2. Off Kup Križevci 2007.Na 2. Off Kupu Križevci 2007. okupilo se 37 posada koje su u Križevce (Apatovec) došli voziti Hard i Soft road book, Extreme i Brzince. Organizator - Off Road Klub Križevci, feštu je započeo u petak 01.06. turističkom vožnjom križevačkim Općinama te Noćnom etapom Hard i Soft road booka. Za subotu je na programu bio nezaobilazni road book za obje skupine vozila, a treći dan, nedjelja 03.06., zadnji dan ovog natjecanja, vozile su se na poligonu još dvije discipline: Extreme i Brzinci.
 


Brzinci su podijeljeni na 2 standardne kategorije u off roadu: do 2000 i preko 2000 ccm, a Extreme, također standardno, za sva "hard" vozila. U petak su se od 15,00 do 16,00 sati obavljale prijave svih onih posada koje to nisu obavile ranije te se nakon toga krenulo u koloni u obilazak križevačkih Općina gdje se nekoliko puta stajalo. Organizator je u suradnji sa stanovništvom tih Općina priredio lijepu vožnjicu i predstavljanje terenaca iz svih krajeva Hrvatske, te posada pristiglih iz Bosne i Hercegovine i iz Srbije. Uz vožnju ovim prekrasnim krajevima, off roadere su dočekali na nekoliko mjesta sa domaćim specijalitetima, muzikom, raznim govorima od Gradonačelnika, općinara i drugih osoba raznih funkcija u institucijama Koprivničko-Križevačke županije i dr.Ovaj turistički dio vožnje je završavao na Kalniku odakle su posade startale na Noćnu etapu kojom su se trebale vratiti na poligon u Apatovcu gdje je bio cilj ove prve etape. Noćna etapa nije bila teška kao dnevna, više se svodila na snalaženje i orijentaciju.  Naravno, ne bi bilo ni razlike između hard i soft podjele da "razlike" nema. No ako se uzme u obzir težina dnevnih etapa, ova noćna zaista nije bila teška (za hardaše, za softaše je vjerojatno bila teža nego dnevna, samim time što je dnevna brža, a noću ipak papučica gasa nije stiskana do poda).

Najteži dio je bilo svladavanje potoka sa gromadama od stijena razbacanim po koritu, a koje korito je u svega par metara mijenjalo smjer kretanja i to doslovno tipa "sjever-jug".  Sreća je da su takvi "lakat zavoji" imali i prirodnu "ogradu" te nije bilo mogućnosti za izlijetanja :-). Mogli ste samo udariti u prirodnu "bankinu" ako ste kojim slučajem nagazili na gas - što za noćne etape nikako nije preporuka.U subotu je organizator postavio masovni start na kojem je i ove godine bilo vinčanja već nakon samo par metara od startne linije. Masovnim startom su se posade trebale izboriti za svoje startne pozicije na road booku. Book je bio dužine cca 50-60 kilometara i zaista je bio "hard" - do te mjere da niti jedno vozilo nije došlo do samog kraja.

Bilo je tu nekoliko "kanjona" (klanaca), prelazaka potoka, strmih nizbrdica i uzbrdica, čudnih nagiba i sl. U svakom slučaju, upravo onakvih terena koje hardaši vole. Obzirom na konfiguraciju terena (odnosi se na hard road book), možda je etapa trebala biti kraća.

Vrijeme se gubilo na popravcima vozila koji su u okršaju sa prirodom izvlačila "deblji" kraj. Neki su ostajali bez volana jer su npr. stijene u uskom, strmom i zavojitom klancu (koji više sliči mini-kanjonu) bile toliko tvrdoglave i "ratoborne" da su stradavale spone volana, a to je opet dovodilo do toga da sva vozila koja su ušla u klanac ne mogu više niti naprijed, niti natrag dok se ne osposobi onaj prvi terenac te se makne sa putanje. Drugi "kanjonček" je bio još strmiji i duži, ali je za razliku od ovoga imao mekano, blatno dno. Lijeva strana jaaako mekana, dok su desni kotači bili na tvrđem tlu. Vozila su se do dna spuštala po lijevom boku.Traženje oznaka i putova znalo je potrajati toliko da su se i ona sporija vozila ili kasnije startana, uspjela pridružiti grupicama onih bržih ili ranije startanih, a koji su "potrošili" vrijeme na usklađivanje slikica iz road booka (odnosno na traženje pravog smjera). Sve u svemu, zahtjevan i težak Hard road book.Nedjelja se vozila na poligonu organizatora u Apatovcu. Brzinci do i preko 2000 ccm na nagnutom terenu sa dosta zavoja i Extreme na isto tako prirodnim preprekama u sklopu poligona. Lijepo, sunčano ali sparno vrijeme, dovelo je na poligon puno gledatelja. Neki su po prvi puta vidjeli off road vožnju i terence tako da su komentari preko mobitela kojim su pozivali prijatelje da dođu bili: "To nisam u životu vidio! Da samo vidiš di se voze i kuda prolaze - pa to je strašno!" I tako, uz oduševljenje starih i novih poklonika ovog sporta, trodnevno druženje je završilo proglašenjem pobjednika u poslijepodnevnim satima.ORK Križevci su podijelili zaista svakom natjecatelju poklone, suvenire i Priznanja, a oni najbolji dobili su i dodatne - uz obavezne pehare još i poklon pakete sponzora te novčane nagrade.

Treba još naglasiti da je ovo prvo ovogodišnje natjecanje koje će se bodovati za Off road Kup te još treba sve prilagoditi novom Pravilniku na koji se treba priviknuti pa će se dodijeliti i prvi bodovi. Za sada, poredak po disciplinama izgleda ovako:

HARD ROAD BOOK
1.    BOŽIDAR HORVAT - PERICA HORVATIĆ, Kneginec
2.    GORDAN KROTA - IVO BRGODAC, Buzet
3.    VELIMIR SOKOLIĆ - MILAN PIPLICA, Vrbovec
4.    DARKO BREZOVEC - ROBERT HELFRIH, Zagreb
5.    BRUNO MILIČKI - ZORAN LENART, Zabok
6.    ROLAND SIMČIĆ - DALIBOR DRAGUZET, Rijeka
7.    ANĐELKO SRABINEC - ANTONIO LENART, Vrbovec
8.    DARKO JUREKIĆ - STANKO PAVLIČIĆ, Zagreb
9.    SLAVKO POVRLIŠEK - DAVID GERAS, Vrbovec
10.    BOŽIDAR BELOŠEVIĆ - DANIJEL PRIJATELJ, Vrbovec
11.    IGOR SLOTA - GORAN CESAREC, Kutina
12.    PREDRAG VINKOVIĆ - MARIO PERIŠA, Vrbovec
13.    ZVONKO ČIČEK - SNJEŽANA JURIĆ, Marija Bistrica
14.    DAMIR KRKLEC - HRVOJE BRŽIĆ, Vrbovec

SOFT ROAD BOOK
1.    IVAN KALINSKI - IVICA CRNEKOVIĆ, Vrbovec
2.    ŽELJKO TEŠIĆ - JELENA SREĆKOVIĆ, Loznica, Srbija
3.    JOSIP RADOVIĆ - LUCA COCCARIELI, Buzet
4.    VEDRAN ŠĆULAC - FUNČIĆ, Istra
5.    ELVIS GALANT - GORAN BLASKOVIĆ, Istra
6.    ŽELJKO KODRIĆ - ŽELJKO RADOVANIĆ, Bregana
7.    DALIBOR TROŠT - ALEN TROŠT, Istra
8.    CVETKO STANIMIROVIĆ - MILENKO KRSTIĆ, Loznica, Srbija
9.    DAMJAN NOVAK - DUBRAVKO VUKELIĆ, Poreč
10.    DRAGAN PERKOVIĆ - MARIN ČEGEC, Sv. Ivan Zelina
11.    MLADEN HARMICAR - MILAN GRABAR, Kneginec
12.    NIKOLA SRŠEK - BOŠKO KOVAČEVIĆ, Zagreb
13.    MIODRAG VASILJEVIĆ - MILISAV DOBRILOVIĆ, Loznica, Srbija
14.    DRAŽEN BOBEK - ŽELJKO TURKOVIĆ, Kneginec
15.    NENAD BUKOVČAN - RENATO JEMBREK, Subotica Podravska
16.    IVAN JAMBREUŠIĆ - NENAD ZAMLJAČANEC, Subotica Podravska
17.    MIJO JUG - DANKO GOLUBIĆ, Subotica Podravska
18.    ROBERT MARKUŠIĆ - DAMIR MARKUŠIĆ, Subotica Podravska
19.    AMIR PERVIZ - MIŠO BANJAC, Sarajevo, BiH
20.    MILOŠ KEFELJA - ZVONIMIR KEFELJA, Vidovec

EXTREM
1.    BRUNO MILIČKI - ZORAN LENART, Zabok
2.    ROLAND SIMČIĆ - DALIBOR DRAGUZET, Rijeka
3.    DARKO BREZOVEC - ROBERT HELFRIH, Zagreb
4.    PREDRAG VINKOVIĆ - MARIO PERIŠA, Vrbovec  
5.    BOŽIDAR HORVAT - PERICA HORVATIĆ, Kneginec  
6.    ANĐELKO SRABINEC - ANTONIO LENART, Vrbovec

BRZINAC DO 2000 ccm
1.    ELVIS GALANT - GORAN BLASKOVIĆ, Istra
2.    IVAN KALINSKI - IVICA CRNEKOVIĆ, Vrbovec
3.    DALIBOR TROŠT - ALEN TROŠT, Istra
4.    DRAŽEN BOBEK - ŽELJKO TURKOVIĆ, Kneginec
5.    ZDENKO PTIČEK - TOMISLAV PEK, Hruševec
6.    ŽELJKO KODRIĆ - ŽELJKO RADOVANIĆ, Bregana
7.    SAŠA JURA - DARKO BLAŽEKOVIĆ, Vrbovec
8.    PREDRAG VINKOVIĆ - MARIO PERIŠA, Vrbovec
9.    DAMJAN NOVAK - DUBRAVKO VUKELIĆ, Poreč

BRZINAC PREKO 2000 ccm
1.    JOSIP RADOVIĆ - LUCA COCCARIELI, Buzet
2.    VEDRAN ŠĆULAC - FUNČIĆ, Istra
3.    CVETKO STANIMIROVIĆ - MILENKO KRSTIĆ, Loznica, Srbija
4.    ŽELJKO TEŠIĆ - JELENA SREĆKOVIĆ, Loznica, Srbija
5.    BOŽIDAR HORVAT - PERICA HORVATIĆ, Kneginec
6.    ŽELJKO ĐURINSKI - MARIO ĐURINSKI, Hruševec
7.    ANĐELKO SRABINEC - ANTONIO LENART, Vrbovec

Autosport.hr