Buzet classic car ovog vikenda

„Buzet classic car“ je manifestacija kojom će Buzet još jednom pokazati da je grad automobila. Naši trgovi idealna su lokacija za predstavljanje autovremeplova, kojeg ćemo dodatno obogatiti zabavnim programom i gastro ponudom vremena iz kojeg vozila datiraju, kazao je na konferenciji za medije Goran Jamrošić, predsjednik Mjesnog odbora Buzet – Stari grad, koji zajedno s Auto moto klubom „Buzet“ te uz potporu Grada Buzeta i Radio Zone kao medija promotora ove subote, 7. kolovoza s početkom u 12 sati u buzetskoj starogradskoj jezgri organizira prvi susret oldtimera

-Izuzetno mi je drago što je Mjesni odbor Stari grad došao na ideju da organizira jednu takvu manifestaciju koja će dati jedan novi sadržaj ljetnoj ponudi višestoljetne jezgre. Svjedoci smo da Stari grad tijekom ljetnih mjeseci nije ispunjen zabavnim manifestacijama pa mislim da je ovo jedan dobar pokušaj da ga oživimo. Posebno me veseli što manifestacija ima oktanski prizvuk i što će se na taj način dati pečat gradu Buzetu kao gradu automobilizma, rekao je dogradonačelnik Buzeta Siniša Žilić.

Naime, u subotu će starogradsku jezgru preplaviti 70-ak raritetnih vozila s početka i sredine prošloga stoljeća iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Najstarije vozilo dolazi iz Karlovca, a izrađeno je davne 1916 godine. Trg kod Vele šterne okupirat će 20-ak vespi starih i do 60 godina. Gradom će defilirati i staro vatrogasno vozilo. Toga će se dana, s početkom u 14 sati održati i okrugli stol na temu „Istra – međunarodna destinacija classic vozila“. Sudionici su predstavnici organizatora manifestacije, Grada Buzeta, Turističke zajednice Istarske županije te predstavnici odltimer klubova, jer je želja, osim kao grada tartufa, Buzet predstaviti i kao jednu novu startnu-ciljnu destinaciju oldtimer vozila.

- Prema našim saznanjima nitko u Europi do sada nije radio susret oldtimera na ovakav način. Naime, svaki smo trg odredili za određene klase vozila tako da nećemo imati kontaminaciju vozila. Vozila nećemo samo parkirati na trgove već ćemo napraviti i glazbenu kulisu, kazao je u Robert Marušić, direktor Radio Zone.


-Ovo je jedna kvalitetna poveznica s brdskom utrkom Prvenstva Europe „29. Buzetski dani“, koja ima dugogodišnju tradiciju i najstarija je automobilistička manifestacija te vrste na prostru bivše Jugoslavije, a koja se ove godine održava od 18. do 19. rujna. Poveznica jer se u sklopu Buzetskih dana organizira i Prvenstvo Hrvatske povijesnih vozila, istaknuo je direktor Buzetskih dana Branko Bašić. Upravo iz tog razloga Auto moto klub Buzet, organizator Buzetskih dana, u subotu će predstaviti i poznatu rujansku manifestaciju.

Zbog održavanja gotovo tri desetljeća stare oktanske priredbe ne čudi što će se upriličiti i rally revijalnog karaktera.

- Zbog ograničenosti vremenom rally će voziti samo 30-ak povijesnih vozila. Start je u 18 sati u Starom gradu Buzetu, kontrolna točka se nalazi u Roču odakle se sva vozila vraćaju na Trg Fontanu u Buzetu, gdje starta ispit spretnosti brdom sve do Velih vrata Starog grada. Jer, željeli smo da i širi krug Buzeštine upadne u autovremeplov, pojasnio je voditelj rallija Emil Prodan.

BUZETSKI OLDTIMERI

Svojim raritetnim primjercima u subotu će se predstaviti i dva Buzećana: Josip Flego i Edvin Prodan. Obojica posjeduju auto marke fiat 500 iz 1952. odnosno 1953. godine. Dok je Prodan svog olditemera kupio, Flego se posljednje tri godine mučio da ga dovede u vozno stanje.

- Auto sam kupio prije tri godine na otpadu, u komadima. Fiat me najviše privlačio. Oduvijek sam želio u obitelji imati jedan stari auto. Do originalnih dijelova bilo je dosta teško doći mada se njih u Italiji nađe. I to je bio najveći problem. Trudio sam se da bude što više originalnih dijelova na njemu, što sam u 99 posto i uspio. Njegovu vrijednost je teško reći. Čekam procjenu za ulazak u katalog europskih olditemera. Tada će on postići dobru vrijednost, između deset i dvadeset tisuća eura. Osim Prodanovog fiata 500, prema saznanjima koja imam u Istri nema niti jednog drugog primjerka ovog raritetnog oldtimera, ispričao nam je Josip Flego.

Ljubav prema motorima i automobilima gaji od kada se rodio.

- Auti su mi oduvijek hobi, poticaj više je bio i što živim u gradu automobilizma. Buzet je zaslužio, nakon svega oktanskog što imamo, da i oldtimeri dođu na red, smatra Flego ističući kako će do kraja ove godine, uz dva već postojeća auto kluba, Buzet dobiti i odltimer klub.

DOLAZI ENRICO GHINATO

Na susret dolazi i Enrico Ghinato, jedan od najvećih živućih slikara hiper realizma, koji se specijalizirao da na svojim platnima slika automobile onako kako oni izgledaju i u živo.

BEZ PROMETA

U subotu će u Starom gradu Buzetu biti zabranjeno prometovati od 11 do 20 sati. Organizator moli sve vlasnike vozila da starogradske trgove isprazne najkasnije do 11 sati.

You have no rights to post comments