10. Croatia Trophy


Ove godine vozio se 10. Croatia Trophy, a trajao je 9 dana – od 01.05. do 09.05.2008. Prijavilo se preko 30-ak posada među kojima se našlo i 6 domaćih. Ovo je prvi CT na kojem se pojavilo toliko HR posada obzirom da su do sada na Trophy-ju sudjelovale maksimalno dvije iz Hrvatske i to Jadranko Kovač i Slavko Povrlišek (Toyota) te Darko Brezovec i Robert Helfrih (Suzuki).Na Croatia Trophy-ju 2008. je prva posada bila na raspolaganju organizatoru – AK Croatia Trophy, dok je druga svojim Suzukijem ponovno pokušavala osvojiti neki plasman.

Uz njih, ostale domaće posade bile su:

GORDAN KROTA i IVO BRGODAC

- Jeep Wrangler, ORK Kamo oko vidi – osvojeno visoko 5. mjesto u ukupnom poretku;

NIKOLA SRŠEK i STANISLAV PAVLIČIĆ

- Jeep Wrangler, ZG Off road – 12. mjesto;

ZORAN ŠVEC i MARKO HORVAT

- Suzuki Samurai, ORK Križevci – 21. mjesto;
PREDRAG VINKOVIĆ i MARIO PERIŠA

- PUCH, ORT Vrbovec - 22. mjesto;

DALIBOR KLANAC i DALIBOR DRAGUZET

- Fiat Campagnola, AMCD Svigo, - odustali nakon 3. etape zbog nepopravljivog kvara na vozilu.Svi sudionici se slažu da su etape ove godine bile teže nego prije no da su za to i platili te da je sve bilo fantastično.

Trophy se sastojao od prologa za startne pozicije na 1. etapi, te preostalih 7 etapa među kojima se našla i nezaobilazna noćna te Trophy Day.

Etape su varirale od nešto malo preko 20-ak kilometara pa do onih nekoliko puta dužih, a dešavalo se da zbog kiše koja je padala ovih 20-ak kilometara bude voženo duže nego etapa od cca 60-ak km. Blata, uspona, spustova i raznih ekstremnih prilika bilo je u izobilju i zaista je teško laiku povjerovati da su svi uživali u tome.

Trophy Day je vožen u nedjelju na kamenolomu u Starom Selu nedaleko od Topuskog te su posade već po razrađenom sistemu bile svrstavane u grupe od po 4 vozila čije su posade timski morale odraditi postavljene zadatke. Prvi od 3 je bio probiti se kroz strmi i uski, a blatnjavi uspon na vrh kamenoloma, te su tada 2 vozila morala na sajle spustiti preostala dva vozila na dno, da bi se nakon toga obilaznim putem spustili i zaustavili u redu na ciljnoj crti. Znak da je ispit završio dan je nakon zaustavljanja posljednjeg vozila iz grupe.Nakon toga ih je čekao zadatak da se 2 suvozača preko razvučenih sajli prebace na drugu stranu usjeka i na isti način da se vrate do vozila (Mongolski most), i na kraju, 3. ispit su se odvajali kako bi svaka posada za sebe izborila što bolji plasman kroz kraći, ali težak blatan i klizak put, na kojem su ih čekale kosine na rubu otklizavanja, strmi spustovi te kliski, ljepljivo-blatni uspon gdje su vozila tonula do pola prilikom vinčanja do cilja. Zadnjim ispitom posade su stvarale vremenske razlike koje su se pripisivale ostvarenim zajedničkim vremenima sa prva 2 ispita.

I tako grupa po grupa… i iako se činilo da će sve teći glatko i brzo jer ih je navečer čekala i Noćna etapa, Trophy Day se razvukao do nekih 18,00 sati. Neki su završavali na boku, neki su imali problema sa vitlima, neki su radnje izvršavale sporije nego je bilo očekivano i tako se razvuklo…

Naravno da nije bilo govora o odmoru. Trebalo je startati na Noćnu etapu, a nakon nje je slijedila još jedna u ponedjeljak ujutro.

Nije bilo puno vremena za odmor ili popravak. Tko je imao spremno vozilo – startao je, tko nije – ostao je u kampu zavučen pod terenca kako bi ga pokušao osposobiti do etape koja je slijedila u ponedjeljak.

I tako dan za danom… umorni ali sretni, natjecatelji i organizator odrađivali su šihte kao da su jedna-jedina. Sve je podsjećalo na mašineriju od samog ustajanja, doručka, briefinga sa natjecateljima i posebno sa sucima i ostalim u organizaciji, odlazak na startnu poziciju, postavljanje kontrolnih točaka duž road booka, dočekivanje posada, odlazak u bazu, rješavanje raznih zadataka kao popravci vozila i sl. u kampu natjecatelja ili pa sređivanje rezultata, čekanje zadnjih posada, cijepanje drva za vatru, večere, druženja i na koncu eventualnog spavanja… i tako iz dana u dan…9 dana prošlo je brzo, brže nego na bilo kakvom odmoru na kakve smo navikli koristeći godišnji odmor.

Tako kažu i natjecatelji, a ovogodišnji pobjednici Croatia Trophya – Thomas Shuker i Jasmin Moll, kažu da im je nakon gradnje kuće bio potreban odmor. Obzirom da rad vezan uz kuću u Njemačkoj, prošle godine nisu mogli doći, no veselili su se dolasku na ovaj (njima standardan) godišnji odmor. Nakon dosta godina vožnje, prvi puta su zasjeli na pobjedničko postolje, a i zaslužili su kao jedna od najvjernijih posada CT-a.

Od domaćih posada, nakon nekoliko etapa su prvo odustali Klanac/Draguzet i nakon njih Brezovec/Helfrih. Zadnje dvije etape nije startala posada Vinković/Periša, a posada Švec/Horvat je morala odustati u samom finishu.

Tako su do cilja ipak uspjele stići dvije hrvatske posade i to Krota/Brgodac – koji su završili kao 5. posada ukupnog poretka, te posada Sršek/Pavličić – koja je završila na 12. poziciji ukupnog poretka CT 2008. Odlično za prvo nastupanje na Trophyju!

FAIR PLAY nagradu je dobila Austrijska posada u Mitsubishiju - Christian Poprask i Christoph Krammer.

Rezultati po etapama i ukupno:
http://www.schnee-hr.com/2008/croatia%20trophy/CT2008-TOTAL.htm
 


Nekoliko kraćih intervjuića sa natjecateljima:

Ovogodišnji pobjednici su vjerni natjecatelji na Croatia Trophy-ju - Thomas Shuker i Jasmin Moll, no ovo im je prvi puta da su odnijeli 1. mjesto. Prije same završnice imali su jedno otklizavanje na kojem su do prve kontrolne točke stigli sa povijenim prednjim desnim dijelom na PUCH-u. Na nekoliko pitanja su odgovorili u kampu nakon predzadnje etape:

JASMIN MOLL
- suvozačica, D, Mercedes G; 1. mjesto
 
Jasmin: Prošle godine nismo sudjelovali na Croatia Trophy-ju jer smo radili kuću, ali nakon svega, ponovno smo ovdje.  
Schnee: Jeste li završili kuću?
Jasmin: Ne, ali trebao nam je odmor.
Schnee: Ovo zoveš odmorom?! Pa cijele dane si u blatu i sigurno si jako umorna?
Jasmin: Istina, ali nama je ovo odmor (smijeh).
Schnee: Što misliš, ima li neke veće razlike između prošlih CT-a i ovogodišnje?
Jasmin: Ovogodišnja je puno teža.
Schnee: Danas sam bila na 1. kontrolnoj točki (CP1) i do nje ste stigli sa oštećenjem na vozilu. Što se desilo?
Jasmin: Udarili smo u drvo nakon 7 kilometara poslije starta. Vozilom se nije dalo upravljati već je klizilo s lijeva na desno na jednom blažem ali vrlo kliskom spustu pa smo se zaustavili na drvu.
Schnee: Imam slike profila vozila i desni far je povijen tako da izgleda kao bočni žmigavac, malo smiješno izgleda, ali bitno da je s vama sve OK.  
Jasmin:: Da, s nama je sve u redu, ali vozilo nikad nije izgledalo ovako (smijeh). Svake godine je isto, uvijek kvarovi.
Schnee: Hvala ti na vremenu, ostavljam te tvojoj knjizi i idem vidjeti što Thomas kaže na sve.
 
THOMAS SHUKER - vozač, D, Mercedes G; 1. mjesto

Schnee: Bok Thomas, smijem li ti postaviti par pitanja i odvojiti te na kratko od popravka vozila?
Thomas: OK
Schnee: Maloprije sam razgovarala sa Jasmin o prošloj godini pa mi je rekla da vas prošle godine nije bilo jer ste radili na kući. Sad ste opet tu i već si u problemima… jesi li slomio što drugo osim što si promijenio izgled svog PUCH-a (Mercedes G)?
Thomas: Ne, nisam. Za ovu štetu je krivac jedno drvo koje se našlo na putu.
Schnee: Jasmin kaže da si vozio polako…
Thomas: Vozio sam polako, ali je bilo loše… klizavo… Vozilo je samo išlo, i išlo, i išlo i zaustavilo se na drvu.
Schnee: Ima li još štete ili je ovo sve?
Thomas: Sve je ostalo u redu, samo je pleh (karoserija) uništen i to smo već skoro izravnali.
Schnee: Vozio si do sada puno puta na CT-u. Što kažeš – je li ovaj Croatia Trophy spada među lakše ili među teže od dosadašnjih?
Thomas: Prije 2 godine je bilo jako teško. Padala je kiša i mi smo se stalno vinčali, vinčali, vinčali… Ove godine…. ove godine je isto teško… Nema toliko mnogo vinčanja, ali ona koja su neophodna su teška… Do sada nisam koristio koloture u tolikoj mjeri kao ove godine. Ulazili smo u duboka blata i svaki put je bilo potrebno vinčanje na kolotur jer je otpor bio vrlo jak i drugačije se ne bi izvukli.
Schnee: To je dobro… da je svake godine isto, ne bi ti bilo zanimljivo (smješak). Nego, reci mi kako si se osjećao kad si opet vidio stare prijatelje ovdje? Nije te bilo lani pa pretpostavljam da je gušt bio veći?
Thomas: Prošle godine nas nije bilo jer smo radili na kući i uz to nismo imali ni auto, ni vremena, ni novaca, i sve ovo nam je nedostajalo. Drago nam je da ih sve ponovno vidimo.
Vidim da ima i novih ljudi, neki stari nedostaju, ali su zato ovdje nova lica.
Schnee: Znaš li da dosta ljudi iz Hrvatske pita kako ti i Jasmin stojite u poretku?
Thomas: Stvarno? (smiješak)
Schnee: Da. Ove godine imamo 6 Hrvatskih posada, ali neki koji su me zvali na mobitel, uz zanimanje za domaće posade, zanimali su se i za tebe – da li si stigao, kako stojiš u poretku i sl., kao da si im favorit…
Thomas: Da?! Mislim da je to samo zbog Henriha i Ulrike Schwartz (nadam se da sam dobro napisala). 2004. nismo vozili zbog njih.
Schnee: Ne sjećam se jer sam tih godina tek ušla u off road, ali ova boja vozila je jasno uočljiva i teško da je nekom neprimjetna (smijeh).
Thomas:: (smijeh) Da, ova pink boja je ženska boja.
Schnee: Srezao si vozilo. Gdje si smjestio centralno vitlo koje si prije 2 godine imao na krovu?
Thomas: Sad je otraga. Ali mogu ga koristiti na nekoliko načina. Jedan je da improviziram centralno. Provučem ga kroz rezervni kotač otraga, zatim kroz vodilicu koja je smještena na kabini i opet imam centralno. Razlika je u tome da više nije na sredini vozila i ne prolazi kroz krov već preko njega i mogu ga koristiti za bilo koju stranu. Prednost je i to da sam skinuo 50 kg dolje.  
 


EGGEMANN BURKHARD - vozač, D, Toyota; 26. mjesto

Schnee: Burky, zašto ti više ne voziš?  
Burky: Imamo veliki problem sa modulom, nepopravljivo ovdje i pod ovakvim uvjetima.
Schnee: Možeš li popraviti vozilo, riješiti problem?
Burky: Ne.
Schnee: Jesi li možda pitao Ziku ili Anđelka da li oni imaju rješenje?
Burky: Jesam, ali dečki su pitali u Zagrebu i nitko nam nije mogao pomoći, naći i dovesti potrebno ovdje. Probali smo, ali ne ide…
(Ubacuje se Fritz Becker - vozač, D, Toyota i preuzima na sebe razgovor): Sad konačno ima veliki odmor (smijeh).
Schnee: Zašto ti ne voziš, Fritz? Što si ti polomio?
Fritz:: Problemi sa osovinom.
(Svi daljnji pokušaji uspostave razgovora bili su nemogući jer su dečki od natjecatelja postali gledatelji te su imali viška vremena koje su trošili na šanku pa su odgovori otišli u krivom smjeru :) ).
 
JEAN ANDRIES
- vozač ATV, B, Suzuki; 2. mjesto

Schnee: Ti si prvi puta na Croatia Trophy-ju, ali je li to prvi puta i općenito u Hrvatskoj?
Jean: Da, ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj i prvi put sam na utrci Croatia Trophy. Moje kolege imaju više iskustva od mene, ali za mene je ovo zaista prvi put.
Schnee: Što misliš o ovom natjecanju i općenito o svemu?
Jean: Sviđa mi se. Jako mi se dopada. Prvi put sam sudionik, ali uz iskustvo kolega sve se da proći.
Schnee: Nije li ti previše blata?
Jean: Neeee! Za nas je to izazov. Volim ovakvo nadmudrivanje, atmosfera je idealna i sve je super. Iako mi je ovo prvo sudjelovanje na ovakvoj egzibiciji, ako mogu reći - egzibicija, dobro se provodim, a puno ljudi je spremno pomoći tako da i s te strane imam potporu. Stvarno, ljudi su spremni pomoći i to puno znači. Pogotovo ATV konkurenti koji nesebično pomažu i tako zajednički ostvarujemo ciljeve. Uglavnom uživam.
Schnee: Vozite svi zajedno – jel to dogovor do kraja ili…?
 Jean: Ponekad ima među nama malo natjecanja, ali uglavnom si pomažemo. Vozimo zajedno sa Francuzima i Nijemcima i često smo zajedno pa tako i dolazimo do kontrolnih točaka. Imamo dobru "vezu", a to rezultira time da smo u isto vrijeme na istom mjestu.
Schnee: Upravo sam izvjesila rezultate i 2 grupe, 4 ATV-a imaju isto vrijeme…
Jean upada sa smiješkom: A mi nemamo… :)
Schnee: Hoćete li tako voziti do samog kraja?
Jean: Ne znam na kojem smo mjestu trenutno, ali meni to ni nije važno. Manfred (Verbeke, drugi dio teama) je pravi "fajter" i zaista je dobar vozač i sigurno mu znači poredak, ali isto tako me uvijek pričeka i pomogne. On je znao prije nego smo stigli ovamo da sam ja novi u ovom sportu i nemam iskustva kao ostali i da nisam dobar kao on, no ipak obojica smatramo da mi to nije nesavladiva prepreka. Često me čeka i pomaže, ali to je takav sport. Jučer su Francuzi imali problema i izgubili su dosta vremena, a kako će biti do kraja, to nitko ne zna.
Schnee: Da li je ovo za tebe odmor?
Jean: Da, u većem dijelu. Nakon napornog rada, ovo je za mene ipak odmor na kojem sam zaokupljen svojim hobijem uz kojeg se dobro zabavljam. Uz to, iako imam 47 godina, ovo je moje prvo natjecanje pa imam prilike upoznati vožnju sa elementima natjecanja, a sigurno je teže nego sa terencima. ATV vozač ipak mora raditi puno više nego vozač jeepa (terenca) i definitivno mora imati puno snage. Ako pogledaš vozača u jeepu, vidjeti ćeš da on samo sjedi i ima suvozača koji radi sve ostalo (road book, winchanje…), a kod nas ti moraš biti i vozač i suvozač.
Schnee: Jel se vidimo i iduće godine ili…?
Jean: Ne, ne znam… vidimo se iduće godine ali moram poraditi na mojoj kondiciji… ako izgubim nešto kila… :)
Schnee: Ali to ne bi trebao biti problem! Ako ti blato nije problem, nisu ni kile… :)
Jean: Znaš, kada sam dolazio ovamo mislio sam da znam voziti quad. Sad - danas, mogu reći da znam voziti quad. To je velika razlika. U mojoj zemlji ne možeš voziti u ovakvim uvjetima i složiti ovakve situacije i onda ne znaš koje su tvoje mogućnosti. Nedjeljom, kad u svojoj zemlji vozim quad, ne mogu napredovati. Ovdje sam imao prilike naći se u extremnim situacijama koje sam uspio svladati, ovdje imam prilike tražiti granice mogućeg. U stvarnosti, platili smo da nam netko složi vrlo teške situacije koje kod kuće nemamo i onda nije ni čudo da si jedan dan u vrhu, a drugi na dnu. Nevjerojatno ali istinito.
Schnee: Jean, hvala ti na razgovoru. Nadam se da se vidimo i druge godine.
Jean: Hvala (zahvaljuje na hrvatskom jeziku!).  JAMES MARSDEN - vozač, GB, Land Rover; 3. mjesto

Schnee: Ne mogu se sjetiti je li ti ovo prvi puta da si u Hrvatskoj?
James: Ne, ovo mi je drugi put, a prvi je bio 2005. isto na Croatia Trophyju
Schnee: Onda te već imam na prijašnjim slikama. Ima li razlike između 2005. i 2008.?
James: Puno je teže ove godine, ali je road book puno bolji i puno je lakše pratiti road book. Vrlo dobar event i nitko u Europi ne može napraviti ovo. Fantastično je.
Schnee: Da, još neko vrijeme – prije ulaska u EU :) (smijeh)
Ti si nešto slomio na vozilu ili ti je hauba dignuta tek tako (smijeh)?
James: Ne, nisam ništa slomio. Čistim ga i provjeravam ulje i ostalo da bi bio spreman za sutrašnju etapu. Imali smo problema sa lockerom, udarili smo u drvo, ali to smo popravili i sada je sve u redu.
Schnee: To je mali problem – za razliku od ostalih.
James: Da, vrlo mali problem, vrlo mali, i sada samo čistimo vozilo (smiješak).
Schnee: Sutra vas čeka blato…
James: Stvarno? Zgodno… (smile)
Schnee: Da… Znaš da je danas Igor skoro zatvorio našu kontrolnu točku 1 (CP1) na potoku jer vas dugo nije bilo na CP2? Nije znao da ćete tamo svi do jednog zaglibiti i dugo se zadržati…
James: Pa nije izgledalo da je toliko neprohodno, no malo po malo uspjeli smo se probiti do tebe. Baš me zanima kako je bilo onima iza nas (smijeh).
Schnee: Sa svakim vozilom sve teže, vjeruj mi. :) Misliš da ćeš moći doći na slijedeći Croatia Trophy 2009.?  
James: Ne znam… aaaaa… vidjeti ćemo… smijeh…  
Schnee: To je dugi put za tebe…
James: Da, dug put, ali svake godine si priuštim jedno veliko putovanje… Volim si priuštiti takve stvari i ovo je za mene jedan veliki event za ovu godinu.
Schnee: Drugim riječima, ovo je tvoj godišnji odmor?
James: Ovo je moj veliki event ove godine i možda se vratim slijedeći put. Ne znam još.
Schnee: Dosta ljudi kaže da voziš jako pametno – polako i sigurno, zapravo fantastično, na svakoj etapi si u vrhu, nema divljanja tipa "gas…gas…gas…)…
James: Hvala… Radim to dosta dugo… i vrijeme je da se opametim (smijeh).
Schnee: OK, hvala ti.
James: Hvala tebi.
 
IVO BRGODAC - suvozač, HR, Jeep Wrangler; 5. mjesto

Schnee: Ajde Ivo, reci mi kako ti se dopada?
Ivo: Šta kako mi se dopada?
Schnee: Croatia Trophy
Ivo: Zakon
Schnee: Zakon? Jel da da je?  
Ivo: Da
Schnee: Kad se sjetim da si prvi dan rekao da ako vas sve dane čeka blato i močvare kao prvi dan, da ti ideš odmah doma…
Ivo: Doma idem, da (smijeh)
Schnee: Dobro, danas ste 4. stigli ste na cilj…
Ivo: Da, mislim da 4. ili 5. – nisam baš siguran…
Schnee: 4 kartona sam dobila kad sam došla znači da ste 4. u ovoj etapi. Kak je išlo?
Ivo: Super. Genijalno.
Schnee: Super. Trasa i ostalo…? Sve ok?
Ivo: Odlično, ko grom. Danas je bilo onako kako treba bit... svaki dan se vozit…
Schnee: Jel sve u redu? Vidim da popravljaš Jeepa…
Ivo: Ne popravljam ništa, samo održavam…
Schnee: Sad mi je moj vozač rekao "idi vidi tamo šta suvozač radi… idi vidi tamo šta suvozač radi… ajde, ajde..." Ivo, samo ćeš mi sra…a navući (smijeh)… morat' ću se i ja počet zavlačit pod Suzukija (smijeh)…

Autosport.hr