Rabac-Labin 2006.

Objavljeno u: 15/11/2006 - 18:44 Napisao/la Objavljeno u Brdske utrke Komentari Komentiraj!

Proteklog vikenda na stazi od Rapca prema Labinu održana je posljednja brdska utrka sezone Prvenstva Hrvatske. Kao i prošle godine, kada se vodila žestoka borba za naslov Prvaka, i ove je godine u Rapcu pala odluka o nositelju titule državnog Prvaka. Baš kao i prošle godine, kada je utrku u Rapcu obilježilo teško izlijetanje Silvija Bajde prije ulaska u cilj druge vožnje i ove je godine sportsko nadmetanje u velikoj mjeri zasjenjeno zamalo izbjegnutom tragedijom u kojoj su ponovo sudjelovali natjecateljski automobili i gledatelji. Ponovo su mediji imali o čemu pisati, hrvatski se automobilizam našao na stranicama "uglednih" i "ozbiljnih" medija koji atraktivnost vijesti mjere, valjda, u količini prolivene krvi i potencijalno ugroženih života. Nadamo se da će takvi mediji i dalje nastaviti ignorirati postojanje hrvatskog automobilističkog sporta te da će imati što manje razloga za svoje krvoločne članke u narednim sezonama.



Organizatoru na dušu pada vjerojatno najveći teret odgovornosti (pravi su teret ionako "najbolje" osjetili ozlijeđeni gledatelji) i pitanje zašto se i kako moglo dogoditi da natjecateljski automobil završi među gledateljima. Da, nepredviđene se situacije događaju, no dva incidenta s ozlijeđenim gledateljima u jednoj sezoni su ipak za dva previše. Činjenica je, nažalost, da je stupanj organizacije utrka u Hrvatskoj još uvijek na razini koja u velikom broju slučajeva graniči sa "neće se valjda nikome ništa dogoditi". Ova je sezona, međutim, završena (predstoji tek još rally u Istri) i nadamo se da će sljedeće godine gledatelji zaista dobiti sigurnost koju zaslužuju. U protivnom samo je pitanje vremena... ne, ne želimo biti zloguki proroci.



U Rapcu se, pored izlijetanja Borisa Durlena, događalo i podosta zanimljivih situacija u sportskom pogledu. Uvjerljivom pobjedom Roland Šuran stigao je do titule Prvaka Hrvatske u, istina, malobrojnoj kategoriji II. U kategoriji I najbolji je u Rapcu bio odlično raspoloženi Zvonko Brkljačić u svom Ford Escortu Cosworth. Iako su mnogi očekivali još jedan uvjerljiv nastup Branka Krstulovića i pobjedu na zadnjoj utrci sezone Brane se nije mogao suprotstaviti Brkljačiću koji je u Rapcu očito imao svoj dan. Ipak, Krstulović nije imao razloga za nezadovoljstvo; sa 6 pobjeda u 9 utrka Brane je osvojio naslov Prvaka Hrvatske u kategoriji I. No, da bi u 2007. situacija mogla biti i drukčija najvljuje upravo pobjednik Rapca, Brkljačić. Njemu je nakon posljednje utrke ove sezone preostalo zadovoljiti se drugim mjestom sa samo 5 bodova manjka u odnosu na Krstulovića. Trećeplasirani Željko Drenjančević s 38 te Željko Hitrec s 30 bodova daleko su iza vodeće dvojice.



U pravom moru klasa i grupa u Rapcu je bio i niz pobjednika; klasa N1 pripala je Marinu Koraci ispred Envera Prodana i Vedrana Radovića, u N2 najbolji je bio Mario Jurišić ispred Sandra Miskića i Andreja Poropata. Klasa N3 pripala je Ivanu Černehi, drugi je bio Dino Butorac, a treći Saša Radola. Klasa N5 imala je samo dva vozača; prvo mjesto otišlo je Narcisu Mujkiću, a drugo Denisu Močibobu.



U klasama grupe A slijedi klasa A6 s pobjednikom Manuelom Kodeljom, drugi je Claudio Visintin, a treći Zvonko Mrzljak. Klasa A8; pobjednik je Alen Peruč, drugo mjesto osvojio je Predrag Bjedov, a treće Zdenko Cutvarić. Grupa H i klase od 12 do 15 izgledale su ovako; u H12 još jednom neuhvatljiv bio je Željko Hitrec ispred Marija Delmora i Sergija Mišćenića. Sebastijan Čepar, Lino Pauletić i Dejan Kopajtić podijelili su pozicije u klasi H13. Kristijan Marinić pobjednik je klase H14, drugo mjesto pripalo je Cvetku Jaketiču, a treće Miri Jusu. Pretposljednja klasa u grupi H, klasa H15; pobjednik je Emanuel Mogorović, drugo mjesto Zoran Grabović. Među "formulama" iza pobjednika Šurana smjestio se Darko Ladavac, a treće mjesto dohvatio je Rajko Vlah. U klasi Felicia Dario Šamec utrku je završio na prvom mjestu, drugi je bio Srećko Bura, a treći Tomislav Gredičak. Naposlijetku, klasa H19 odustajanjem Borisa Durlena svela se na dvoboj pobjednika Zvonka Brkljačića i drugoplasiranog Željka Drenjančevića.



Aktualnosti

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

22.04.2018. - Ostalo

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

Prvi rally Slovenskog prvenstva 8. Rally Vipavska Dolina koji se vozio u okolici Vipave i Ajdovščine osvojili su trenutni državni prvaci Rok Turk i Blanka Kacin (Peugeot 208 R5). Prošle godine imali su samo jedno...

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

16.04.2018. - Ostalo

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

Napokon je došlo vrijeme i za početak nove rally sezone u Sloveniji. Prvi na redu je 8. Rally Vipavska dolina, koji se vozi u Vipavskoj dolini, a početak i kraj rallya su u Ajdovščini od...

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

11.04.2018. - Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

Niki Mayr-Melnhof bio je najbrži na svim brzinskim ispitima 42. WeinbergHolz Lavanttal Rallyu, te se zasluženo popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja. Drugo mjesto osvojio je Grössing Gerwald, dok je treću poziciju zauzeo Aigner Gerhard.

You have no rights to post comments