Karlobag 2006.

Drago nam je da u ovoj sezoni možemo započeti reportažu sljedećim riječima: Prva ovogodišnja brdske utrka bez ikakvih problema, u odličnoj organizaciji, bez kašnjenja i komplikacija! I drago nam je da je tako, jer zaista već na samom početku ovogodišnje automobilističke sezone, bez obzira na discipline, bilo je dovoljno problema i nadamo se da će sve (ili barem većina) utrke koje slijede proteći poput ove.Dakle, prošlog vikenda održana je prva ovogodišnja brdska utrka za Prvenstvo Hrvatske u organizaciji AMD Matulji Racing. Iako je bilo 66 prijavljenih vozača, na prvom treningu je nastupilo 45 vozača, koliko je i prošlo verifikaciju i tehnički pregled u subotu. Kako smo već pisali tijekom nedjelje, kada se cijelokupni program i održavao, bilo je vrlo malo 'velikih', brzih automobila. Neki od vozača koje smo proglasili favoritima vidjevši startnu listu, nažalost su "omanuli", no sezona je duga...

Lijepo i sunčano vrijeme dočekalo nas je u nedjelju u Karlobagu. No, kako ipak sve ne bi bilo savršeno, dočekala nas je i bura. Domaći kažu - burin, no neki od nas imali su problema hodajući prema vjetru, no dobro, ako je to u Karlobagu burin, onda se moramo s time složiti. Što bi tek bilo da je puhala bura? Prvi trening započeo je točno prema planu, iako je organizator vodio bitku s burinom, koji je pokidao sve trake koje su bile postavljene na prilaznim cestama i odmaralištima kraj staze. Trake su na vrijeme uklonjene sa staze i sve je počelo na vrijeme.Budući da se radi o prvoj utrci sezone, neki od automobila izgleda nisu bili sasvim spremni, tako da je već na provm treningu bilo ponešto odustajanja zbog kvarova na automobilima. Tako se od daljnjeg nastupa oprostio Marin Čohar - bitku s diferencijalom koja je trajala nekoliko dana ipak je izgubio. Nadamo se ne i borbu, jer kao što rekosmo, sezona je duga! Mario Jurišić nikako nije mogao izaći na kraj sa svojim Peugeotom, dok je Sikirica malog Renaulta lagano redizajnirao. Drugi trening protekao je sa manje odustajanja.

Kako je broj natjecatelja bio manji, a satnica se nije mijenjala, između treninga i prva vožnje bilo je iznenađujuće puno vremena, pa su vozači u pauzi mogli i nešto pojesti, otići na kavu i odmoriti se. Prva vožnja je za mnoge donijela puno iznenađenja. Glavni favorit je doživio laganu nezgodu (laganu – njemu se nije ništa dogodilo, niti automobilu – barem na prvi pogled, ništa strašno). Branko Krstulović izvrtio se na stazi sa svojom Opel Vectrom ST te odigrao glavnu ulogu u igri flipera između zaštitne ograde i stijene s druge strane ceste. Zvučalo je puno gore, no nakon nekoliko sekundi pauze, začuo se ponovno zvuk moćne Vectre i Brane je nastavio utrku te došao do cilja. Ostvario je 10. vrijeme ukupnog poretka, no automobil je ipak bio dovoljno oštećen za odluku da je utrka u Karlobagu završena.

Time su se otvorila sva vrata za Zvonka Brkljačića (Ford RS Cosworth), koji je došao do svoje prve ovogodišnje pobjede u kategoriji I, grupi H i novoj klasi - klasi H19. No prije nastavka priče o kategoriji I valja svakako spomenuti ukupnog pojednika utrke u Karlobagu i pobjednika u kategoriji II. To je Riccardo Ala, Talijan koji nastupa za AMK Skok Racing, a već nam je poznat od prijašnjih sezona s utrke u Buzetu. Njegova vremena dakako nitko nije mogao pratiti, no to je bilo i očekivano.

Do drugog mjesta kategorije I, grupe H došao je Cvetko Jaketić (VW Golf 2.0 16V), koji je time ostvario i prvu ovogodišnju pobjedu u klasi H14. Treće mjesto ukupnog poretka kategorije I osvojio je Željko Hitrec (Škoda Felicia 1.3 Lxi), koji je ujedno ostvario i pobjedu u klasi H12. Da nije popustio u drugoj vožnji, nevjerojatan reultat bi ostvario Dejan Dimitrijević, koji je nakon prve vožnje bio drugi. No nekoliko desetinki slabije vrijeme druge vožnje smjestilo ga je na 4. mjesto, ali i prvo grupe N i klase N3. Odmah iza njega smjestio se Ivan Černeha, prošlogodišnji prvak grupe N i klase N3, što definitivno nagovještava vrlo uzbudljivu borbu u ovoj sezoni.Pobjedu u klasi H13 odnio je Ivan Jaranović, dok je Alen Peuč pobijedio u grupi A i klasi A8. Tek na 8. mjestu ukupnog poretka kategorije I završio je Pier Giorgio Facelli (Opel Vectra ST), još jedan Talijan koji u ovoj sezoni nastupa za AMK Skok Racing. Iza njega se u poretku našao Rajko Vlah, drugoplasirani u kategoriji II. Tomislav Šepić osvojio je 3. mjesto u klasi N3, a iza njega Sebastian Čepar, koji je osvojio 2. mjesto u kalsi H13. Čepar se u prvoj utrci se izvrtio na stazi, a potom imao poteškoća sa kretanjem i tako ode vrijeme u nepovrat, barem što se ove utrke tiče.Treće mjesto iste klase osvojio je Dejan Kopajtić, dok je drugi u A8 bio Milan Brozinić. Pobjedu u H15 je odnio Emanuel Mogorović, dok je drugo mjesto klase H12 osvojio Mario Delmoro. Još jednu pobjedu u klasi N1 osvojio je Marin Koraca, ispred  Prodana i Ujdenice. U klasi A6 prvu utrku je osvojio Denis Močibob ispred Zvonka Mrzljaka i Claudia Visintina.

To bi ugalvnom bilo najbitnije iz Karlobaga, a novo adrenalinsko uzbuđenje na brdskim stazama očekuje nas već ovog vikenda u Splitu, točnije na Malački.

brdske utrkeYou have no rights to post comments