Vatanen: "FIA treba nove zvijezde"


U, zasad, pristojnom ophođenju među kandidatima za mjesto predsjednika FIA-e Ari Vatanen opširnije je progovorio o Mosleyju, Todtu i vlastitim ambicijama. Vatanen u sebi svojstvenom odmjerenom stilu Todta opisuje kao Mosleyjevog bliskog prijatelja još iz dana kada se Todt bavio Formulom 1 u Ferrariju. To je, između ostalih, i jedan od razloga Vatanenove zabrinutosti da izbor Todta ne bi donio toliko potrebne promjene u filozofiji vođenja FIA-e.

"Max i Jean su vrlo bliski prijatelji, tijesno su surađivali još u vrijeme dok je Todt bio u Ferrariju", kaže Vatanen i time priziva u sjećanje ta i takva vremena u kojima se Ferrariju opraštalo sve i svašta, a dobar dio automobilističke javnosti bio je uvjeren da Ferrari uživa povlastice kod FIA-e. "Takva bivša suradnja može se, međutim, protumačiti i kao hendikep; trebate neovisnu osobu na čelu FIA-e, novu zvijezdu koja će označiti i donijeti promjene", dodaje Vatanen."Činjenica da Todt ima formalnu FIA-inu, točnije Mosleyjevu podršku, donekle izokreće stvari, ali nisam zabrinut. Kada zapušu novi vjetrovi iz novih smjerova doći će i promjene. Ne želim da se moje riječi protumače kao pokušaj Todtovog svrgavanja, jer, podsjećam, obojica se natječemo za mjesto koje još uvijek nije osvojeno. Ako bih želio sažeti poruku moje kampanje rekao bih ono što je Jean uspješno primijenio u mnogim disciplinama i ekipama: 'If you want to win, take a Finn' (sl. prijevod: Ako želiš pobijediti, angažiraj Finca)", nastavlja četverostruki osvajač Dakar Rallyja.

Vatanen se dotakao i famozne Mosleyjeve seksualne avanture s unajmljenim pružateljicama spolnih, vizualnih te glumačkih usluga. Iako kaže da je prijatelj Maxa Mosleyja ne podržava ga u načinu na koji je odradio razdoblje nakon razotkrivanja "izvanškolskih aktivnosti" kojima se herr Max bavio: "Ja osobno bih odstupio. Kada ste na čelu federacije poput FIA-e tada vam ta federacija ne pripada već ste vi njen sluga, radnik i činite sve za federaciju, a ne za sebe. Svi smo mi ranjivi pred tom zamkom u koju ljudi koji dugo drže važne upravne pozicije padnu: da pomislite da se cijeli svijet okreće oko vas. U takvoj situaciji takvi će vođe svaku kritiku shvatiti kao prijetnju i napad upravo zato što su precijenili vlastitu važnost."

Vatanen se, međutim, nije želio svrstati u tabor onih koji su Mosleyja željeli isključivo kamenovati, a osobnu tragediju u kojoj je Mosley izgubio sina zbog predoziranja drogom te činjenice da je Max cijelog života morao živjeti u sjeni oca koji je bio osnivač i vođa britanske fašističke partije u vrijeme 2. svj. rata, Vatanen smatra fascinantnom i poziva na razumijevanje. "Životnu priču Maxa Mosleyja teško bi izmislili i najveći pisci i sve te faktore moramo uzeti u obzir kada donosimo sud o Mosleyju kao čovjeku i dužnosniku", kaže Vatanen.

"FIA treba promjene, moramo promijeniti dojam koji trenutno ostavljamo u javnosti, a to je da nam je isključivo stalo do moći i funkcija. Svi od nas očekuju promjene", zaključio je Ari.

Autosport.hr