Nagrada Poreča 2006.


Proteklog vikenda, točnije u nedjelju 8. listopada održana je pretposljednja brdska utrka ove sezone u organizaciji AMK Skok Racing iz Brtonigle. Utrka je održana na poznatoj stazi u Limskom kanalu, stazi koju odlikuje manji broj zavoja te posljedično velike brzine. Lijepo vrijeme i činjenica da se prvaci po kategorijama, grupama i klasama i dalje ne znaju pogodovala je i dolasku većeg broja gledatelja, sukladno najavama organizatora prije utrke.Staza na zapadnoj obali Istre duga je 3,4 kilometra, a jedna od njenih posebnosti svakako je i start smješten uz samu morsku obalu. Najviše je gledatelja kao i obično bilo na prvom "pravom" zavoju, na spoju ceste koja vodi prema moru s glavnom prometnicom, premda ne možemo ne spomenuti entuzijazam nekih gledatelja koji su idealnu poziciju za promatranje utrke odlučili potražiti na stijenama visoko iznad staze.

U natjecateljskom dijelu utrke glavni su akteri još jednom bili Riccardo Ala i Ronald Šuran u kategoriji II i ukupnom poretku dok je u kategoriji I došlo do obrata koji bi mogao odlučiti ishod ove sezone.Počnimo s kategorijom I u kojoj je nastup u utrci propustio Branko Krstulović zbog kvara na automobilu. Krstulović je na prvom treningu bio najbrži u kategoriji I da bi u drugom treningu došao do drugog mjesta iza Zvonka Brkljačića. Međutim, na startu prve vožnje Krstulović se nije pojavio i Brkljačiću je u prvoj vožnji bio najbolji u kategoriji automobila ispred Borisa Durlena i Željka Drenjančevića. U drugoj vožnji Brkljačić je također bio najbrži i time je došao do pobjede u kategoriji I, vrlo važne u borbi za naslov. Naime, obzirom na Brkljačićevu pobjedu i Krstulovićevo odustajanje situacija u Prvenstvu kranje je neizvjesna. Prije posljednje utrke u Rapcu Krstulović ima svega 7 bodova prednosti ispred Brkljačića i premda se može govoriti o sigurnoj prednosti utrka u Limskom kanalu pokazala je da treba računati na nepredviđene situacije.U kategoriji II također je bilo neizvjesno. U obje trening vožnje najbrži je bio Ronald Šuran ispred Riccarda Ale. Talijanskom je vozaču Šuran u prvom treningu uspio "pobjeći" gotovo 1 sekundu, no u drugoj trening vožnji razlika je pala na 1 desetinku. Za rasplet u kategoriji II bila je odlučujuća prva vožnja u kojoj je Ala bio siguran i brz, a Šuran je zbog problema na stazi izgubio velike 2 sekunde. Obzirom na izjednačenost ove dvojice vozača teško je bilo za očekivati da Šuran može nadoknaditi izgubljeno u drugoj vožnji. To ne znači da nije pokušao, ali nije uspio "skinuti" više od 2 desetinke Aline prednosti. Poput poretka u kategoriji I i među "formulama" je ishod sezone neizvjesan; Šuran ima samo 6 bodova prednosti ispred Rajka Vlaha na drugom mjestu dok je Ala treći s više od 50 bodova zaostatka.

Zanimljivo je i u borbi za drugo mjesto ukupnog poretka kategorije I, koje trenutno drži Željko Drenjančević, a za koje se, u teoriji, natječe čak pet vozača. Najviše izgleda ipak ima Željko Hitrec, koji trenutno zaostaje samo 4 boda za Drenjančevićem.Utrku u Limskom kanalu po klasama obilježili su sljedeći vozači; u N1 pobjednik je Marin Koraca ispred Miroslava Ujdenice i Mislava Prodana. U N2 slavio je Mario Jurišić ispred Sandra Miskića i Andreja Poropata. Klasa N3: najbolji je bio Dejan Dimitrijević ispred Ivana Černehe i Dine Butorca. U "velikom" N-u u klasi N5 najbrži je u prorijeđenoj konkurenciji bio Narcis Mujkić ispred jedinog preostalog u toj klasi Denisa Močiboba.
U grupi A po klasama situacija je bila sljedeća; do pobjede u najmanjoj klasi A6 došao je Manuel Kodelja ispred Claudija Visintina i Zvonka Mrzljaka. A7 klasu pobjedom je obilježio Nikola Milotić ispred Alfija Štokovića i Ivana Sinčića. Slijedi klasa A8 u kojoj do rezultata nije došao vodeći u ukupnom poretku Milan Brozinić, ali su zato slavili Donald Milokanović na prvom te Predrag Bjedov na drugom i Zdenko Cutvarić na trećem mjestu.U klasi H12 Željko Hitrec još je jednom bio neuhvatljiv za konkurente. Drugo mjesto pripalo je Sergiju Miščeniću, a treće Mariju Delmoru. Među vozačima klase H13 najbolji je bio Ivan Jaranović ispred Dejana Kopajtića i Sebastijana Čepara. Klasa H14: pobjednik je Cvetko Jaketič ispred Kristiana Marinića i Mire Jusa. Slijedi klasa H15 u kojoj je najbolji bio Emanuel Mogorović ispred Zorana Grabovića i Petra Fable. U klasi 18 (Felicia) u konkurenciji dvojice vozača brži je bio Dario Šamec, dok je drugo mjesto pripalo Marku Poliću.Posljednja utrka sezone Prvenstva Hrvatske u brdskim utrkama prema kalendaru trebala se održati 21. i 22. listopada na stazi u Rapcu. No, prema za sada još uvijek neslužbenim informacijama, ista bi se trebala održati 11. i 12. studenog na istoj lokaciji.

You have no rights to post comments