5 godina Prvenstva povijesnih vozila

Objavljeno u: 05/10/2011 - 10:45 Napisao/la Objavljeno u Brdske utrke Komentari Komentiraj!
Prošlog vikenda ‘Nagradom Dubrovnika 2011.’ uspješno je okončano peto po redu Prvenstvo povijesnih vozila na brdskim stazama. Više nego skromno prvom trkom u Rapcu 2007. godine, natjecanje su započeli sportski povjesničari. Malo tko zna da je pravi pionir ovog prvenstva bio Jure Gašperov, koji je premijerni nastup u kategoriji Turista odradio u Buzetu 2006. Nažalost Turistička kategorija se ugasila tijekom 2009. godine.Zato vozači replika i originalnih povijesnih natjecateljskih automobila ne posustaju. Danas ih ni organizatori više ne doživljavaju kao smetnju na stazi što je bio čest slučaj na početku. A moramo istaknuti da je prvenstvo već četiri godine Međunarodno regionalno.

Prvenstvo je iznjedrilo i drugu ‘Zlatnu Kacigu’, posebni trofej koji HAKS dodjeljuje za tri uzastopna naslova prvaka. Kacigu je ove godine na glavu stavio Renzo Jurić član AK Buzet u kategoriji najstarijih automobila. Njegov milecento je baš kao što na njemu piše ‘ko ide polako, ide daleko’.

Ove je godine naslov osvojio ispred Čeha Josefa Michla (Porsche 911) i Austrijanca Jurgena Pachteu (Styer Puch 650), obojice članova svojih nacionalnih timova. U Kategoriji II na čelu poretka su kći i tata Česi Michaela i Jindrich Indra. 3. mjesto osvojio je također Čeh Pavel Nesetril.

Svi su nastupali u Škodama 110 kakve su prije nekoliko godina bile česte na našim cestama. Trebamo istaknuti i konačno novog hrvatskog vozača u toj kategoriji Daniela Stepića iz Pazina s Alfasudom. Nažalost premijera u Buzetu bila je neuspješna, no želimo mu puno sreće u nastupima u 2012. godini.Kategorijom III drugu godinu uzastopno vlada Mladen Sigurnjak iz Matulja. Njegov VW Scirocco bio je neuhvatljiv kako na domaćim tako i na inozemnim stazama. 2. mjesto osvojio je mladi i perspektivni 16-godišnjak Tin Tomljanović iz AKK Zanatlija. Mladac je u Opel Manti GT/E pokazao veliku dozu zrelosti. Bez obzira na neiskustvo i kasno uključivanje u prvenstvo, pokazao je da može voziti brzo i sigurno. 3. mjesto otišlo je u susjedstvo. Osvojio ga je Slovenac Igor Kotlušek sa A112 Abarthom.Na kraju, u Kategoriji IV usamljeni jahač bio je Zanatlijaš Igor Cossetto. Njegova formula VW Kajman super V nikako da proradi kako treba. No svakako je zaslužio sve pohvale za trud koji ulaže u svog ljubimca.

Aktualnosti

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

22.04.2018. - Ostalo

Rok Turk osvojio 8. Rally Vipavska dolina 2018.

Prvi rally Slovenskog prvenstva 8. Rally Vipavska Dolina koji se vozio u okolici Vipave i Ajdovščine osvojili su trenutni državni prvaci Rok Turk i Blanka Kacin (Peugeot 208 R5). Prošle godine imali su samo jedno...

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

16.04.2018. - Ostalo

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

Napokon je došlo vrijeme i za početak nove rally sezone u Sloveniji. Prvi na redu je 8. Rally Vipavska dolina, koji se vozi u Vipavskoj dolini, a početak i kraj rallya su u Ajdovščini od...

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

11.04.2018. - Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

Niki Mayr-Melnhof bio je najbrži na svim brzinskim ispitima 42. WeinbergHolz Lavanttal Rallyu, te se zasluženo popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja. Drugo mjesto osvojio je Grössing Gerwald, dok je treću poziciju zauzeo Aigner Gerhard.

You have no rights to post comments