CEZ historic brdsko prvenstvo se nastavlja

Brdskom utrkom Summit Finance u slovačkom mjestu Jankov Vršok završava ljetna pauza u brdskom prvenstvu CEZ-a. Za razliku od naših, srednjeeuropski brdaši godišnji su imali u srpnju. U Cazinu je završio prvi dio sezone, koji je donio neka iznenađenja i novosti u prvenstvu povjesnih automobila o kojem slijedi par riječi..

U I kategoriji, najstarijih automobila, nema nekih većih iznenađenja. Borba za pobjednika odvija se u krugu vozača i automobila iz Austrije. Nacionalni Historic tim Austria nastupa sa 3 Stayer Pucha 650, automobilčićima sličnima Fiatu 500, na kojem je i naša legenda Paliković osvajao svoje prve naslove. Povremeno se među njih umiješa Kornicar, Čeh u BMW-u 2002tii. No teško će pobijediti uigrani trojac. Ostali do sada plasirani vozači, prilično su neredoviti, pa tako propuštaju priliku za osvajanje više bodova.

U II kategoriji došlo je do najvećih iznenađenja. Najtrofejniji vozač od početka historic prvenstva, Čeh Jozef Michl lani je nakratko otišao u I kategoriju sa Porscheom 911 2.0, no ove godine se vratio na svoj teren sa još jačim, do sada nepobjedivim Porscheom 911 2,7. Na početku ozbiljno mu je zaprijetio Papež iz sujedne Slovenije sa svojim Ford Escortom RS 2000 kojeg vozi već 35 godina, ali zbog svoje neredovitosti u nastupima opet pomalo gubi dah... Uz njih najizgledniji kandidar za pobjedničko postolje je Austrijanac Steika, koji sa svojom bubom marljivo sakuplja bodove.U III kategoriji vodi Slovak Baranek u atraktivnom Ferrariju 308 GT4. Samo korak iza vreba Čeh Dlouhy sa Škodom 130 RS. Borbu za 3. mjesto vode dva Slovenca u Autobiachiju A112 Abarth, van staze veliki prijatelji, no nakon starta još veći borci. Pristavc i Kotlušek su na Gorjancima u 6 vožnji svaku završili u istoj sekundi. A i kad se susretnu sa kvarovima, opet zajedno; u Cazinu su odustali na početku treninga s 2 uništena motora.

U toj kategoriji imamo i mi svog ‘konja’. U utrku za prvenstvo je ušao sa zakašnjenjem. Brozović je svoju Asconu završio prekasno, imao zdrastvenih i financijskih problema, što mu je odnijelo 3 trke. No sadašnje 5. mjesto s nevelikim bodovnim zaostatkom daje nadu u borbi za postolje na kraju godine. U IV kategoriji sve je jasno. Čeh Tykal u formuli Ester MTX opet je neprikosnoven i praktički već može slaviti.Pred vozačima je vruće ljeto. Ovaj vikend u Slovačkoj, već slijedeći u slovenskim Lučinama, a krajem mjeseca austrijski StUrban, mogli bi biti odlučujući. No sve će se znati na zadnjoj trci u Italiji. Cividale kraj Udina tradicionalni završetak sezone CEZ-a okrunit će nove pobjednike među povjesnim i modernim automobilima. Ako ništa drugo, zajedničko brdskom prvenstvu CEZ-a i Hrvatske je što završavaju istog vikenda 13. i 14. listopada. CEZ trkom Cividale, a PH u Konavlima.

Šteta je što više naših vozača ne nastupa na CEZ-u. Prvenstvo je to koje je primjereno našim mogućnostima, vozi se u našoj regiji, a stiče se neprocjenivo međunarodno iskustvo.

Piše, foto: Zlatko Brozović, AŠ Remetinec

You have no rights to post comments