30 svjećica u kruni hrvatskog automobilizma

Auto moto klub „Buzet“ iz Buzeta nastavlja s tri desetljeća starom tradicijom organiziranja Međunarodne brdske auto utrke „Buzetski dani“, što se u povodu rujanskih gradskih svečanosti održava na legendarnoj stazi od Mosta do Peničića, dužine 5001 metar. Ova automobilistička manifestacija u brojnim je navratima nagrađivana od strane svojih krovnih organizacija, te je po broju gledatelja kojih se svake godine u Buzetu okupi od deset do petnaest tisuća (ovisno o vremenskim uvjetima) i riječima natjecatelja najbolja manifestacija ovakve vrste na području naše zemlje. Istinitost ove tvrdnje potvrđuje pokroviteljstvo bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Svjetska automobilistička organizacija (FIA) koja je 2003. godine buzetsku utrku uvrstila u kalendar Europskog prvenstva na brdskim stazama. Čast je Buzetskim danima što i ove godine za počasnog pokrovitelja imaju predsjednika države, dr. sc. Ivu Josipovića.

 

Buzetsku utrku jučer su u Ri-infu u Rijeci predstavili članovi organizacijskog odbora Valmer Brenko i Siniša Žulić, ujedno i dogradonačelnik Grada Buzeta.


Podsjetili su kako ovogodišnje, 30. izdanje Buzetskih dana na rasporedu je od 16. do 18. rujna. U kalendaru Europe ovo je dvanaesta, ujedno i posljednja utrka sezone. Najveće zanimanje  i ove će godine pobuditi dolazak 20-ak formula. Među njima su Talijani Adriano Zerla i Fausto Bormolini, koji će u Buzetu pokušati stići do 2. mjesta Prvenstva Europe kategorije II. Prvo mjesto već je osigurao aktualni europski prvak, također Talijan, Simone Faggioli, koji će nakon dugo godina ponovno pohoditi buzetsku stazu. U konkurenciji I Prvenstva Europe uvjerljivo vodi Aleš Prek pa većih iznenađenja ne bi smjelo biti. I on je potvrdio dolazak u „grad oktana“.

Što se prvenstva Hrvatske tiče, predstoji velika borba naročito u kategoriji II gdje za prvo mjesto konkuriraju Dubrovčanin Niko Pulić i Dino Butorac iz Matulji. Slijedi borba i u kategoriji I između Siniše Krainca i Dejana Dimitrijevića.

Ljubitelji oktana moći će uživati i u vožnji Dennija Zarda, Talijana koji od 2003. godine drži rekord „produžene“ staze, a u ulozi gledatelja kolege će bodriti Nijemac Jozef Zajelšnik, rekorder staze dužine 4209 metara. Nikako ne smijemo izostaviti Puljanina Marija Delmora koji u Buzetu starta 30. put!

Kako je rok za prijavu istekao 6. rujna u 24 sata, prijave se tek zbrajaju, no sadašnja se brojka kreće oko 180 pa je za očekivati više od 150 natjecatelja iz 10-ak europskih zemalja.

 

Valmer Brenko naglasak je stavio na brigu o sigurnosti vozača i gledatelja. Iz tog je razloga postavljeno novih 60-ak metara zaštitnih branika. Za sve gledatelje osigurani su određeni punktovi za bezbrižno bodrenje vozača, te parking.

Dogradonačelnik Žulić istaknuo je važnost ove manifestacije ne samo za Grad Buzet već i za područje cijele Hrvatske s obzirom da se utrka održava bez prekida od 1982. godine pa sve do danas.

Osim adrenalinskog spektakla na kojeg su već naučeni ljubitelji buzetske trke, tijekom sve tri večeri u šatoru na Mašimovoj škuji priređuje se zabavni program.

 

 

MARIO DELMORO trideseti put na startu u Buzetu

 

Baš kao i davne 1982. godine, Puljanin Mario Delmoro ovog će rujna po 30. put startati s Mosta. Dobro znana mu staza i najdraža utrka ove godine predstavlja poseban trenutak u njegovoj višedesetljetnoj automobilističkoj karijeri. Buzetske će dane iskoristiti da se oprosti od ovog dragog mu sporta.

- U Buzetu nema što mi se ne sviđa: publika je sjajna, organizacija na nivou, staza jako dobra. Ovdje sam prisutan od samih početaka. U tri desetljeća tek tri li četiri puta nisam bio na postolju. No, vrijeme je da se oprostim od utrka. Buzet je za to idealna prilika, iako mi to, moram priznati, jako teško pada.

- Nekad je nastup imao puno veću draž, kaže Delmoro. Konkurencija je bila izrazito jaka, a u njegovoj klasi velik broj automobila, što ga je dodatno motiviralo. Tada je i pobjeda bila slađa.

- Na prvim Buzetskim danima vozio sam automobil marke fiat 128 dallara. Iako sam postizao relativno malu brzinu, prema ovim današnjim, dolazak do cilja bio je pravi uspjeh, jer asfalt je bio gladak kao led pa su svi, koji su stigli do vrha, bili pobjednici, govori Delmoro.

Nakon toga isprobao je nekoliko automobila da bi posljednjih desetak godina vozio u fiat ritmu.

- Što smo sve prošli ja i moj ritmo! Oprostio mi je mnogo pogrešaka, koliko sam se puta izvukao za dlaku!, prisjeća se Delmoro.

Produženu buzetsku stazu najbrže je projurio postigavši vrijeme 3:02. Povezanost s Buzetom potvrđuje podatak da se 1980. natjecao za tadašnji AMD Buzet.

 

ADRIANO ZERLA u Buzetu odlučuje za postolje

 

U pohod buzetskom brdu stiže Talijan Adriano Zerla. Svojim prototipom osella PA 30 pokušat će ostvariti najbolji rezultat, želi ovogodišnje natjecanje završiti na postolju - srebrnom, iza poznatog, ujedno i aktualnog europskog prvaka, sunarodnjaka Simonea Faggiolia.

- Nisam zadovoljan ovogodišnjim prvenstvom. Pratio me niz nesretnih okolnosti koje su utjecale na rezultate, pojašnjava Zerla. Jedan je to od razloga zašto sa sigurnošću dolazi u Buzet: mora pokušati zadržati drugo mjesto ukupnog plasmana kategorije II i prvo mjesto grupe CN.

Zerla se u Buzetu natjecao 2005. godine. Tek djelomično pamti stazu. No to mu ne predstavlja nikakav problem, već izazov. Najdraža mu je ovogodišnja utrka u Portugalu, upravo tamo je debitirao postigavši drugo vrijeme ukupnog poretka. Hoće li biti brži od najvećeg konkurenta, Talijana Fausta Bormolinija, višestrukog viceprvaka Europe i dobrog poznavatelja buzetske staze, saznat ćemo na 30. Buzetskim danima.

 

ALEŠ PREK ostvaruje svoj europski san

 

Slovenac Aleš Prek već je dobro znan gost Buzetskih dana. Godinama, kad je počinjao svoju automobilističku karijeru, maštao je o postolju Europskog prvenstva. San mu se ove godine i ostvaruje. Aleš uvjerljivo vodi u kategoriji I. Buzetsku će stazu pohoditi i u rujnu ove godine, kaže da mu je posebna čast nastupiti na spektakularnoj utrci koju prati velik broj gledatelja i fanatika ovog sporta.

- Na ovogodišnju utrku za Europsko prvenstvo u Francusku uputio sam se, tako reći, "na slijepo". Samo tjedan dana prije snašli su me problemi mog trkaćeg automobila mitsubishi lancer EVO 9. Na utrku sam krenuo gotovo nespreman. Međutim, dao sam sve od sebe i pobijedio. Nastavak sezone potvrđivao je moju formu i nizao pobjede, ističe Prek.

Rezultatski gledano, najdraža mu je utrka u Italiji. To ne čudi s obzirom na pobjedu u konkurenciji europskog, ali i talijanskog prvenstva. Dodaje kako mu je svaki nastup po nečemu lijep, makar zahtjevan. Ovogodišnja konkurencija bila je definitivno najjača u posljednjih pet godina. Skupina N naročito je jaka, pojedinačno i skupina A pa se za svaku pobjedu namučio.

- Utrka u Buzetu moja je prva utrka za Europsko prvenstvo. Tada sam nastupio renaultom clio williams. Od tog mi je trenutka bila velika želja postati europski prvak. Sad sam tik pred ostvarenjem te želje, otkriva Prek.

Budući europski prvak za buzetsku cestu kaže da je tehnički jako teška. Najljepši dio je, naravno, uski te istovremeno brzi prolaz kroz naselje Marinci. Na ovoj će zadnjoj utrci EP uživati, rezultat će, kako kaže, doći sam po sebi.

 

DENNY ZARDO drži rekord i nakon osam Europa

 

Uz domaće vozače publika najviše pamti rekordere, a lov na najbrže vrijeme «buzetskog brda» stvar je prestiža kojim su se osladili samo probrani vozači. Jedan od njih je Talijan Denny Zardo koji je 2003. godine na produženoj stazi od 5001 metar ostvario najbolje vrijeme 2.15,338.

Zasigurno je 2003. godina bila jedna od najljepših godina u mojoj karijeri. Te sam godine drugi put osvojio Prvenstvo Europe. Za njega sam se borio sve do kraja natjecanja pa je time okus još slađi. Znati da je rekord staze još uvijek moj ispunjava me ponosom. No vrlo dobro znam da su rekordi napravljeni kako bi bili oboreni, što će se prije ili kasnije i dogoditi.

Te je godine, kaže Zardo, presudilo nekoliko faktora:  vjera u pobjedu sve do posljednjeg trenutka, i onda kad su se stvari posložile loše, te njegova ekipa koja je dala i više od svojih mogućnosti.

Najljepša uspomena koju nosim sa sobom iz Buzeta jest ekipa koja je nakon utrke, a poslije jedne  naporne i teške sezone, plakala od sreće. Cesta mi se jako sviđa, tehnička je ali i brza, međutim zbog svoje kratkoće ne dopušta predah. Jedina „krtica“ jest što se često poskakivalo. Nadam da je staza sređena…

Aktualni rekorder za gledatelje ima samo riječi hvale.

Publika je fantastična, jako topla. Godine 2003. dala mi je snagu da u drugoj vožnji pobijedim i napravim rekord staze.

Na pitanje hoće li ove godine voziti buzetsko brdo, Zardo odgovara: ideja je da dođem kao vozač jer je to utrka koja mi se urezala u srce. Ne vjerujem da ću uspjeti oboriti svoj rekord jer, dođem li, vozit ću s manjim autom. Pored toga, djelo koje sam učinio tog izdanja 2003. godine teško je za ponoviti.

 

 

SAŠA ČERNEKA brani boje Buzeta

 

Jedan od čak 17 natjecatelja domaćina, članova AMK Buzet i AK Buzet Autosport, je Saša Černeka. On će u Buzetu na vrlo dobro znanoj mu stazi pokušati izboriti 3. mjesto grupe A.

-Stazu od Mosta do Peničića znam napamet. Dnevno njome prođem barem dvaput. To predstavlja olakšanje s obzirom da znam gdje kočiti i koju putanju uzeti da bih dobio odnosno ne izgubio na vremenu.

Automobilističku karijeru Saša je započeo upravo na „buzetskom brdu“ 2008. godine. Buzet pamti i po još jednom dragom mu trenutku: u svom je rodnome gradu prvi put stao na postolje. Godine 2009. sa hondom civic osvojio je 2. mjesto klase N2.

-Vozim za gušt. Ako napravim dobar rezultat – super, ako ne - svejedno je dobro jer znam da sam dao sve od sebe, kaže Černeka.

Na Buzetskim je danima prisutan od malena. Priznaje kako je  još kao dijete stojeći u nekom zavoju iščekivao izlijetanje natjecatelja. Danas mu ovakav scenarij ne pada ni na kraj pameti. Da će nekada i on juriti stazom nije pomišljao ni u snu!

-Danas mi je najveća briga stići do cilja. Veliku podršku u tome pružaju mi roditelji te djevojka Helena koja me vjerno prati na svaku utrku ma gdje god se ona održavala, okaže Černeka.

 

 

 

Buzetski dani boduju se za:

Prvenstvo Europe brdskih auto utrka

Prvenstvo Europe brdskih auto utrka - povijesna vozila

Međunarodno regionalno Prvenstvo Republike Hrvatske

Međunarodno regionalno Prvenstvo Republike Hrvatske za povijesna vozila

Prvenstvo Republike Hrvatske

Otvoreno Prvenstvo Republike Slovenije i Kup AŠ 2005

Prvesnstv Regije Zapad

 

 

Trenutni poredak Prvenstva Hrvatske:

kategorija II

1. Niko Pulić, AK Dubrovnik Racing – 46 bodova

2. Dino Butorac, AK Matulji Racing – 44 boda

3. Branimir Radić, AKK Šibenik – 12 bodova

Kategorija I

1. Dejan Dimitrijević, AK Dubrava – 40 bodova

2. Siniša Krainc, AK Klek – 36 bodova

3. Maro Slade, AK Dubrovnik Racing – 21 +

 

 

Trenutni poredak Prvenstva Europe:

kategorija II

1. Simone Faggioli, Italija – 150 bodova

2. Adriano Zerla, Italija – 105,5 bodova

3. Fausto Bormolini, Italija – 90 bodova

*4. Georg Plasa, Njemačka – 80,5 bodova

5. Milos Benes, Češka – 77 bodova

6. Otakar Kramsky, Češka – 77 bodova

7. Petr Vitek, Češka – 76,5 bodova

8. Guy Demuth, Luxemburg – 76 bodova

9. Maurizio Roasio, Italija – 73,5 boda

10. Janik Vaclav, Češka – 71 bod

*Georg Plasa smrtno je stradao na utrci u Italiji 10. srpnja 2011. godine.

Kategorija I

1. Aleš Prek, Slovenija – 218 bodova

2. Lukas Vojaček, Češka – 174 boda

3. Dušan Borković, Srbija – 158 bodova

4. Pawel Dytko, Poljska – 123 boda

5. Jaromil Maly, Češka – 106 bodova

 

 

Obavijest o zatvaranju ceste:

 

Županijska cesta ŽC 5013 na dionici Most-Svi Sveti i dionica lokalne ceste LC 5032 raskršće Svi Sveti – izlaz selo Peničići biti će zatvorena za sav promet dana 17. rujna 2011. godine u vremenu od 8,00 do 18,00 sati i dana 18. rujna od 7,30 do 18,00 sati.

 

 

Najbolja vremena

Godina

Vozač

Vrijeme

 

4209 m

1982

Silvan Lulik (SLO)

2.57,51

1983

Silvan Lulik (SLO)

2.47,81

1984

Stojan Pirjavec (SLO)

2.47,60

1985

Prieger Ernest (A)

2.40,00

1986

Jozef Zajelšnik (D)

2.18,02

1987

Jozef Zajelšnik (D)

2.12,47

1988

Rajko Vlah

2.28,75

1989

Jan Vesely (CZ)

2.36,07

1990

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.33,58

1991

Matjaž Tomlje (SLO)

2.39,29

1992

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.19,72

1993

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.18,20

1994

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.12,58

1995

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.15,063

1996

Andrej Jereb (SLO)

2.49,505

1997

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.18,525

1998

Rodolfo Aguzzoni (I)

2,15,562

1999

Rodolfo Aguzzoni (I)

2.12,660

 

5001 m

2000

Jiri Mičanek (CZ)

2.31,251

2001

Niko Pulić (HR)

2.42,523 (kiša)

2002

Jaroslav Krajči (CZ)

2.26,031

2003

Denny Zardo (I)

2.15,338

2004

Andrea Di Biasi (I)

2.22,810

2005

Simone Faggioli (I)

2.39,815 (kiša)

2006

Milan Svoboda (CZ)

2.41,193 (kiša)

2007

Fausto Bormolini (I)

2.17,230

2008

Lionel Regal (F)

2.18,524

2009

Renzo Napione (I)

2.18,826

2010

Jaroslav Krajči (CZ)

2.21,151

 

Ulaznice:

Cijena ulaznice za je 40,00 kuna. Vrijedi oba dva dana.

 

Autosport.hr