Buzet spreman za elitu


Na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Hrvatskog auto i karting saveza predstavljeno je ovogodišnje izdanje Europskog prvenstva brdskih auto utrka "28. Buzetski dani 2009", što se od 18. do 20. rujna održava u Buzetu. Uz predstavnike organizatora Auto moto kluba Buzet, na konferenciji su sudjelovali i čelni ljudi Grada Buzeta te HAKS-a. "Buzetski dani 2009" i ove je godine posljednja od 12 utrka Europskog prvenstva na brdskim stazama, a na adresu organizatora dosad su pristigle 172  prijave vozača iz Hrvatske, Slovenije, Crna Gore, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske i Francuske. Domaćih vozača ima 104 što znači da će buzetsko natjecanje biti najbrojnije u Prvenstvu Hrvatske. Legendarnom stazom Most – Peničići, dužine 5.001 metar projuriti će i 15-ak formulaša.
 


Nakon desetak godina pauze, Buzet ponovo ugošćuje Prvenstvo i Kup Slovenije, a valja spomenuti da i ove godine dolazi Mario Delmoro iz AK Pula- Rovinj, jedini vozač koji je odvozio svih 27 održanih buzetskih utrka. Rekord staze od 2003. godine, otkako se utrka boduje za europsko prvenstvo, drži Talijan Danny Zardo. Direktor natjecanja napomenuo je kako će rušenje rekorda biti teško zbog lošeg stanja asfalta. Od osam najboljih europskih brdaša grad podno Ćićarije idućeg vikenda ugošćuje njih 6 (Fausto Bormolini, Laszlo Szasz, Renzo Napione i dr). Iako su prvaci Europe u kategoriji I i II već poznati, borba za drugo mjesto u obje kategorije je još uvijek aktualna. Favoriti domaćeg prvenstva su trenutačno vodeći Robert Bradarić iz AK Solin i drugoplasirani Boris Durlen iz AK Dubrava. Durlen za Bradarićem zaostaje samo 3 boda te iako nominalno ima nešto lošiji auto daje mu se minimalna prednost iz razloga što bolje poznaje stazu.
 
Organizator očekuje oko 15 tisuća posjetitelja. Ulaznica stoji 40 kuna i vrijedi za oba dva dana, odnosno za subotu kada u 10 sati započinje prvi, a u 14 sati drugi trening, te za nedjelju kada su na rasporedu dvije vožnje. Start prve vožnje počinje u 9 sati, svečano otvaranje je u 13,15 sati, a start druge vožnje u 13,30 sati. Visoki pokrovitelj utrke je predsjednik RH Stjepan Mesić i Grad Buzet.
 

You have no rights to post comments