6. Off road susret – Vrbovec 2008.


Vikend u Vrbovcu na poligonu Blanje okupio je off road posade iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a vozile su se standardne discipline – road book, brzinci, extreme i super extreme. Ove godine terencima su se uz Quadove pridružili i autocrosseri.

Nakon subotnjih prijepodnevnih prijava i brifinga s posadama, uslijedio je masovni start preko cijelog poligona prvo za softaše, a odmah nakon njih i za hardaše.Programom je bilo određeno da će se na polovici dnevnog road booka, sve posade okupiti u šumi na ručku za koji im je dano na raspolaganje 60 minuta kao pauza koju su mogli iskoristiti kako su htjeli – odmaranje, razni popravci, ručanje i druženje ili nešto treće.

Nakon pauze, uslijedio je nastavak road booka s kojeg je trebalo doći do cilja na poligonu. Tamo pak nije bilo puno vremena za odmor ili druge aktivnosti obzirom da je start Noćnog road booka pomaknut sa 23,00 sata na 21,00 sat kako bi se ipak stiglo prije jutra malo i odmoriti. Već tog dana bilo je dosta kvarova, za neke i na samom startu, a većina kvarova i nije bila bezazlena ili brzo otklonjiva. Probušeni karter ili npr. zdrobljeni diferencijal, ili kad vozilo ostane bez volana, otkazivanje vitala i sl. zaista su uzimali dosta vremena za popravak.Neke posade nisu mogle nastaviti te su se vozila odlučila pripremiti za daljnje etape, no bilo je i onih koji se nisu samo tako dali otjerati sa staze.

Tako je na primjer Josip Radović sa suvozačem Lukom Coccarielliem uspio probušiti gumu na softu, no Jole je nastavio na felgi i, osim što je odvozio cijeli road book, uspio na takav način postići najbolje vrijeme.

U nedjelju su na programu bili brzinci u sklopu Soft road booka te zasebni brzinci, zatim Extreme posebni ispit u sklopu Hard road booka na kojem je organizator postavio slijedeća pravila: vozaču su se stavljale neprozirne naočale, a suvozač je morao sjediti u vozilu i navoditi ga kuda i kako da vozi da bi ga ispravno polukružno "popeo" na klackalicu koja je ove godine imala i dvije dodatne prepreke u obliku poprečnih greda na početku i na kraju.Nakon penjanja na klackalicu, vozilo je trebalo spustiti s klackalice iza koje su se nalazile dvije iskopine. Nakon izlaska iz druge rupe, vozilo je trebalo polukružno vratiti do startno-ciljnih senzora. Prvo vozilo koje je ispalo kotačima s trupaca klackalice je prilikom pokušaja da vožnjom unazad iščupa kotač, pomaknulo je klackalicu te joj tako pomaknuo ležište.

Kako više nije bila u prvobitnoj funkciji i svaki daljnji silazak s nje je bio sve problematičniji. Nakon Extremea koji je ulazio kao jedan od posebnih ispita u sklopu hard road booka, vozio se još i Super Extreme kao zasebna disciplina za hard vozila i posade, te Brzinac za Quadove i Autocross ekipu. 

Super Extreme je obuhvaćao penjanje na posložene trupce s kojih se trebalo i spustiti. A spuštanje je otežavala graba puna vode odmah ispod zadnjeg trupca iz koje je trebalo usmjeriti vozilo na lijevu stranu, i to pod skoro pravim kutom. Izlazak nije bio moguć bez vitla te su se sve posade vukle iz grabe na umjetno napravljen brijeg, a dolaskom prednjih kotača na sam vrh, vozače je čekao još jedan spust u vodeno udubljenje.

Nakon izlaska, uslijedila je jedna kraća suha i ravna dionica do slijedeće prepreke, a u njoj je voda često dolazila do samih stakala. Naravno, što dublja voda, to strmiji uspon te isto tako strm silazak prilikom kojeg je vozilo trebalo usmjeriti pod pravim kutom na desnu stranu. Kad im je to pošlo od volana, trebalo se iskoprcati iz svih slijedećih vodeno-blatnih prepreka, okrenuti vozilo i vratiti se istom putanjom natrag. Pri povratku je bila izbačena prva dionica u koju ulaze i trupci.Na Super Extremeu su se dvije posade našle na krovovima svojih vozila. S vozačima je sve u redu, prošli su bez ogrebotine, a ni vozila nisu bila vidno oštećena. Naravno da je u takvim situacijama najteže mašinama ispod haube obzirom da ulje ne želi ostati u svom položaju prije prevrtanja. Malo dima, no vozila su upalila bez nekih velikih poteškoća. Možda ne bi bilo tako da nisu brzo intervenirali suci i off roaderi koji su u vrlo kratkom vremenu vratili terence na kotače.

U svakom slučaju, adrenalina ni ovog vikenda nije nedostajalo.

Nedjeljni dio vrbovečkog off road natjecanja patili su i rallyjaši Sanda Tolić i Marko-Oto Juričev-Martinčev te bi bilo zgodno čuti što oni misle obzirom da su izgledali zadovoljni viđenim. Tko zna, možda se okušaju i na tom polju (Otu ne bi bilo prvi put).

S proglašenjem se malo kasnilo jer su se vozili brzinci za Quadove, gdje su se i klinci okušali, te autocrosseri u svojim buggyjima i školjkašima.

Rezultati:

Road book - HARD

Road book - SOFT

Super Extreme

Brzinac

ATV/Quad

Buggy

Autocross

Autosport.hr