Off roaderi nadomak jedinstvenom pravilniku

Nakon inicijalnog sastanka u subotu je napravljen novi korak prema donošenju jednog jedinstvenog Općeg pravilnika za off road natjecanja.
 
Na subotnjem (04.03.2006.) sastanku off roadera, uz višesatno raspravljanje i argumentiranje određenih stavova, ipak se uspjelo nešto pozitivno izroditi. Iako tek PRIJEDLOG, prisutni predstavnici 9 klubova nastavili su raditi na započetoj izradi (18.02.2006.) jednog Pravilnika za sve organizatore pa tako i natjecatelje.Naime, kako smo već pisali, off roaderi su odlučili još jednom pokušati poraditi na ujedinjenju stavova oko pravila vezanih uz natjecanja terenskim vozilima.

Nije lako.

Samim time što određeni ljudi i institucije jednostavno ne žele "vidjeti" pozitivne akcije i trud oko npr. čišćenja glomaznog otpada iz šuma, rijeka, potoka i svih drugih nepristupačnih dijelova terena (koje najčešće upravo prozvani i bacaju na takva mjesta), pomoć lovcima prilikom dostave hrane za divljač na raznim područjima Hrvatske i slično, već su strogo ograničeni i prate samo "akcije" nekih pojedinaca koji baš i nemaju veze sa pravim off roaderima te svojim terencima zagorčavaju život kako vlasnicima livada, njiva i šuma, tako i ostalim - pravim off roaderima koji "nadrapaju" ni krivi ni dužni zbog takvih pojedinačnih ispada.

Najjednostavnije rečeno, nije lako opstati u tom sportu i donijeti pravilne odluke jer će se uvijek naći netko tko će uprijeti prstom u ljubitelje tog sporta i nikada neće gledati pozitivne strane - već uvijek samo negativne.

No, off roaderi su ovaj puta očito odlučili da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme, a prvi korak je svakako donošenje pravila ponašanja za sve klubove i natjecatelje.
Korak po korak.

Tako je jučer definiran Prijedlog Općeg pravilnika koji će nakon obrade biti istaknut na off road portalu www.schnee-hr.com nakon kojeg će vjerojatno biti održan još jedan sastanak ukoliko se ukaže potreba dodatnih izmjena (7-8 sati rasprave sigurno može izmoriti i one u najboljoj kondiciji, a umor može dovesti i do pogrešaka). Zbog toga nećemo puno ulaziti u izdvajanje nekih stavaka iz Prijedloga pravilnika dok ne bude konačan.

Proturječne informacije može li se osnovati Off road savez ili ne ili bi to trebala biti Udruga, off roaderi trebaju dobro provjeriti, a nakon toga i napraviti nešto po tom pitanju.

Da bi dobili što više pravih informacija, na sastanak su pozvali gospodina Ivana Kralja, kojem zahvaljuju na dolasku i pomoći, a koji je pokušao na temelju svog dugogodišnjeg iskustva u auto i karting športu odgovoriti na neka postavljena pitanja. Ovim putem off roaderi također zahvaljuju na pomoći i svim korisnim informacijama te njihovom dragocjenom vremenu koji su nam ustupili - Stručnom tajniku ZAS-a gospodinu Berislavu Čegelju i Predsjedniku ZAS-a gospodinu Dautu Damariji.


Autosport.hr