GHD LUČINE 2012. by Zlatko Brozović

Ili u prijevodu brdsko brzinska utrka Lučine 2012. Malo seoce na prevoju između Vrhnike i Škofija Loke u Sloveniji proteklog je vikenda bilo poprište jedne zanimljive automobilističke manifestacije. Zapravo to je cilj, a start i sve ostalo odvija se u seocetu Todraž, koje da nema rudnika Žiri, nebi bilo zabilježeno nigdje nego na nekim topografskim kartama. Upravo nam je taj rudnik pružio gostoprimstvo i otvorio nam svoja vrata, ustupio nam svoje prostore kako bi se mogli smjestiti za vrijeme utrke. I organizator i vozači, mehaničari, pratnja…

Utrka se bodovala za CEZ modernih i povjesnih, za FIA brdski kup i chaleng, prvenstva Austrije i Slovenije. Stazu dužine 3950 metara, koja je primjerenija relijaškom brzincu nego pisti za prototipove i formule, trebalo je preći 6 puta. 3 treninga i 3 utrke, lijepo su popunili program i zagrijali mnogobrojnu publiku.

Staza je vrlo interesantna. U Sloveniji se ove godine voze 3 međunarodne brdske utrke, koje se boduju za jaka FIA prvenstva. Sve tri su dijametralno suprotne. Gorjanci su široki, puni zavoja, ali blagih i izuzetno brzih, Ilirska Bistrica obiluje brzim pravcima između brzih serpentina. No Lučine su pravi raj za relijaše, ali i za publiku. Uska i neravna staza, sa samo 2 pravca, prepuna raznovrsnih zavoja često “varalica”, sa centralnim dijelom koji se sastoji od 7 serpentina postavljenih kao na tribinama. Uz sklepani ugostiteljski objekt to je mjesto koje privlači mnoštvo gledatelja pružajući jedinstven pogled na velik dio staze.Naprosto je nevjerojatan broj bolida koji su se okupili u Lučinama. 17 formula i prototipova teško je okupiti na širokim i ravnim stazama. Na ovoj, to je ugodno iznenađenje. Kad tome pridodamo 37 automobila grupe E1, od ukupno 89 verificiranih, jasno je da nitko tko je došao nije pogriješio. A i organizator je bio zadovoljan. Jer dobrom promidžbom, organizacijom glazbenog koncerta otvorenja u petak, postavljanjem staze za publiku, koja je kroz park vozača i kasnije kroz šumu, vodila do startnog prostora, postavljanjem 4 ugostiteljska objekta (uz onog na sredini, na startu i cilju i naravno u parku vozača), privukli su nekoliko tisuća gledatelja. Ako su prodali samo 1000 ulaznica, lijep je to doprinos od 10.000 eura u inače skromnoj blagajni. A prosječna cijena ulaznice od 10 eura, donosila je ujedno i bogatu tombolu sa 200-tinjak nagrada. To znači da je i publika kupovala ulaznice s radošću, a ne negodovanjem kako im neko želi uzeti novce iz džepa.

Da se mislilo na zadovoljstvo svih koji odluče doći, govori nam i podatak o predvozačima. Uz uobičajene 0-e vidjeli smo i novi Twingo R2, ali i 7 slovenskih driftera, koji su u atraktivnim BMW-ima, Porscheu i Ford Sieri, priredili pravi spektakl. Vožnja po boku uzbrdo i paljenje guma prilikom spuštanja, razbudili su publiku koja je zdušno navijala. U posljednje vrijeme to je neuobičajen prizor, jer često svima u publici znamo JMBG.

Treninzi i utrka protekli su uglavnom dobro. Nažalost treninzi su kasnili zbog problema sa šikanom i postavljanja guma u neke škarpe uz stazu. No organizator nas je ugodno iznenadio kad se došao ispričati vozačima koji su čekali u predstartu, uz napomenu da možemo čekati u svojim boxovima dok nas ne pozovu. Opet kao u Gorjancima izvrsnim se pokazala tabla koja vozače prilikom povratka na start obavještava kad počinje slijedeća vožnja. Ne košta ništa, ali pomaže izuzetno.Utrka je u prvoj vožnji imala peh. Na neravnom, uskom i zavojima varalicama prepunom dijelu, prvo je izletio Slovenac Alexander Zajelšnik sa svojim prototipom Norma i odvalio ogradu. Da bi se trka nastavila bilo je potrebno ogradu vratiti u prvobitno stanje. No da vrag ne spava, potvrdio je Čeh Lubor Novy sa formulom Dallara koji je odmah po nastavku trke izletio na istom mjestu i opet porušio ogradu. Sve to je uzrokovalo cca 2 sata kašnjenja, što je pomaklo satnicu cijelog dana. Srećom organizator je bio spreman i na takva iznenađenja, pa je uz priručna sradstva i iskazano iskustvo u takvim radovima, ograda usoješno popravljena i vraćena na mjesto.

Interesantno iznenađenje nekim vozačima priredio je i vođa tehničara na trci Janez Flerin, kad se nakon prve vožnje postavio na putu kroz park vozača sa radarom u rukama. Kontrola brzine donijela je još neku donaciju u fond organizatora. Kod naših susjeda kao i kod nas problema oko organizacije trka ne manjka. Lani je AŠ2005 oduzeo trku Sevnici zbog nepodmirenih dugovanja, te je isti termin i rang trke preselio u Gorjance. No lokalni klub na čelu sa Rudijem Šali, dobio je prevelik zalogaj. Zato je ove godine organizaciju uspješno preuzeo iskusni organizator AŠD SA-I (rally Saturnus, GHD Ilirska Bistrica).

Lučine su sasvim druga priča, koja me jako asocira na jednu iz našeg prvenstva, samo što ova ima sretan kraj. Dakle trku u Lučinama je izmislilo lokalno AMD Buhc i uspješno organiziralo desetak godina. U FIA kalendaru su oni bili upisani i ove godine. No kako su upali u financijske poteškoće tako se osipao sudački kadar. No veličina AMD Buhc je u tome što su oni sebi i drugima priznali da nisu sposobni biti organizatori.

Tu uskače AMD Zvezda iz Ljubljane, sa svojim mladim predsjednikom Samom Golobičem. Ne samo predsjednikom nego i direktorom trke u Gorjancima i Lučinama. Ekipa iz Buhca predala je dobrovoljno organizaciju i kompletnu dokumentaciju trke i to sve uz punu podršku Župana koji nije htio da taj kraj ostane bez velike sportske priredbe. To je primjer koji bi trebali slijediti mnogi kod nas. Jer jedino na taj način, iskrenošću, realnošću i suradnjom, moguće je pobijediti danas nagomilane probleme organizatora.Samo je rođen kad sam ja vozio svoju prvu punu sezonu. Za uspješnog direktora, mlad je. No vidi se da je “odrastao” uz Ferdu Poberžnika, Slovenskog Matu Šebalja. Naš problem je što nismo predvidjeli i školovali nasljednika. I ova utrka realizirana je sigurnom i odlučnom Samovom rukom. Imao je problema. Mjestimično je bio “lud”! Zaredale su i nepredviđene situacije. A ne zaboravimo, nije lako preuzeti nečiji već započeti posao. No svoj je posao priveo kraju bez da je i jednog trenutka ispustio koji končić iz ruke. Bilo ga je posvuda, vidio je sve, znao je sve. Kako sam već rekao, uspješni kolektiv, je uspješan pod vodstvom uspješnog direktora, koji suradnike izabere po principu kvalitete, a ne podobnosti. Molio bih neke naše imaoce direktorskih licenci da ozbiljno razmisle o napisanom!

Što se sportskih rezultata tiče, o tome je već bilo govora. Denny Zardo sa svojom formulom 3000 novi je rekorder staze i naravno pobjednik trke. Naši vozači su bili jako dobri i osvojili su možda presudne bodove za plasman na kraju godine. Smješi nam se uspješna međunarodna sezona. Šteta što naših vozača barem u susjedstvu nema više. A isto tako i publike. Skupina Riječana i nekoliko Goranina premalo je. A sve je bilo jako blizu. Gdje su sad svi oni koji se po raznim forumima zaklinju na vjernost auto sportu. Propustili su priliku vidjeti i naučiti mnogo.

Rezultate svih vožnji kao i sve ostale relevantne podatke o utrci možete pogledati na www.ghd-lučine.si

Ovo je moj osobni pogled na GHD Lučine 2012.
Zlatko Brozović - BROZ

You have no rights to post comments