Dan Horvat u Honda kupu

Tridesetero najsretnijih čitatelja Auto kluba jučer je provelo nesvakidašnji dan na Grobniku. Po dolasku na Grobnik oko 8 sati ujutro, kandidati su podijeljeni u 4 grupe. Svaka grupa odslušala je teoretsko predavanje, predavanje o samom automobilu, a potom sa vozačima Honda Valvoline Yokohama kupa odvezla i prve krugove po autodromu, za volanom natjecateljske Honda Civic Type R. Kandidati su u prvom krugu pisali i pismeni ispit poznavanja pravila na utrkama te prošli kratak razgovor sa komisijom kupa.  Nakon pauze za ručak, komisija je prema ocjenama vozača kupa, rezultata ispita i intervjua odabrala petoricu najboljih, odnosno najpodobnijih za vozača utrka.Uslijedile su nove vožnje na stazi, svaki vozač ovog puta u automobilu je bio sam, a slijedio ga je jedan od vozača kupa (Bolšec, Perušić, Milokanović, Galić, Krainc, Radola) u svojem natjecateljskom automobilu te pomno pratio svaki pokret na stazi, način kočenja, odabira putanje, prolaska kroz zavoje i sl. Nakon vožnji vozači su polagali novi pismeni ispit, ovog puta ozbiljniji, opširniji, ispit koji im ujedno omogućuje i stjecanje licence klupskog ranga. Nakon dodatnog razgovora sa svih pet kandidata koji su ušli u uži izbor, komisija je proglasila i pobjednika, odnosno sretnika koji će sasvim besplatno odvesti cijelu sezonu Honda Valvoline Yokohama kupa te njegove dvije zamjene, u slučaju da odabrani kandidat ne može nastupiti na nekoj od utrka.Dan Horvat iz Koprivnice odabran je za nastup u kupu, njegova prva zamjena je Marijan Malčević iz Zagreba, a druga Hrvoje Katičić, također iz Zagreba.

Svoj trojici biti će omogućen još jedan trening na Grobniku prije početka sezone.

Ugodno druženje, vožnje po grobničkoj stazi za većinu kandidata bilo je iskustvo koje su oduvijek priželjkivali. Mnogi od njih izjavili su nakon prvog kruga testiranja i prvih krugova za volanom natjecateljskog automobila kako im je i ovo dovoljno. Čak i ako ne uđu u uži izbor san im se ostvario. Sjeli su za volan moćne Honda Civic Type R, vozili grobničkom stazom i uživali!

Evo što su prije izbora pobjednika izjavili pobjednik i njegove dvije zamjene.

Dan Horvat: "Wow, ludilo! Te Honde su pravi bolidi i koji su to sretnici oni koji ih imaju prilike voziti, pomislih ja. Kad sam vidio natječaj za Auto Klubovog pilota u kupu, odmah mi je palo na pamet – zašto ne? Nisam mislio da će me izvući, ali jao kako bi bilo lijepo kada ipak bi, pa ako ništa više, da odvezem jedan krug u Type R-u na Grobniku. To je tada za mene bio san snova. Na kraju ne samo da su me izvukli među 1000 ostalih, nego sam ušao i u najuži izbor, izbor 5 najboljih! Ovaj natječaj mi je otvorio nove mogućnosti i ostvario sam san o vožnji Type R-a na pisti. Bogatiji sam za još jedno iskustvo."

Kada je saznao da je upravo on taj koji će voziti cijelu sezonu, mogli smo čuti samo: "Još uvijek ne vjerujem! Ne znam što da kažem!"

Marijan Malčević: "Unatrag nekoliko godina pratim autoutrke profesionalno i iz gušta, pa sam se na neki način zaljubio u taj sport. Radi toga imao sam u planu nekada skupiti 'lovu' i oprobati se u nekoj od disciplina autosporta. Obzirom na nemale troškove takvog pothvata nisam baš bio prevelik optimist, sve dok nisam vidio Auto Klubov natječaj, kojim se zaljubljenicima u autosport pruža mogućnost probati pravi, vrhunski natjecateljski automobil i kvalificirati se za nastup u cijeloj sezoni. Čim sam vidio najavu akcije pomislio sam – evo prilike da ostvariš snove! Daj bože da me izaberu bar za testiranje, a onda će se pokazati jesam li sposoban voziti s nekima od najboljih hrvatskih automobilista. Bio sam prezadovoljan pozivom na testiranje, a kada sam vidio kakva je konkurencija, neskromno sam se ponadao da bih mogao ući u finale, što se eto i ostvarilo. Osim zadovoljstva rezultatima cijele akcije, uživao sam vozeći Hondu Civic Type R po grobničkoj stazi, a sa svakim novim krugom htio sam još više…"Hrvoje Katičić: "Što reći o ovakvom događaju koji je po prvi puta organiziran u Hrvatskoj? Iako je događaj organiziran u radnom danu, svi osim dvojice izvučenih kandidata pojavili su se na prohladnoj grobničkoj stazi. Samo ta činjenica već pokazuje veličinu događaja. Iako se nakon prvog izbornog kruga i izvučenih pet finalista vidjelo mnogo razočaranih lica, mislim da za to nema razloga. Svima je pružena jedinstvena prilika da voze izvrsne automobile na Grobniku. Nadam se da ovo nije i posljednji put da se ovakvo nešto organizira i da će i drugi organizatori uvidjeti dobre strane ovakve promocije auto sporta u Hrvatskoj. Još jednom hvala organizatorima i sponzorima što su mi omogućili ovaj doživljaj!"

Tako je završio jedan za mnoge poseban dan na Grobniku, koji je svakako pridonio popularizaciji automobilizma u Hrvatskoj. Mnogim 'dječacima' i 'djevojčicama' ostvarili su se snovi iz djetinjstva, snovi o vožnji pravog trkaćeg automobila, na pravoj stazi. Današnji dan svakako neće zaboraviti, no neće niti organizatori kupa i ove akcije, jer ista je zaista u potpunosti uspjela!Autosport.hr