5 godina Prvenstva povijesnih vozila

Prošlog vikenda ‘Nagradom Dubrovnika 2011.’ uspješno je okončano peto po redu Prvenstvo povijesnih vozila na brdskim stazama. Više nego skromno prvom trkom u Rapcu 2007. godine, natjecanje su započeli sportski povjesničari. Malo tko zna da je pravi pionir ovog prvenstva bio Jure Gašperov, koji je premijerni nastup u kategoriji Turista odradio u Buzetu 2006. Nažalost Turistička kategorija se ugasila tijekom 2009. godine.Zato vozači replika i originalnih povijesnih natjecateljskih automobila ne posustaju. Danas ih ni organizatori više ne doživljavaju kao smetnju na stazi što je bio čest slučaj na početku. A moramo istaknuti da je prvenstvo već četiri godine Međunarodno regionalno.

Prvenstvo je iznjedrilo i drugu ‘Zlatnu Kacigu’, posebni trofej koji HAKS dodjeljuje za tri uzastopna naslova prvaka. Kacigu je ove godine na glavu stavio Renzo Jurić član AK Buzet u kategoriji najstarijih automobila. Njegov milecento je baš kao što na njemu piše ‘ko ide polako, ide daleko’.

Ove je godine naslov osvojio ispred Čeha Josefa Michla (Porsche 911) i Austrijanca Jurgena Pachteu (Styer Puch 650), obojice članova svojih nacionalnih timova. U Kategoriji II na čelu poretka su kći i tata Česi Michaela i Jindrich Indra. 3. mjesto osvojio je također Čeh Pavel Nesetril.

Svi su nastupali u Škodama 110 kakve su prije nekoliko godina bile česte na našim cestama. Trebamo istaknuti i konačno novog hrvatskog vozača u toj kategoriji Daniela Stepića iz Pazina s Alfasudom. Nažalost premijera u Buzetu bila je neuspješna, no želimo mu puno sreće u nastupima u 2012. godini.Kategorijom III drugu godinu uzastopno vlada Mladen Sigurnjak iz Matulja. Njegov VW Scirocco bio je neuhvatljiv kako na domaćim tako i na inozemnim stazama. 2. mjesto osvojio je mladi i perspektivni 16-godišnjak Tin Tomljanović iz AKK Zanatlija. Mladac je u Opel Manti GT/E pokazao veliku dozu zrelosti. Bez obzira na neiskustvo i kasno uključivanje u prvenstvo, pokazao je da može voziti brzo i sigurno. 3. mjesto otišlo je u susjedstvo. Osvojio ga je Slovenac Igor Kotlušek sa A112 Abarthom.Na kraju, u Kategoriji IV usamljeni jahač bio je Zanatlijaš Igor Cossetto. Njegova formula VW Kajman super V nikako da proradi kako treba. No svakako je zaslužio sve pohvale za trud koji ulaže u svog ljubimca.

You have no rights to post comments