Mejak u vodstvu nakon teške 1. etape


Prva etapa 3. rallyja sezone Prvenstva u Richard Burns Rallyju završila je uz izuzetno velik broj odustajanja, a što smo dijelom i (zloguko) prognozirali prije početka rallyja. Asfaltne brzinske ispite Richard Burns Rallyja većina vozača dobro poznaje, ali uz dodatak promjenjivih vremenskih uvjeta te činjenice da se vozi 8 dugih brzinskih ispita, a ne jedan "leteći", mnogi su svoje ambicije prerano uključili.

U ukupnom poretku nakon prve etape u vodstvu je prošlosezonski Prvak Simon Tomažič, koji je propustio nastup na prva dva rallyja zbog problema s automobilom. Ford Focus WRC 2006, a koji nije pravodobno pripremljen i Tomažič je morao propustiti dva nastupa. Sezonu je odlučio nastaviti u Peugeotu 307 WRC. Drugo mjesto ukupnog poretka nakon 1. etape drži Jure Smrekar u Subaru Imprezi WRC 2006 ispred Igora Severa u prošlogodišnjoj verziji Impreze WRC. Pobjednik prva dva rallyja Janko Bolčina nalazi se na četvrtom mjestu i za trećeplasiranim Severom kasni samo 49 stotinki.

Poredak Prvenstva Hrvatske ponovo je desetkovan brojnim odustajanjima. Tako su do kraja prve etape stigla tek devetorica hrvatskih vozača, a kako je do cilja rallyja preostalo još punih 8 brzinskih ispita čini se da će preživjeli ponovo uživati u pravoj žetvi bodova.

Prvo mjesto u Prvenstvu Hrvatske nakon prve etape u vlasništvu je Ivana Mejaka, koji u ukupnom poretku drži 37. mjesto. Drugi je Tomislav Štajduhar na 44. mjestu u generalki, a treći Krešimir Vinković samo jedno mjesto iza Štajduhara. Vinković je u zaostatku od samo 64 stotinke i za očekivati je da će napasti drugo mjesto, a niti Mejak na prvoj poziciji nije pretjerano siguran, premda može nešto lakše disati.

Na listi odustalih hrvatskih vozača ponovo se našao Marko Šuto, koji je još jednom doživio "totalizaciju" automobila, a zatim i prateće ekipe (čitaj: računala). U svom prvom prvenstvenom nastupu vrlo solidan je do posljednjeg 8. brzinca bio Siniša Crnojević, no pred sam kraj etape, nakon 2. prolaznog vremena Crnojević je "nestao" s ploče s rezultatima, a nedugo zatim stigao je njegov komentar: "Na kočenju prije harda izletio s 20 km/h, na krov. Kada sam se vratio lupio sam kamen s 10 km/h i pukla je getriba. To je to..."

Kompletne rezultate prve etape možete pogledati OVDJE, a u nastavku donosimo izjave nekolicine sudionika 3. rallyja sezone RBR Prvenstva.


Ivan Mejak

Ivan Mejak
Moglo je minutu bolje ali i mogao sam odustati. Ipak je najbitnije da sam završio prvi leg i u drugi ulazim s nadom da ću stići na cilj. Peti brzinac mi je bio kritičan, tu sam se porazbijao na razne načine i do kraja prvog lega trpio zbog toga. Pratio sam malo uživo vožnje HR rallyaša i čini se da će između onih koji su preživjeli biti napeta borba do samog kraja.


Tomislav Štajduhar

Tomislav Štajduhar

Bit će zanimljivo u drugoj etapi, premda nas je ostalo tek nekoliko među živima. Vinković mi je na manje od sekunde, a istovremeno mislim da mogu pokušati dostići Mejaka, iako je taj poduhvat možda preambiciozan. Kada bi uspio odraditi etapu bez izlijetanja došao bi do vrlo dobrog rezultata, posebice u prorijeđenom Prvenstvu Hrvatske. U prvoj etapi bio sam solidan dok je išlo, mogu biti zadovoljan vremenima koja sam postizao na "čistim" brzincima, ali je nekoliko redovito prisutnih glupih pogrešaka bilo dovoljno za velik gubitak ne sekundi nego minuta.


Daniel Vojvodić

Daniel Vojvodić

Evo, uspio završiti 1 etapu, rezultatom mogu biti relativno zadovoljan, malo me brine zaostatak za vodećima u Slo. prvenstvu. Dijelom sam si i sam kriv, premalo treniram, a i da se poigram sa setupom bilo bi puno bolje. Da nisam imao problema na Cote II bilo bi super, kad izletiš na tako kratkom brzincu izgubi se puno vremena koje je teško nadoknaditi. No, što je tu je, idemo dalje. Raduje me što na drugoj etapi ima manje kiše (Daniel, pogledaj pažljivije, kiše ima – više!, tj. mokre staze), jer promjena uvjeta iz brzinac u brzinac mi također pravi male probleme, pogotovo prilikom jakih kočenja.

Sebastian Nicoletti
Stigao sam do cilja, ali moram priznat da nisam zadovoljan vožnjom, a ni mjenjačem.Da su 1. i 2. brzina kao kod Punta ili Clija bilo bi zanimljivije, ali što je tu je, nije ni to tako strašno. Nisam uhvatio neki ritam, pa se nadam da će druga etapa ići bolje.


Sebastian Nicoletti

Matko Dragojević (odustao na BI 5)
Hmmm... lagani udar u drvce i nepopravljeni dijelovi s prošlog brzinca su očigledno dezintegrirali... grrrr... eto gospodo, to je sve od mene za ovaj rally, i mislim da ću postati ozbiljan konkurent Šuti po broju upisanih DNF-ova... LOL... NHF Suto, but that's the way it is... Sretno svima!

Igor Krstinić (odustao na BI 4)
Na ravnom dijelu sam, izgleda, prevrtio motor – krepao je i to je sve od mene za ovaj put.

poredak nakon 1. etape


1.

Ivan Mejak
Subaru Impreza 2003
WRC
36:38.85
2.

Tomislav Štajduhar
Subaru Impreza 2005
WRC
37:05.69
3.

Krešimir Vinković
Subaru Impreza 2003
WRC
37:06.33
4.

David Mejak
Subaru Impreza 2003
WRC
37:19.73
5.

Daniel Vojvodić
Renault Clio S1600
S1600
37:46.46
6.

Sebastian Nicoletti
Skoda Fabia Super 1600
S1600
38:06.79
7.

Marko Kadija
Renault Clio S1600
S1600
38:10.10
8.

Mario Varjačć
Subaru Impreza 2005
WRC
41:05.66
9.

Goran Jurčec
Citroen Xsara
WRC
43:14.61

Autosport.hr