U Buzetu na stazi najbrže eko vozilo na svijetu, u zraku helikopter

Objavljeno u: 14/08/2012 - 10:15 Napisao/la Objavljeno u Brdske utrke Komentari Komentiraj!
Još nas samo mjesec dana dijeli do Europskog prvenstva u brdskim auto utrkama 31. Buzetskim danima. Pripreme su u punom jeku, a koje nas sve novine očekuju na ovogodišnjem izdanju otkrili su na konferenciji za medije predstavnici kluba organizatora AMK Buzet. No krenimo redom....

Buzetski dani su najstarija brdska utrka u Hrvatskoj. Ove godine slave desetu godinu otkako su uvršteni u kalendar Europe. Riječ je o najmasovnijoj domaćoj auto utrci kada je riječ o natjecateljima ali i publici. "Buzetsko brdo" sa starom na Mostu i ciljem u Peničićima godišnje pohodi i do 15 tisuća gledatelja. Opremljenost vozila i iskustvo ovdje "testira" 180-ak vozača iz desetak europskih zemalja. Tradicionalno ugošćuje najbolje hrvatske i europske vozače. I oni koji ne voze "sezonu" za Buzetske dane svog bolida izvade iz garaže.

- Riječ je o zadnjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europe i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje se za prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Recesiji unatoč, očekujemo isti broj vozača kao i proteklih godina. Rok za prijavu je 4. rujna kada ćemo znati konačnu brojku, kazao je Branko Bašić, direktor utrke.Do sada je za PE odvoženo osam utrka: u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Češkoj, Italiji, Slovačkoj i Fancuskoj. Preostale su još one u Švicarskoj i Sloveniji. Titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzeta, koji je pobijedio na čak sedam od ukupno osam održanih utrka. S obzirom da je prošle godine najavio povratak u Buzet organizatori se nadaju i njegovom nastupu. U kategoriji I (sportska vozila)  vodi Dušan Borković iz Srbije.

Damir Rupena, predsjednik AMK Buzet, istaknuo je kako se i ove godine značajna pažnja pridaje sigurnosti, pa moli sve posjetitelje da se pridržavaju uputa redara. U tom pogledu postavit će se novih 100-injak metara zaštitne ograde. Također, preasfaltirat će se 500-injak metara trkaće dionice. Valmer Brenko iz Organizacijskog odbora otkrio je neke od novina, a koje će zasigurno atraktivnošću privući ljubitelje mirisa oktana. U Buzetu će se, naime, po prvi puta na startu naći i helikopter, što će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka. Let u trajanju od 15-ak minuta stoji 80 eura. Helikopter ima još jednu, važniju svrhu. A to je da u slučaju nezgode interventne službe brže i efikasnije djeluju.  Medijima će biti omogućeno fotografiranje i snimanje iz istog.- Imamo i službenu potvrdu da u Buzet dolazi Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e. Rimac je inače konstruktor elektro automobila. U Buzet dolazi s posebno pripremljenim BMW-om 3, otkrio je Brenko. Ono što znamo jest da je auto definitivno brz, no koliko je tih tek trebamo čuti!

Buzetski dani počinju 14. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila. U subotu, 15. rujna u 10 sati starta prvi, a u 14 drugi trening. Nedjelja je rezervirana za dvije službene vožnje. Prva je na rasporedu u 9, a druga u 13:30 sati. Proglašenje je predviđeno za 18 sati. Planiran je i zabavni program koji će se obilježiti u sklopu 35. godišnjice postojanja Buzetske pivovare.

Počasni pokrovitelj utrke i ove je godine predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović. Utrku još podržavaju Grad Buzet i Savez sportova Istarske županije. Cijena ulaznice za 31. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana.

Aktualnosti

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

16.04.2018. - Ostalo

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

Napokon je došlo vrijeme i za početak nove rally sezone u Sloveniji. Prvi na redu je 8. Rally Vipavska dolina, koji se vozi u Vipavskoj dolini, a početak i kraj rallya su u Ajdovščini od...

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

11.04.2018. - Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

Niki Mayr-Melnhof bio je najbrži na svim brzinskim ispitima 42. WeinbergHolz Lavanttal Rallyu, te se zasluženo popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja. Drugo mjesto osvojio je Grössing Gerwald, dok je treću poziciju zauzeo Aigner Gerhard.

Snježni 7. INA Rally Kumrovec 2018. otvorio novu sezonu Prvenstva Hrvatske u rallyu

03.03.2018. - Rally

Snježni 7. INA Rally Kumrovec 2018. otvorio novu sezonu Prvenstva Hrvatske u rallyu

Sada već tradicionalno Rally Kumrovec otvorio je novu sezonu Prvenstva Hrvatske u rallyu.

You have no rights to post comments