194 prijave za spektakl u Buzetu!

194 prijave za spektakl u Buzetu!

U ponedjeljak je u zgradi Hrvatskog auto i karting saveza u Zagrebu održana konferencija za medije povodom održavanja 31. Buzetskih dana, najstarije brdske auto utrka u Hrvatskoj, koja ove godine slavi desetu godinu otkako je uvrštena u kalendar Europe. Prijavljeno je 194 vozača iz 12 zemalja. Među njima je 21 formula. 

- Riječ je o zadnjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europe i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje za prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Što se Prvenstva Europe tiče, titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak, Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzetskih dana i rekorder buzetske staze (2.12,209). U Buzet dolazi, kaže, da se oduži publici koja mu je priredila veličanstven doček. Prijavu je poslao i Dušan Borković iz Srbije, koji je također osigurao titulu prvaka Europe, ali u kategoriji sportskih vozila. Zanimljivo je da od prvoplasiranih 10 u PE kategorija I prijavu je poslalo njih 9, a od prvih 10 u kategoriji II za buzetsku se utrku prijavilo 8. Slična je situacija i u Prvenstvu Hrvatske. Od prvoplasiranih deset u kategoriji I dolazi njih 9. Među njima je i vodeći Siniša Krainc, istaknuo je Damir Rupena, predsjednik kluba organizatora AMK Buzet.

- Buzetski dani su već odavna nadišli okvire sportske manifestacije. Deset do petnaest tisuća ljudi koji pohode Buzet potiču vozače da unatoč sportskim rezulatima dođu i osjete atmosferu. Buzetski dani su kruna događanja u povodu obilježavanja Dana Grada. Siguran sam da i ove godine, kada slave jubilej od deset godina u kalendaru PE, neće razočarati, već će biti društveni događaj koji će ugostiti najbolje automobiliste Starog kontinenta, kazao je zamjenik buzetskog gradonačelnika Siniša Žulić.

Kako se danas moglo čuti, ovogodišnje bi izdanje trebalo biti najbolje do sada. Jer u Buzet, poneseni dobrom atmosferom, dolaze najbolji europski vozači brdskih auto utrka. Doprinos tomu dat će i bogat popratni sadržaj. U Buzet, naime, stiže i Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e. 

- Po prvi puta na startu će se naći i helikopter, koji će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka. Od ostalih popratnih sadržaja izdvajamo: simulator vožnje i mini kamere za apliciranje na vozila i praćenje utrke iz zraka, kazao je Valmer Brenko iz Organzacijskog odbora. 

Konferenciji je prisustvovao i tajnik HAKS-a, Zrinko Gregurek. Uz Croatia Rally, rekao je Gregurek, Buzet je najznačajniji automobilistički događaj u Hrvatskoj. 

- Brojka od 200-injak prijavljenih je respektabilna, ali i dokaz da su AMK i Grad u tri desetljeća u Buzetu uspjeli izgraditi priredbu koja je na karti Europe više nego dobro znano odredište, rekao je Gregurek.

Buzetski dani počinju 14. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila te koncertom Alena Vitasovića u večernjim satima. U subotu, 15. rujna u 10 sati starta prvi, a u 14 drugi trening. Za zabavni dio programa u subotu navečer zadužena je Lidija Bačić. Nedjelja je rezervirana za dvije službene vožnje. Prva je na rasporedu u 9, a druga u 13:30 sati. Proglašenje je predviđeno za 18 sati. 
Cijena ulaznice za 31. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana. Ulaz na koncerte je besplatan.
Autosport.hr