U Buzetu na stazi najbrže eko vozilo na svijetu, u zraku helikopter

Još nas samo mjesec dana dijeli do Europskog prvenstva u brdskim auto utrkama 31. Buzetskim danima. Pripreme su u punom jeku, a koje nas sve novine očekuju na ovogodišnjem izdanju otkrili su na konferenciji za medije predstavnici kluba organizatora AMK Buzet. No krenimo redom....

Buzetski dani su najstarija brdska utrka u Hrvatskoj. Ove godine slave desetu godinu otkako su uvršteni u kalendar Europe. Riječ je o najmasovnijoj domaćoj auto utrci kada je riječ o natjecateljima ali i publici. "Buzetsko brdo" sa starom na Mostu i ciljem u Peničićima godišnje pohodi i do 15 tisuća gledatelja. Opremljenost vozila i iskustvo ovdje "testira" 180-ak vozača iz desetak europskih zemalja. Tradicionalno ugošćuje najbolje hrvatske i europske vozače. I oni koji ne voze "sezonu" za Buzetske dane svog bolida izvade iz garaže.

- Riječ je o zadnjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europe i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje se za prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Recesiji unatoč, očekujemo isti broj vozača kao i proteklih godina. Rok za prijavu je 4. rujna kada ćemo znati konačnu brojku, kazao je Branko Bašić, direktor utrke.Do sada je za PE odvoženo osam utrka: u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Italiji, Slovačkoj i Fancuskoj. Preostale su još one u Švicarskoj i Sloveniji. Titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzeta, koji je pobijedio na čak sedam od ukupno osam održanih utrka. S obzirom da je prošle godine najavio povratak u Buzet organizatori se nadaju i njegovom nastupu. U kategoriji I (sportska vozila)  vodi Dušan Borković iz Srbije.

Damir Rupena, predsjednik AMK Buzet, istaknuo je kako se i ove godine značajna pažnja pridaje sigurnosti, pa moli sve posjetitelje da se pridržavaju uputa redara. U tom pogledu postavit će se novih 100-injak metara zaštitne ograde. Također, preasfaltirat će se 500-injak metara trkaće dionice. Valmer Brenko iz Organizacijskog odbora otkrio je neke od novina, a koje će zasigurno atraktivnošću privući ljubitelje mirisa oktana. U Buzetu će se, naime, po prvi puta na startu naći i helikopter, što će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka. Let u trajanju od 15-ak minuta stoji 80 eura. Helikopter ima još jednu, važniju svrhu. A to je da u slučaju nezgode interventne službe brže i efikasnije djeluju.  Medijima će biti omogućeno fotografiranje i snimanje iz istog.- Imamo i službenu potvrdu da u Buzet dolazi Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e. Rimac je inače konstruktor elektro automobila. U Buzet dolazi s posebno pripremljenim BMW-om 3, otkrio je Brenko. Ono što znamo jest da je auto definitivno brz, no koliko je tih tek trebamo čuti!

Buzetski dani počinju 14. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila. U subotu, 15. rujna u 10 sati starta prvi, a u 14 drugi trening. Nedjelja je rezervirana za dvije službene vožnje. Prva je na rasporedu u 9, a druga u 13:30 sati. Proglašenje je predviđeno za 18 sati. Planiran je i zabavni program koji će se obilježiti u sklopu 35. godišnjice postojanja Buzetske pivovare.

Počasni pokrovitelj utrke i ove je godine predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović. Utrku još podržavaju Grad Buzet i Savez sportova Istarske županije. Cijena ulaznice za 31. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana.

You have no rights to post comments