Šuran pobjednik u Čabru


Ronald Šuran ove se sezone susreo s vrlo oštrom konkurencijom Riccarda Ale, talijanskog vozača koji nastupa u Prvenstvu Hrvatske u svom odlično pripremljenom prototipu BMW Sighinolfi. Ipak, koliko god je prototip brz, a Ala spretan to im nije pomoglo da u nedjelju na brdskoj utrci u Čabru dođu do ukupne pobjede. Alu je u još jednom pohodu prema pobjedi u ukupnom poretku onemogućio upravo automobil s kojim je prvih problema imao već na treninzima te potom na nedjeljnom jutarnjem warm-up treningu.Motor bolida imao je problema s - paljenjem, točnije zapaljivanjem. Na warm-upu se prepoznatljivi bijeli prototip uspio zapaliti, a isto se ponovilo i u prvoj vožnji utrke. Zbog problema s uljnim "oduškom" i povremenih susreta podnice automobila s asfaltom došlo je do požara na bolidu, a uočeni nedostatak mehaničari nisu uspjeli otkloniti u vremenu predviđenom za servis prije drugog i posljednjeg laufa. Ala zato nije nastupio u drugoj vožnji, što je dalo priliku Šuranu da iskaže svoj talent, premda je nepravedno reći da je Šuran do pobjede došao zbog odustajanja Ale.

U prvom je treningu s vrlo uvjerljivih 1,4 sekunde prednosti u odnosu na Alu najbrži bio upravo Šuran u svojoj F3 Dallari dok je treće mjesto pripalo Branku Krstuloviću, ujedno i najbržem u kategoriji I. Brdske su utrke, međutim, prevrtljive i posebne, pa je jedno okretanje na stazi bilo dovoljno da u drugom treningu Šuran ubilježi vrlo loš rezultat (61. mjesto), dok je najbrži bio Ala ispred Krstulovića na drugom i Vaclava Janika na trećem mjestu.Već smo spomenuli odustajanje jednog od favorita utrke - Riccarda Ale. Tako je Ronald Šuran nesmetano došao do pobjede, prve u ovoj sezoni. Drugo mjesto u utrci i prvo u kategoriji I osvojio je Branko Krstulović ispred Vaclava Janika i Hernadija Laszla. Od domaćih vozača 2. mjesto kategorije I osvojio je Željko Drenjančević ispred PierGiorgia Facellia. Dranjančević je ovim nastupom osvojio i pobjedu u grupi H. U toj grupi drugo mjesto zauzeo je Zvonko Brkljačić, a treće Kristijan Marinić. Pobjedu u grupi N i klasi N3 još jednom je ostvario Dejan Dimitrijević ispred Tomislava Šepića i prošlogodišnjeg pobjednika grupe n i klase N3, Ivana Černehe. U grupi Aje slavio Predrag Bjedov ispred Nikole Milotića i Manuela Kodelje.

Ovu utrku obilježila su brojna odustajanja. Mnogi od favorita za pobjedu u svojoj klasi iz ovih ili onih razloga do cilja obje utrke nisu uspjeli stići. Uglavnom isti o kojima smo već pisali na prethodnim utrkama, jednostavno nemaju sreće. Boris Durlen, Renato Jaketić, Milan Brozinić, Alen Peruč, Sebastijan Čepar upravo su ti koje ove godine sreća ne prati, no nadamo se da će biti bolje u drugom dijelu sezone.Čabarska utrka i ove je sezone opravdala svoje uvrštenje u kalendar Prvenstva Hrvatske, a premda broj inozemnih vozača nije bio prevelik kontinuirani status međunarodne utrke ohrabruje organizatore. Staza smještena nedaleko granice sa Slovenijom posebna je po mnogočemu, od samog načina dolaska do nje dugom i zavojitom cestom od Delnica do činjenice da se nalazi u prilično izoliranom dijelu Hrvatske. Ništa od toga nije, međutim, poljuljalo podršku stanovnika tog kraja utrci i automobilistima. Susretali smo se, naime, diljem Lijepe naše sa svakakvim komentarima utrka među lokalnim stanovništvom. Velik broj ljudi nije pretjerano oduševljen činjenicom da se tijekom cijelog dana pod njihovim prozorima odvija utrka, no to se ne može reći za Gorane čabarskog kraja.Veliki i mali, djeca i stariji podjednako su gorljivo pratili nastup svakog vozača, bilo da je riječ o nabrijanim "formulama" ili malenim Swiftovima i Peugeotima. Pritom je iznenađujuće koliko se dobro poznaju razlike među klasama, stupnjevima prerada, a kada je dobro raspoložena ekipa svih uzrasta, okupljena oko vatre i pripadajućeg ručka na jednom od zavoja počela komentirati nastupe pojedinih vozača te njihove bivše okršaje na ovoj stazi došli smo do zaključka kako utrka u Čabru predstavlja vrlo važan dio društvenih zbivanja u ovom kraju, a što su, uostalom, potvrdili i čelnici Čabra u svojim izjavama prije utrke.

You have no rights to post comments