunčano i toplo, a gledatelja je bilo duž cijele staze. Organizacija je bila odlična. Program je tekao po satnici, nije bilo kašnjenja, rezultati vožnji stizali su brzo, a staza je bila i više nego dobro osigurana. Gotovo idealna utrka za natjecatelje i promatrače.   

Vozačica je bilo pet. Najbrža je bila, kao i u svakoj utrci ove sezone, Alenka Jurašić u Autobianchiju koja je po treći  put potvrdila naslov prvakinje Hrvatske. Druga je završila Renea Čubrić također u Autobianchiju kojoj je ujedno pripalo i drugo mjesto u ženskoj konkurenciji Prvenstva Hrvatske. Treća je bila juniorka Lara Sanković u Zastavi 750, dok je četvrta završila Lana Frančić u Peugeotu 205 koja je u poretku vozačica ove sezone zauzela treće mjesto. Peta je do cilja stigla veteranka Ljiljana Kamenar u Autobianchiju.Od 14 juniora koji su vozili posljednju utrku najboljim se pokazao Marko Pikula u Zastavi Yugo, slijedio je Hrvoje Šepić, najbrži junior sezone, također u Zastavi Yugo, dok je treći bio Donald Milokanović u Zastavi 750.

Najbrži u klasama bili su sljedeći vozači:

KLASA 1
1 Tihomir Pašić – Fiat 600 Sporting
2 Renea Čubrić – Autobianchi Abarth
3 Željko Muhar – Autobianchi A112KLASA 2
1 Vladimir Poredski – Peugeot 205 1.3 Rallye
2 Antun Laušin – Honda CRX 1.6
3 Muhamedali Maksuti – Peugeot 106 Rallye 1.6

KLASA 3
1 Jure Gašperov – Renault 5 GT Turbo
2 Marko Cesar – Peugeot 205
3 Darko Vrlazić – Peugeot 205 GTi

KLASA 4
1 Krešimir Radovanić – Zastava 850
2 Dejan Ciglenečki – Autobianchi A112
3 Alenka Jurašić – Autobianchi A112

KLASA 5
1 Željko Lipušić – Zastava 750
2 Denis Šroler – Peugeot 106 Rally
3 Zlatko Barbić – Zastava Yugo 1.6

KLASA 6
1 Dalibor Pečnjak – Fiat Uno
2 Vjekoslav Čičko – Fiat Punto GT
3 Željko Kokotec – Yugo 1.8 16V

KLASA 7
1 Donald Milokanović – Zastava 750
2 Ivan Bijelić – Zastava 750 Abarth
3 Zoran Širola – Autobianchi A112

KLASA 8
1 Dejan Kopajtić – Zastava Yugo 1.6
2 Marko Pikula – Zastava Yugo 1.6
3 Hrvoje Šepić – Zastava Yugo 1.6

KLASA 9
1 Mario Macan – VW Golf
2 Edi Milokanović – Ford Focus 2.0
3 Duilio Božić – Ford Focus 2.0

Autosport.hr