Honda kup - Sezona 2006.


Završila je druga sezona trogodišnjeg ciklusa Honda Valvoline Yokohama kupa. Pobjednik prošle sezone, Viktor Bolšec uspio je obraniti naslov i ponovo se okititi atributom najuspješnijeg vozača kup natjecanja sa najsnažnijim automobilima u Hrvatskoj. Osvajanje titule prvaka donekle mu je olakšao njegov, u ovoj sezoni najjači konkurent, Marin Čolak. Čolak je do posljednje utrke za Bolšecom zaostajao svega nekoliko bodova, no kako u Dugopolju nije nastupio, Bolšec je mogao na posljednju utrku otići smireno, jer je do tada trećeplasirani Robert Bradarić imao preveliki zaostatak koji je mogao nadoknaditi jedino Bolšecovim odustajanjem u obje utrke. Bolšec je ponovo dokazao da je brz i konstantan, kako na krugu tako i na brdu. Do drugog mjesta došao je Robert Bradarić, dok je Marin Čolak zauzeo 3. mjesto ukupnog poretka.Četvrto mjesto zauzeo je Alen Perušić, ispred Ivana Kodrića i Vanje Vešligaja koji je isključen iz obje utrke u Dugopolju zbog odstupanja od tehničkog pravilnika koja su pronađena na njegovoj Hondi. Valter Nežić zauzeo je 7. mjesto sa jednom utrkom manjka, kao i Edi Milokanović, koji se plasirao na 8. mjesto. Na 9., mjesto plasirao se najmlađi sudionik Honda kupa, sedamnaestogodišnji Saša Radola. Plasmanon iza mladog Radole morali su se zadovoljiti renomirani hrvatski rallyjaši Marin Galić i Robert Markt, dok se iza njih plasirao Marin Petrić, sva trojica sa pokojim izostankom sa utrka. Ukupno gledano, svega petorica vozača nastupila su na svim utrkama. Nekolicina je izostala sa jedne, dvije, dok su vozači prema dnu poretka nastupili samo u pokojoj ili jednoj utrci.

Gledano svaku utrku zasebno, vozača nije bilo mnogo, no njihovo umijeće i borbe na stazi svakako su bile interesantne gledateljima. Na svakoj utrci barem petorica vozača ostvarili su gotovo jednaka vremena i svatko od njih mogao je doći do pobjede. Brzi i atraktivni automobili, Honde Civic Type R u usporedbi sa ostalim automobilima koji se natječu na kružnim stazama zaista izgledaju moćno i odaju dojam prave brzine. Na stazama se radilo uglavnom o fer borbama i atraktivnim pretjecanjima, kojih je bilo zaista mnogo. Tome su svakako pridonijela pravila kupa o zamjeni mjesta na startnoj rešetci na kružnim utrkama. Prema poretku iz prve utrke u vikendu na Grobniku su svoje pozicije zamijenila prva osmorica, dok su na ostalim kružnim utrkama mjesta mijenjala prva četvorica. U ovoj sezoni održano je 7 natjecanja na kružnim stazama, od toga na 6 natjecanja odvožene su po dvije utrke u vikendu, jedna je bila utrka izdržljivosti u trajanju od 105 minuta te dvije brdske utrke. Ukupno je nastupilo 20 vozača, a njih 19 osvojilo je bodove.

Honda Valvoline Yokohama kup ide dalje i u sljedećoj sezoni. Organizator natjecanja AMD Matulji Racing, no i glavni sponzori kupa – Ruting, generalni uvoznik automobila marke Honda za Hrvatsku, Valtec – uvoznik Valvolinea za Hrvatsku te Automehanika – uvoznik guma marke Yokohama priželjkuju veći broj automobila. Kada bi ih na svakoj utrci bilo 15 bio bi to već veliki napredak. No obzirom na troškove koji proizlaze iz ovog natjecanja, nažalost vjerujemo da povećanje broja vozača, odnosno automobila u kupu i nije izgledno. A brojnost je ta koja kružnim utrkama daje čar. Što više automobila na stazi kup je atraktivniji, kako samim vozačima, tako i gledateljima, pa zatim sponzorima i na kraju medijima. Tako priča zatvara začarani krug.

U svakom slučaju vozači koji su nastupali u ovoj sezoni uglavnom su dokazali svoje umijeće nastupom u ovom ili već ranije u nekom od drugih kup natjecanja. Stoga bi bilo dobro da se renomirana imena hrvatskog automobilizma poput Bolšeca, Čolaka, Bradarića, Perušića, Kodrića itd. na startnoj listi Honda kupa nađu i u sljedećoj sezoni.

Viktor Bolšec: Sada kada pogledam četiri godine unatrag, kada sam nakon dugog bavljenja moto utrkama odlućio voziti auto utrke, moram priznati da sam jako zadovoljan. U te četiri godine 3. puta sam osvojio naslov prvaka Hrvatske. Sa ovom sezonom sam jako zadovoljan. Pobijedio sam na više utrka nego lani, a konkurencija je bila jednako jaka. Želio bih zahvaliti sponzorima što su mi omogućili da uspješno okončam sezonu. Jedino čime sam nezadovoljan je proglašenje na kraju sezone, koje je bilo dosta loše organizirano, a s druge strane zakinuti smo za novčane nagrade na kraju sezone koje su propisane pravilnikom. Mislim da to nije korektno prema nama vozačima. Za sljedeću sezonu planiram ponovo nastupati u Honda kupu i nadam se da ću imati više novaca, kako bih mogao trenirati i još bolje se pripremiti.

Martino Bradarić: Sezona je sve u svemu na kraju zadovoljavajuća. Da mi je netko na početku sezone ponudio 2. mjesto ne bih ga prihvatio, iskreno, jer išao sam na prvo mjesto. Kroz sezonu sam imao dosta pehova. Nesporazum s kolegom na prvoj utrci i odmah razbijanje auta kojeg nismo uspjeli do kraja složiti do druge utrke, pa puknuće gume u utrci izdržljivosti dok sam bio na drugoj poziciji... Tada sam izgubio puno bodova i postalo je jasno da od prvog mjesta na kraju sezone neće biti ništa. Zadnjih par utrka sam uspio ostvariti dobra rezultate i pobjede, no moramo biti realni; da je Čolak vozio zadnju utrku ja bih sada bio treći ukupno. Za sljedeću sezonu planiram svakako nastupati u Honda kupu, no ako se poslože kockice u pripremi je i BMW M3 grupe E1 na brdu za Prvenstvo Hrvatske i ukoliko bude sredstava i na nekoliko utrka za Prvenstvo Europe.

Alen Perušić: Prvenstveno se moram zahvaliti sponzorima i cijelom timu na podršci u ovoj sezoni. Tijekom sezone bilo je dosta problema s automobilom, no i sa fincijskim sredstvima za njegovu pripremu. Sve u svemu sezona je završila daleko iznad očekivanja obzirom na sve probleme. Što se druge sezone tiče, trenutno pripremam cijeli projekt. Možda ovaj, najstariji auto u kupu zamijenim drugim, jer ovaj je umoran, što od mene, što od drugih koji su ga prije mene vozili. Od sljedeće sezone želim postolje!

Ivan Kodrić: Sa sezonom nisam baš posebno zadovoljan. Završio sam 5. ukupno, što nije loš rezultat, no obzirom na to da sam imao dosta jako dobrih rezultata kroz cijelu sezonu, malo sam ipak razočaran. Dvije utrke koštale su me plasmana na postolje na kraju sezone, no sad to nije bitno. Završilo je kako je završilo i ipak su i neki dobri vozači poput Vanje Vešligaja ili Valtera nežića završili iza mene. U sljedećoj sezoni voziti ću ponovo Hondu i očekujem da ću na kraju sezone stajati na podiju. Nadam se da će biti više vozača nego ove godine, da nas bude barem 15 i da to onda budu prave utrke. Nadam se da će se vodstvo kupa malo pokrenuti i okupiti ostale automobile koji su se rasipali okolo, jer na jednoj utrci ove godine bilo nas je samo 9, što je totalno ne atraktivno.

Vanja Vešligaj: Moram priznati da sve ukuono sa sezonom baš nisam zadovoljan. Planovi na početku sezone bili su puno veći i očekivao sam puno više. Mućio sam se cijelu, pod kraj je krenulo malo bolje, a onda je posljednja utrka završila tako kako je završila, diskvalifikacijom. Tako da kada podvućem crtu, mogu reči da je ova sezona bila neuspješna. Za sljedeću sezonu sam još uvijek u pregovorima. Nadam se da će tim ostati u postavi kao i do sada, no više ću znati početkom sljedeće godine.

Valter Nežić: Sezona je za mene prošla super, iako se to baš i ne bi reklo obzirom na 7. mjesto. Imao sam dosta dobrih rezultata, no na nekim utrkama sam mogao i puno bolje. U sljedećoj sezoni rado bih ponovo nastupao u Honda kupu, no budući da auto nije moj, odluku će donijeti vlasnih automobila.  

Saša Radola: Zadovoljan sam s rezultatom s obzirom na to da vozim tek drugu godinu. Moglo je možda i bolje ali nismo bili dovoljno pripremljeni. Imali smo problema i s autom, no u sljedećoj sezoni biti će bolje. Pred kraj sezone počeo sam nastupati pored Honda kupa i na brdskim utrkama za Prvenstvo Hrvatske, što mi je u planu i za sljedeću sezonu.

Robert Markt: U ovoj sezoni nisam toliko pažnje posvetio nastupima u kupu. Ne toliko zbog mojeg izbora koliko zbog financijske (ne)mogućnosti. Utrke sam vozio neopterećen rezultatom, a svaka utrka kupa odličan mi je trening za rally, budući da u istom automobilu sjedim 9 puta više nego moji konkurenti koji voze samo rally. Prema tome i sljedeće godine ću iskoristiti nastupe u kupu kao trening za rally i nastojati održati visoki tempo kakvim sam vozio u ovoj sezoni. Što se tiče ambicija glede razultata u kupu, svjestan sam koliko bi financijskih sredstava bilo potrebno uložiti u pripremu i održavanje automobila da bih mogao konkurirati vodećima, stoga ambicija u tom pogledu nemam.

Marin Galić: Sezonom sam djelomično zadovoljan. Obzirom na uloženio, još sam ostvario solidan rezultat. Za sljedeću sezonu još nisam počeo pregovore. Sigurno je da ću voziti rally, no volio bih odraditi i još jednu sezonu Honda kupa. Hondu vozim iz gušta, a dobro mi dođe i kao trening za rally. Za dobar rezultat treba uložiti puno novaca, kojih nemam, no treba i trenirati i posvetiti tome puno više vremena, kojega također nemam.


Honda Valvoline Yokohama kup 2006.


1.    Viktor Bolšec    400
2.    Robert Bradarić    355
3.    Marin Čolak    339
4.    Alen Perušić    252
5.    Ivan Kodrić    250
6.    Vanja Vešligaj    246
7.    Valter Nežić    239
8.    Edi Milokanović    189
9.    Saša Radola    152
10.    Marin Galić    150
11.    Robert Markt    66
12.    Marin Petrić    56
13.    Hrvoje Katičić    48
14.    Marijan Malčević    46
15.    Dan Horvat    28
16.    Siniša Krainc    21
17.    Tomislav Markt    17
18.    Martin Mustapić    16
19.    Igor Puž    15
-    Ellio Radola    0Autosport.hr