Brdaši na polovici sezone

Prvi dio sezone odradili su i brdaši uz odvoženih 5, odnosno 6 utrka ako ubrojimo i prvu, pozivnu u Omišu. Uslijed svih zanimljivih događaja koji su obilježili posljednje utrke, situacija je, barem što se tiče ukupnog poretka, krajnje neizvjesna. Podrobnija izvješća sa svake pojedine utrke možete pronaći među reportažama, slijedeći ovaj link, a mi ćemo se u ovom članku osvrnuti na trenutno stanje u Prvenstvu Hrvatske na brdskim stazama.U trenutnom vodstvu ukupnog poretka kategorije I je Silvio Bajde, sa 44 boda, ispred Branka Krstulovića s 38 i Borisa Durlena s 31 bodom. Krstulović je odlično krenuo, nanizavši tri pobjede za redom, a tada na posljednje dvije utrke, zbog problema s vozilom slijedi slabiji rezultat u Ogulinu i odustajanje u Čabru. Nedostatke Krstulovićevog automobila najbolje je iskoristio Bajde, zasjevši tako na čelnu poziciju. Boris Durlen uglavnom je bio treći, osim na posljednjoj utrci gdje je osvojio 2. mjesto ukupnog poretka, a čime drži priključak s vodećom dvojicom.Trenutno stanje za Durlena znači i moguć napradak u poretku u preostalih pet utrka. Sa 12 bodova zaostatka iza Durlena, na 4. mjestu nalazi se Željko Drenjančević, sa tri 4. i jednim 5. mjestom, a samo 3 boda slabiji od njega je Zvonko Brkljačić, kojem je najbolji rezultat 3. mjesto na Učki. Stalna i sve veća prijetnja dolazi od Željka Hitreca, koji je trenutno 6. sa dva boda manje od Brkljačića. U Čabru je bio 3. u ukupnom poretku, a vjerujemo da će taj tempo pokušati nastaviti do kraja sezone. Sljedeća bodovna skupina, od 7. do 17. mjesta pokazuje minimalne razlike u bodovima između vozača. Na sedmom mjestu je Ivan Černeha, sa 8. osvojenih bodova i nejboljim plasmanom na 6. mjesto ukupnog poretka. Iza njega je Mladen Sigurnjak, sa 7 osvojenih bodova i najboljim plasmanom na 5. mjesto.Deveto mjesto ukupnog poretka drži Ozren Granda, koji je nastupio samo u Kaštelama i osvojio 5. mjesto, odnosno 4 boda. Dean Saftić nastupio je tek na posljednjoj utrci, osvojio 3 boda, dok je Sebastijan Čepar nastupio u svakoj utrci i ukupno osvojio 3 boda. Naravno, govorimo o ukupnom poretku u kojem bodove skupljaju vozači iz različitih klasa sa različitim automobilima. Edi Milokanović drži 12. mjesto sa 2 boda, kao i Dejan Dimitrijević, a posljednja četvorica sa bodovima u ukupnom poretku imaju po 1 osvojeni bod (Jaranović, Bolšec, Sekulić i Šepić).

U kategoriji II situacija je sasvim jasna. Ronald Šuran je vodeći sa 125 bodova i 5 pobjeda, ispred Darka Ladavca, koji je odvezao tri utrke i osvojio 58.5 bodova, a na 3. mjestu je Branimir Radić sa jednim odustajanjem i 16 osvojenih bodova.

U grupi N do sada je najviše pokazao Ivan Černeha osvojivši 123 boda, ispred Marina Korace sa 107 i Davida Mrzljaka sa 70.5 osvojenih bodova. Prva dvojica napravila su poprilično veliku bodovnu razliku, dok je razlika od 3. mjesta nadalje vrlo mala. Na 4. mjestu je Crnić sa samo 2 boda manje od Mrzljaka, a na 5. Šepić sa 6 bodova manje od Crnića. Šepić je u Čabru ostvario i prvu pobjedu, prekinuvši tako Černehin niz od četiri uzastopne.

U klasi N1 u uvjerljivom vodstvu je Marin Koraca, koji je do sada ostvario pobjedu na svakoj utrci i time stekao nedostižnu prednost od 38,5 bodova ispred Damira Crnića, dok se na trećem mjestu nalazi Enver Prodan sa zaostatkom od 21,5 bodova za drugoplasiranim. Klasa N2 i nije previše uzbudljiva. Branimir Turčan pobijedio je na dvije, ispred Tomislava Turčana, a obojica su nastupili samo u Ogulinu i Čabru. Trećeplasirani je Mario Jurišić, koji je pak nastupio samo u Kaštelama.

Znatno je interesantnija klasa N3, posebice povećanjem broja automobila, a za koje su zaslužne kup Honde. Većina tih vozača nastupa samo na utrkama koje se boduju za kup (Učka, Čabar), dok neki voze i ostale utrke za PH. U velikom vodstvu nakon pet održanih utrka je Ivan Černeha sa 123 osvojena boda. Od drugog mjesta, kojeg trenutno drži David Mrzljak sa 70,5 osvojenih bodova, na dalje bodovna razlika je vrlo mala. Pa tako na trećem mjestu Tomislav Šepić ima 62,5 bodova, Dejan Dimitrijević 58, a Mario Sekulić 53 boda na 5. mjestu. Od 5. mjesta na dalje postoji bodovna stepenica, no to je razumljivo, budući da sljedeći u poretku nisu niti nastupili u svim utrkama. Za očekivati je da će se borba za prvih 5 mjesta stoga voditi među ranije navedenima. Spomenimo samo još i činjenicu da je do sada u ovoj klasi nastuplio čak 29  vozača.

Klasa N5, što reći? Dva vozača, niti jedan nije nastupio u svim utrkama, a u onima u kojima jesu, uglavnom se nisu uspjeli ostvariti bolji plasman u ukupnom poretku. No dobro, iskustva s takvim automobilima baš i nemaju, pa ćemo pričekati do kraja sezone za ocjenu nastupa. U trenutnom vodstvu je Dušan Grahek ispred Narcisa Mujkića.

U grupi A vodeći je Manuel Kodelja sa 110,5 bodova. Alen Peruč osvojio je 92,5 bodova, dok je trećeplasirani Mario Jurišić osvojio 90 bodova. Bjedov i Štoković ne zaostaju mnogo za Jurišićem, a trenutno se nalaze na 4. i 5. mjestu ukupnog poretka grupe A.

Klasa A6 nije brojna kao što je nekada bila, no preostala su petorica i hrabro se bore za titulu. Veliku prednost do sada je napravio Manuel Kodelja sa 110,5 bodova ispred Zvonka Mrzljaka sa 69,5 i Alena Peruča sa 49 osvojenih bodova. Samo 2 boda manje sakupio je Denis Grdić, nakon što je odbjegao iz klase HAKS Felica kupa. Na posljednjem mjestu je Claudio Visintin, koji je nastupio samo na Učki i u Ogulinu, no ova druga je bila kobna za njegov automobil, koji vjerojatno više nećemo gledati na utrkama.U klasi A7 prva tri mjesta su osigurana, na ovaj ili onaj način. Mario Jurišić, nakon što je prvu utrku odvezao u klasi N2, prešao je u A7 i trenutno je vodeći sa 90 osvojenih bodova. Slijede ga Alfio Štoković sa 72,5 i Ivan Sinčić sa 58,5 osvojenih bodova. Mnogo brojinija je klasa A8, u kojoj je nastupilo 12 vozača, no samo jedan na svakoj utrci. Logično, Predrag Bjedov je tako i vodeći, iako bez zapaženih rezultata u ukupnom poretku. Do sada je osvojio 83,5 bodova, a iza njega u plasmanu je Alen Peruč, koji je u ovoj klasi odvezao posljednje dvije utrke, a početak sezone vozio je u klasi A6. Peruč je osvojio 43,5 bodova, a na trećem mjestu u klasi je Zoran Srok, koji je pak odvezao samo jednu utrku u toj klasi i osvojio 26,5 bodova. Na četvrtom mjestu nalazi se Maro Franić, također sa jednom odvoženom utrkom ispred Mladena Žulića. Ostatak društva iz klase uglavnom je nastupio samo na jednoj utrci.

Slična je situacija u klasi A10 u kojoj su do sada nastupla dva vozača. Ozren Granda na prvoj i Dean Saftić na posljednjoj u prvom dijelu sezone. Obojica su uhvatila po 15 bodova, no Granda prije Saftića, stoga je trenutno vodeći u klasi A10.Standardno, najveća je gužva u klasama grupe H, grupe koja je svakako najbrojnija u domaćem prvenstvu. U vodstvu je Sebastijan Čepar sa 122 osvojena boda ispred Durlena sa 119,5 i Hitreca sa 97. Na 4. mjestu nalazi se Drenjančević sa samo 6 bodova prednosti pred Sigurnjakom. Klasom H12 zagospodario je Željko Hitrec, iako sa jednim odustajanjem. Sakupio je 97 bodova, 24 boda više od glavnog mu konkurenta Sergija Miščenića. Samo njih dvojica nastupila su na svim utrkama prvog dijela sezone. Trećeplasirani Renato Jaketić osvojio je 32,5 boda, dok 4. i 5. mjesto sa istim brojem bodova zauzimaju Nenad Draganić i Kristijan Koraca osvojivši pritom 28 bodova.

U klasi H13 ogromnu prednost je stvorio Sebastijan Čepar, pobijedivši na svih 5 održanih utrka i sakupivši 122 boda. Gotovo dvostruko manje (68,5) osvojio je drugoplasirani Ivan Jaranović, dok je trećeplasirani Cvetko Jaketić osvojio 49,5 bodova. Slalomaš Dejan Kopajtić sa dva nastupa i 30 bodova nalazi se na 4. mjestu, dok je Dean Prodan sa 6 bodova manje petoplasirani.Klasa H14 najbrojnija je klasa grupe H. Do sada je nastuplio 12 vozača, a najbolje rezultate ostvario je Mladen Sigurnjak, koji je osvojio 82,5 boda. Kristian Marinić drži drugu poziciju sa 67,5 bodova, dok je na 3. mjestu, sa samo dva nastupa i 37,5 bodova Milan Brozinić. Marin Čohar je 4. sa 36,5 osvojenih bodova, a prvu petorku zaključuje Damijan Flego sa 25,5 osvojena boda. Od 6. do 12. mjesta vozači su nastupili samo na po jednoj utrci.

U najjačoj klasi grupe H, klasi H15, nitko se bodovima nije previše izdvojio, pa će ostatak prvenstva biti interesantan. Trenutno je vodeći Boris Durlen sa 119,5 bodova ispred Željka Drenjančevića sa 88,5 i Zvonka Brkljačića sa 75,5 osvojenih bodova. Sva trojica nastupila su na svim utrkama, dok je četvrtoplasirani Zoran Grabović nastupio na tri utrke i osvojio 28 bodova, a Zdenko Cutvarić na dvije, od kojih je na jednoj morao odustati.O klasi ST već smo pisali na početku ovog štiva, no kao podsjetnik – Silvio Bajde sa 85 bodova nalazi se ispred Branka Krstulovića sa 75 bodova. Posljednja klasa automobila koja nam je ostala je Klasa 18 ili HAKS Felicia kup na brdskim stazama. Vodeći je Đivo Franić sa 50 bodova ispred Ive Ivančevića sa 40 i Daria Serdena sa 32 osvojena boda. Četvrto mjesto drži Marko Polić, dok je Đuro Perović na 5. od 7 mjesta. Iako je ta klasa lani ponovo oživjela nakon godine pauze, ove sezone ponovo pad interesa i sve manji broj vozača na utrkama.

Spomenimo još i situaciju u prvenstvu među kluboima. Nakon pet utrka čelnu poziciju drži AMD Zrinski sa 374 osvojena boda ispred AMD Matulji Racing (319), AK Dubrava (282), AK Rijeka (271) i AK Buzet Autosport (268).

U drugom dijelu sezone očekuje nas još 5 utrka, počevši od utrke u blizini Zagreba (Adamovec) 10. i 11. rujna, pa do posljednje u Brgatu krajem listopada.

You have no rights to post comments