Tri reseta, novosti u bodovanju timova


Pravilnik 2. sezone Prvenstva Hrvatske u Richard Burns Rallyju još jednom je dopunjen novim odredbama i objavljen u svojoj konačnoj verziji. Zahvaljujući sugestijama vozača promijenjen je sustav bodovanja timova kako bi se i u toj konkurenciji dodatno zaoštrila borba te još više stavio naglasak na strategiju u vožnji nasuprot divljanja koje obično vodi u obližnji šumarak. Bodovanje timova provodit će se sukladno bodovanju vozača i to po klasama. Vozači koji u pojedinoj klasi završe među prvih osam osvojit će i pripadajući broj bodova za svoj tim. Bodovi timova osvojeni po klasama zbrajaju se nakon svakog rallyja i na tom načelu dobija se poredak timova na predmetnom rallyju. Optimalno bi za svaku momčad bilo raspodijeliti snage na sve tri klase, no zasad tendencije idu u smjeru "svi u jednu klasu". U svakom slučaju, timova ne nedostaje i bit će uzbudljivo i u ovoj konkurenciji.

Riješene su i posljednje nedoumice po pitanju reseta. Tijekom sezone 2007. organizator nastavlja putem smanjenja broja dopuštenih ponavljanja rallyja uslijed izlijetanja, kvara automobila, pada veze s Internetom, gašenja računala, bijega volana kroz prozor, ulaska nage djevojke u sobu (ovo je bilo jedno od obrazloženja za reset u Prvenstvu Slovenije), pada meteora, udara groma, ustajanja na lijevu nogu i sl.

U sezoni 2007. bit će dopuštena ukupno tri reseta za svakog vozača uz sljedeća dva ograničenja. Na svakom rallyju bit će dopušten jedan reset, a na najznačajnijim "maraton" rallyjima s koeficijentom bodovanja 3 svaki vozač će moći tražiti po jedan reset u sezoni. Dakle, isti vozač ne može dva od svoja tri reseta iskoristiti na oba maratonska rallyja iz ovogodišnjeg kalendara.

Vjerujemo da smo ako ne razriješili, onda barem nadomak finaliziranja posljednjih detalja "papirologije", pa možemo trenizima dočekati početak sezone. Organizatorima nitko neće, nadamo se, zamjeriti što će možda prve brzince završiti bez branika, vrata, suvozača, kotača... Vremena za treninge je malo, no uvjereni smo da će sezona biti prava poslastica.

Autosport.hr