Veliki uspjeh Habulina


Sjajnim nastupima mladi hrvatski kartingaš Kristijan Habulin osvojio je 14-to mjesto na prvenstvu Europe u kartingu. Svojim ostvarenim rezultatima na prvenstvu Europe, Kristijan Habulin ostvario je pravo na FIA A licencu. To je prva karting licenca te vrste uopće izdana u Hrvatskoj i omogućuje nastup mladom kartingašu na utrkama svjetskog kupa.
Tekst: Marko Ivezić

Možda nekome četrnaesto mjesto i neće zazvučati "ozbiljno". Međutim, u nevjerojatno jakoj konkurenciji vozača kontinenta, plasman mladog Hrvata na ovu poziciju ravno je pobjedi, usponu na Mt.Everest. Nikada ni jedan naš vozač u službenom prvenstvu Europe nije došao tako visoko. I stoga je dostignuta pozicija maksimum maksimuma koji jedan Hrvat može dostići u europskoj konkurenciji.Ostvario je to u Njemačkoj, koncem prošlog mjeseca, u Wakesdorfu, gdje se vozila druga utrka prvenstva Europe. Kao i obično, na svakom se prvenstvu vozi, kao prvo, trening za mjerenje vremena. Cilj je ostvariti što bolju startnu poziciju. Nakon toga slijedi pet kvalifikacijskih utrka u kojima je Kristijan ostvario sjajne rezultate (osmo, deveto, dva puta peto i jedno četvrto vrijeme). To mu je osiguralo ulazak u finalne utrke sa jedanaeste startne pozicije u konkurenciji 34 vozača. Treba napomenuti da ih je u kvalifikacije krenulo njih 100.

U prvoj finalnoj utrci završio je na 7. mjestu, u drugoj na 9. što mu je u konačnom zbiru bodova donijelo fenomenalno 14. mjesto u Europi. Treba istaći da na Europskom prvenstvu sudjeluje, u jednoj klasi, oko stotinjak najboljih kartingaša iz svih europskih zemalja. Utrke se voze cijelom Europom. Od Italije, Belgije, Francuske, Njemačke, Španjolske...

Dosadašnje dvije iz ovogodišnje serije vozile su se u Italiji i Njemačkoj. Na prvoj u travnju, voženu u Italiji, Kristijan zbog tehničkih problema sa kartom nije uspio sakupiti dovoljan broj bodova za ulazak u finale. Zato je sve to naplatio u Njemačkoj.Član je Karting kluba "1", vozi karting od svoje 12-te godine. Prvih je godina uglavnom sudjelovao na utrkama u Hrvatskoj i Sloveniji, na zajedničkim natjecanjima dvaju zemalja. Godinama je prvak Zagreba i šesterostruki državni prvak. Osvajač je "Zlatne kacige". U klasu senior ulazi sa 15 godina i kreće van granica naše zemlje. Vozio je Open Master, otvoreno prvenstvo Italije, CEZ i World Series kart. Posljednjih nekoliko godina maksimalno se posvećuje nastupima van Hrvatske.

Rezultat koji je ostvario doslovno je fenomenalan. 14-ti od 100. Rezultat na koji Habulin može biti ponosan. I on ali i Hrvatski auto i karting savez. Pomaknuo je granicu i pokazao da i naši kartingaši, bez obzira na tešku financijsku situaciju mogu u sam europski vrh. Vjerujemo da će i nastaviti u tom smjeru. 

Autosport.hr