Intervju: Tin Tomljanović

Još jedna, peta po redu, sezona brdskog Prvenstva povijesnih vozila je za nama. Sezona koja je bila prepuna ne toliko borbi na stazama, nego prvenstveno borbi s teškom ekonomskom situacijom i sveprisutnom besparicom. No nikad nije sve baš crno. Utrka u Dubrovniku, donijela nam je novu zvjezdicu na pretežno oblačnom automobilskom nebu. Dobili smo možda najmlađeg viceprvaka Hrvatske u automobilizmu uopće. Mladac ima 16 godina. Pred njim je budućnost i upravo to je prava prigoda da porazgovaramo (Zlatko Brozović) s njim.20. 10. 1994. tada si rođen. Sa 16 godina postao si viceprvak Hrvatske na brdskim stazama. Otkud tvoj interes za automobilizam, kad si još daleko od vozačke dozvole?
To je jedini sport koji me zanima. Vjerojatno je za to kriv tata. Jer nije me vodio ni na nogomet, ni na skijanje, ni na ništa slično. Kad sam mu mogao sjediti na ramenima, imao sam 3 godine, mama je dozvolila da odemo gledati rally. Ja se toga ne sjećam, ali tako je počelo.

Znači uz tatu si ušao u svijet benzinskih para?

Da, od malena sam se igrao u garaži kod bake, gdje tata ima amatersku radionicu. Posljednjih sam godina preuzeo vlast u njoj, s čime on nije najsretniji, jer kaže da ‘niš nemre nać’.

Što je sa školom?
Sad sam krenuo u 3. razred Tehničke škole Ruđer Bošković u Zagrebu. Pohađam smjer mehatronike i to mi je sada prioritet. No i u školi su mi izišli u susret i na molbu HAKS-a su mi bez problema odobrili izostanak od 3 dana zbog trke u Dubrovniku.Kako je počelo?
Čuo sam da sa navršenih 16 godina mogu voziti trke na zatvorenim stazama. Htio sam probati. Broz me odpeljal u Zanatliju i nakon nekih pravnih formalnosti dobil sam juniorsku vozačku licencu.

Prvi nastup?
Svake godine gledam slalom u Dubravi. Htio sam to voziti. Tata mi je dao Hyundai Getz 1400 benzinac.  Auto je skroz serijala, no kako nije registriran, morao sam u klasu sprint. Baš s onima najbržima i najjačima. No bilo je dobro. Nisam bil zadnji, a nisam se ni razbil. Svi su bili zadovoljni.

Oprobao si se i kao suvozač u OAR-u?
To je bilo interesntno iskustvo. U OAR-u mogu biti suvozač sa juniorskom licencom, pa sam to bez razmišljanja prihvatio. Nismo baš bili najbolji, no obojica smo stekli dragocjeno iskustvo.

Kako to da si krenuo na brdske trke povijesnih automobila?
Ljetos mi je došla ponuda kluba Belson nostalgija da vozim njihovu Mantu na brdu. Nisam baš bil previše zainteresiran. Kad sam trebal vozit prvu trku na Sljemenu, otišal sam na školski izlet u Fažanu. Sad si to nemrem oporostit.

Čuo sam da si prije nekoliko godina izjavio da ti sigurno nikad nebuš vozil te stare krame?
Je rekal sam to kad smo bili na trci u Rapcu prije 2 godine i bilo je puno problema, pa smo se tata i ja našarafili ko ludi. Zato ni nisam bil oduševljen ponudom.

Kako je došlo do promjene u razmišljanju?
Kriv je Buzet. Ta mi je trka uvijek bila nešto posebno. Prihvatio sam ponudu, jer ipak vozil bum u Buzetu. To nije isto ko gledat. Dobili smo kombi, prikolicu, Mantu, gume, članarinu i krenuli smo. Najviše sam se iznenadio kad sam probao auto još u Zagrebu. Osjećaj je kao da voziš pravi trkaći auto.

Buzet je znači promijenio tvoje razmišljanje?
Da u potpunosti. Ova Manta je serijski auto, bivša grupa 1. Ali ovakva kakva je sa trkaćim gumama pravi gušt je voziti ju. Mogu si mislit kak je vozit grupu 2 sa više konja, kraćim prijenosom, šperom... Puno je zanimljivije vozit ovaj auto nego ove moderne. Lakši je, nema gomile elektronike, bitniji je vozač nego u modernima.

Što misliš, što je bolje; slalom ili brdo?
Mislim da je to sasvim drugačije. Za slalom treba više kondicije i fizičke pripreme. No vozački si sputan uskim vratima i stalnim promjenama smjera. Brdo je ljepše, jer ipak cijela je cesta tvoja. A i sličnije je rallyju. No za to moram pričekati da položim vozački.

Jesi li zadovoljan svojim nastupima u premjernoj godini?
Jesam i ja i svi oko mene. Tata je mislil da bum odma razbil auto. Sad je vidil da to ide drugačije. U svakoj vožnji sam sve brži. Osjećam da mogu još brže. Ali nemam iskustva. Dobio sam puno dobrih savjeta, vidim da po njima idem sve brže. No najbitnije je da me pamte po dobrim rezultatima na početku, a ne po razbijanju.Dubrovnik ste planirali ili je došao samo tako?
Nisam ni sanjao o Dubrovniku. Tata je gunđal da je daleko, da moram izostat iz škole. No i on se zagrijao. Zapravo on je zagrijan cjeli život. Stalno ide nekom u pratnju. Ali presudni su bili u Belson nostalgiji. Objasnili su tati da mogu biti viceprvak ako pametno odvezem Dubrovnik. Opet smo dobili kompletnu tehniku i veći dio goriva za put. Otputovali smo, uspješno završili trku, napravili dobar rezultat i još smo se stigli kupat po putu.

Kakvi su ti planovi za budućnost?
Planova još nema. Želje postoje, no to su samo želje. Tata i ja smo dogovorili da bumo plan napravili do 01.12. ove godine. Ovisi o troškovima. Moramo sve razmotriti.

Stalno spominješ tatu. A mama? Što ona kaže?
Ona se samo smijulji. I baka i dida. Kaj da velim, kad smo se vratili iz Dubrovnika, dočekali su nas sa tortom!

Tin, želim ti puno sreće i uspjeha. Sreće ti treba u realizaciji planova, a ako to bude uspješno, za sportski uspjeh ćeš se sam pobrinuti. Ne sumnjam u to!

You have no rights to post comments