Ispiši ovu stranicu

Druga sezona Honda kupa

Pred nama je uzbudljiva 2. po redu sezone Honda Valvoline Yokohama kupa. U protekloj sezoni bilo je neizvjesno do samog završetka, do posljednje utrke. Vozači su se tijekom sezone izmjenjivali na pobjedničkom postolju, no Viktor Bolšec u konačnici je bio najbolji. Bolšec će u ovoj sezoni pokušati obraniti naslov, a popis vozača koji će nastupati ojačan je za još nekoliko zvučnih imena poput Marina Čolaka i Ozrena Grande. Svoj nastup u Honda Valvoline Yokohama kupu ove godine neće ponoviti Ivan Pokos, Marko Sitarić niti Robert Nikpalj.Trenutno je poznato 13 vozača, dok za četiri preostala automobila imena vozača još ne znamo:

Viktor Bolšec
Robert Bradarić
Vanja Vešligaj
Edi Milokanović
Valter Nežić
Alen Perušić
Saša Radola
Robert Markt
Ivan Kodrić
Marin Galić
Siniša Krainc
Marin Čolak
Ozren Granda

Među četiri preostala vozača biti će i vozač Auto Kluba, koji će biti izabran između 30 kandidata, a njegovo ili njezino ime biti će poznato nakon testiranja i odabira vozača, koje će se održati na Grobniku 28.3.

Kalendarom natjecanja u ovoj sezoni predviđeno je 9 utrka, 7 kružnih i dvije brdske.

22.-23.04. Poreč
30.04.-01.05. Solin
27.-28.05. Učka - brdo
01.-02.07. Grobnik
08.-09.07. Čabar - brdo
15.-16.07. Zagreb
08.-10.09. Grobnik
23.-24-09. Požega
14.-15.10. Dugopolje

Prva utrka će se održati na potpuno novoj uličnoj stazi u Poreču, a pored nje Honde nisu nastupile niti na zagrebačkoj utrci koja je u ovoj sezoni prva u drugom dijelu sezone.

U odnosu na proteklu sezonu tehnički pravilnik doživio je nekoliko sitnih promjena, koje će uglavnom imati utjecaja, odnosno poboljšati sigurnosne aspekte vozila.

Evo što od sezone očekuju vozači i koga smatraju favoritima:

Viktor Bolšec:
Ove sezone vozim drugi auto tako da moram vidjet kako će se ponašati. Auto je 'poluspreman' ali se nadam da ću ga do prve trke uspjeti urediti. Ovo će biti sigurno teža sezona nego prošla. Novi vozači, neki auti su bolje 'pripremljeni' itd...Favoriti će biti isti kao i prošle sezone, plus Čolak, koji će sigurno biti u borbi za sam vrh. Ja mislim da imam iste šanse kao i prošle sezone, ne bojim se konkurencije, imam više iskustva i nadam se više sponzora.

Siniša Krainc: Do sada nisam puno trenirao, no sada slijede pripreme za sezonu. Vjerujem da će prva tri mjesta podijeliti Bolšec, Vešligaj i Bradarić, a ja očekujem plasman među prvih 5. Prioritet u ovoj sezoni mi je Polo kup, u kojem idem s ciljem prvog mjesta.

Marin Galić: Voziti ću većinu utrka, kružnih, dok brdo neću voziti s Hondom. Prioritet mi je i dalje rally i Clio, no ove godine ću ipak poraditi malo na Hondi. Moja prateća iz Italije će malo podesiti automobil, pa će biti bolje nego lani. Kupove shvaćam kao svojevrsni gušt, pogotovo što ću ove godine nastupiti i u Polo kupu.

Marin Čolak: Prvenstveno se pripremam za Seat kup u Njemačkoj. Kupio sam dva auta, jedan za utrke, jedan za treninge i kamion, tako da ove godine idemo kao pravi team i ozbiljnije nego lani. Mislim da mi se ne poklapa niti jedna utrka Seata sa Hondom. Uzeo sam razbijeni auto od Sekulića pa ga još podešavamo i preventive radi mijenjamo dijelove. Dosta sam trenirao, u prosjeku sam na Grobniku 2 puta tjedno. Vjerujem da će ove godine svi biti brži oko jedna sekunde, a ako sve bude u redu s automobilom, nadam se povratku u velikom stilu – na sam vrh.

Ozren Granda: Auto je pri kraju pripreme za ovu sezonu. Dosta smo na njemu radili i mislim da će se na njemu trebati raditi jako puno i tijekom prvenstva, naročito na trapovima i kočnicama, koje bi morale izdržati moj stil vožnje. Bez obzira, očekujem da će sve biti u redu. Osobno sam spreman i motiviran za plasman na vrhu. Sezonu ću cijelu voziti pod pokroviteljstvom 'Castrola'. O drugim vozačima ne znam puno, tako da ne mogu govoriti o favoritu, ali sam siguran da će to biti još jedna uzbudljiva sezona za sve.

Vanja Vešligaj: Nisam još u tom filmu. U Francuskoj sam kao učitelj skijanja još uvijek. Ne znam niti tko vozi, stvarno nisam u toku.

Robert Markt:
Teško mi je prognozirati kako će izgledati lista favorita u Honda kup-u ove sezone. U svakom slučaju Honda kup je takmičenje renomiranih vozača od kojih gotovo svatko može stati na postolje. Sezona u našem natjecanju je jako skupa i kao takva svima nama stavlja limite do kojih možemo/smijemo ići u realizaciji sezone. Pravi izazov biti će voziti utrke protiv trojice prvoplasiranih iz 2005. a kako čujem u Honda Kup dolazi i Marin Čolak. O Čolakovim vozačkim kvalitetama dovoljno govore i prošlogodišnji uspjesi na njemačkim utrkama Seat Kupa, jedino što se možemo svi nadati, kako vozači tako i organizatori, da će njegov Team biti zadovoljan razvojem situacije. Moj nastup biti će u skladu sa mojom filozofijom utrkivanja, a to znači da ću prvenstveno biti orijentiran na sebe i kvalitetnu pripremu za takmičenje kako mene samog tako i automobila, pa ako ima boljih, trudit ćemo se shvatiti u čemu su bolji i na tome poraditi. Drago mi je vidjeti javni poziv upućen u jednom automobilističkom magazinu svim zainteresiranim vozačima početnicima za sudjelovanje u Honda Kupu, to je dobar pristup i nadam se da će nam se u ovoj sezoni pridružiti netko novi. Ono što nam je svima potrebno u ovom trenu osim novih vozača su i verificirane dopune pravilnika jer do prve utrke ostaje još samo mjesec dana.

Saša Radola: Ono što bih ja želio, mislim da još nije moguće, no pošto je ove sezone konkurencija veća, nadam se da ću uspjeti makar ostati na sadašnjem 10 mj. u ukupnom poretku! Naravno da bih želio biti još koje mjesto ispred, no to možda za koju godinu. Sve bi to bilo lakše kad bih imao vozačku dozvolu, jer ovako sjednem u auto općenito samo na utrci, a i sponzori bi puno pomogli jer trenutno me samo sponzorira tata, a svi znaju da to nije jeftin sport. Nisam još trenirao od posljednje utrke, ali za vožnju sam uvijek spreman. Mislim da sam stekao neko iskustvo prošle sezone, i znam neke greške koje bih mogao popraviti, iako grešaka uvijek ima. Auto se priprema (poboljšava se rollbar, mjenjaju amortizeri...) i nadam se da neće biti problema s njim tijekom sezone. Naravno da planiram voziti cijelu sezonu, no nikad se ne zna što se može ispriječiti, npr. kao prošle god prije Čabra, bio sam spriječen doći na utrku radi saobračajke s motorom. Nemam nekog posebnog favorita, meni su svi vozači dobri! Bitno da svi sigurno i zadovoljno stignu do cilja!Valter Nežić: Borbu će voditi vjerojatno isti ljudi kao i lani, nadam se da ću se i ja uključiti barem malo u tu borbu. Auto još nismo niti pogledali, moramo ga složiti prema novim pravilima. Još se ne zna točna 'kilaža' auta s vozačem, promijeniti će se od lani, nadam se u moju korist. Vjerojatno nas neće biti puno ali će biti velika gužva! Nadam se da ću malo uspjeti i trenirati, a pogotovo se veselim Poreču jer tu stazu nitko ne poznaje!

Robert Bradarić: Budu li se posložile kockice s sponzorima onda ću moći odvojiti više vremena za utrke i napraviti bolji rezultat nego lani. Mislim da je prošla sezona pokazala kako stoje stvari što se tiče samog vrha. Vjerujem da su favoriti isti kao lani – Bolšec, Vešligaj… Ove godine ima dosta 'uličnih' utrka u kalendaru, što vidim kao prednost za mene osobno.

Alen Perušić: Trenirao još nisam, na autu se radi još i danas i raditi će se još jedno vrijeme, jer još nisu stigli dodatci od rollbara koje treba ugraditi. Financijski još nisam zatvorio cijelu sezonu, radim na tome ali je još teško. Što se favorita tiče, Bolšec je uvijek bio i dalje je favorit. Za druge ne znam, ne znam tko još vozi. Vanja, iako ima velike oscilacije, ne znam zašto. Nadam se da će tehnička komisija više gledati aute ove godine da ne bi bilo kao u Focusu 2. i 3. godine, to je bilo strašno. Očekujem dobar rezultat – među prva tri je odlično!

Ivan Kodrić: Očekujem sezonu sa puno zanimljivih utrka i fer borbi. Nadam se da nitko neće dominirati cijelu sezonu i da će tehnička komisija dobro odrađivati svoj dio posla. Auto je manje-više spreman, treba još doraditi samo neke sitnice koje su dozvoljene ovogodišnjim pravilnikom. Spreman sam za sezonu, skinuo sam par kila i malo poradio na fizičkoj spremi. Kao favorite vidim Viktora, Perušića, Markta, Bradarića i naravno sebe (barem se nadam da ću to biti na pola sezone), iako mislim da bi svatko od prošlogodišnjih vozača Honda kupa mogao pobijediti ili biti na postolju.

Edi Milokanović: Nažalost, dok su ostali  cijelu zimu podešavali automobil i pripremali ga za nadolazeću sezonu, moj je auto bio na 'peglanju' nakon nezgode na rallyju u Poreču i još uvijek nije gotov, a ja sam pripremao završne svečanosti podjele nagrada Prvenstva Hrvatske u Autoslalomu i Ocjenskom auto rallyju a nakon toga i prestižnu 'Večer Državnih Prvaka HAKS-a'. Ali svejedno to neće umanjiti moju volju za nastupom i ove godine. Uz standardnu organizaciju tri utrke Prvenstva Istarske rivijere, Autoslalom u Brtonigli (mali Monte Carlo), brdske utrke na Limskom kanalu (ove će godine staza potpuno biti asfaltirana uz popratni parking na početku prije starta), prestižnog Rallyja Poreč, ove godine po prvi puta organiziramo kružnu utrku u Poreču koja će, nadamo se, postići potpuni uspjeh. Nastupiti ću u Honda kupu, na brdskim utrkama u klasi N3, a na početku godine ići ću s dečkima iz kluba na pokoji Autoslalom. Teško je prognozirati tko će pobijediti, ali koliko čujem priče, najviše je na pripremama bio Bolšec, zatim Kodrić i povratnik na naše staze, Čolak, koji neće odvesti sve utrke tako da nema realnih mogućnosti. Zatim je tu Perušić koji je na Grobniku doma, na brdu vrlo brz, a sasvim je prirodno da ću se i ja, koliko mi to vrijeme bude dopuštalo, upustiti u borbu za neko od postolja, pogotovo na brdu i gradskim utrkama.

Autosport.hr