Vatanen razmišlja o šefovanju FIA-om


Jedan od najboljih vozača svih vremena, iskusni političar i popularna figura u automobilističkim krugovima razmišlja o kandidaturi za Mosleyjevog nasljednika. Ipak, unatoč svim pozitivnim karakteristikama i podršci koju kaže da je dobio od pojedinih članica FIA-e s kojima je razgovarao Vatanenu će za uspješnu kandidaturu trebati nešto više od imena, kaže poznati novinar britanskog Autosporta, Jonathan Noble.

"Uspjeh u borbi za mjesto predsjednika FIA-e ne temelji se samo na nečijoj popularnosti i pozitivnim značajkama već zahtijeva i listu nominiranih članova 22-članog kabineta, a ta lista mora biti sastavljena i predana FIA-i prije samih izbora", upozorava Noble u svom članku.

Obavezu da budući predsjednik mora predstaviti i vlastiti kabinet, nešto slično vladama i ministrima u "običnoj" politici, uveo je upravo Mosley neposredno prije svog reizbora 2005. godine. Tada je smisao tog sustava bila da onemogući nepoznatim kandidatima da "iznebuha" osvoje glasove na temelju negativnog publiciteta aktualnog predsjednika ili drugih protukandidata. Kao da je Mosley nešto predosjećao?

Zasad nije poznato ima li Vatanen oko sebe ljude koje bi mogao predstaviti kao svoj kabinet, no prema nedavno objavljenoj proceduri izbora ima vremena do 11. rujna kada počinje teći razdoblje za predaju prijava. Rok za predaju prijava istječe 2. listopada.

Zanimljivo pravilo pri oblikovanju liste je da nitko od članova kabineta koje potencijalni kandidat za predsjednika stavi na svoju listu ne smije istovremeno biti na listi nekog drugog kandidata.

Ne treba posebno isticati da će aktualni predsjednik herr Max Mosley biti u povlaštenoj poziciji protiv bilo kojeg drugog kandidata, ako se odluči ponovo natjecati za mjesto šefa FIA-e.
Autosport.hr