Formula Driver na Učki

Formula Driver na Učki

Na padinama Učke, s kvarnerske strane, na dionici legendarne brdske auto utrke u nedjelju 20.srpnja održava se „Inter Cars Učka 2014.“, natjecanje nove automobilističke discipline što je u nas još u povojima. Vozi se „formula driver“, kombinacija brdske auto utrke i autoslaloma po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. Staza duljine 2.400 metara sa startom u Veprincu biti će usporena na brzim i ravnim dijelovima sa sedam šikana, usporenja sa „zidovima“ autoguma.

-Prvo natjecanje ove vrste u nas održano je sredinom svibnja na poznatoj stazi europskog brdskog prvenstva u Buzetu, a mi smo drugi koji promoviramo ovu disciplinu za koju vjerujemo, barem prema trenutnom interesu, da će se veoma brzo naći u redovnom kalendaru automobilističkog prvenstva Hrvatske, a nadamo se i podržan od čelnih ljudi Hrvatskog auto i karting saveza. Ova je manifestacija izvrstan spoj sporta i turizma – istakao je u ime organizatora na susretu s novinarima održanom u Voloskom Igor Puž, predsjednik Autokluba „Opatija Motorsport“ kojem se u tehničkoj i sportskoj realizaciji priključio i matuljski Autoklub „Učka Sport“.

Natjecanje se službeno boduje za Prvenstvo Auto i karting saveza Istre koji je jedini, kao začetnik, raspisao županijsko prvenstvo u okviru kojeg se očekuje 20-tak sudionika iz istarskih autoklubova. Međutim lista prijavljenih je daleko bogatija, čak 105 imena našlo se na popisu uglavnom s područja Istre i Kvarnera, ali i ostalih krajeva Hrvatske, Slovenije, među kojima i 40-tak Talijana koji svi praktično nastupaju promotivno. Formula driver pogodna je za nastup iskusnim vozačima bilo brdskih i slalom vožnji, bilo rallya, ali isto tako izvrsna prilika početnicima da se okušaju u auto sportu. Upravo će početnici biti zasebna skupina i nastupiti će prvi u svakoj od vožnji.

Gledateljima je pripremljena i nagradna igra kojom mogu osvojiti nastup u ulozi suvozača sa poznatim automobilistima Tomislavom Muhvićem, Tomasom Hrvatinom ili Igorom Pužom. Svi zainteresirani moraju se prijaviti putem web stranice organizatora, a sretnici će u nedjelju „glumiti“ automobiliste. Uz njih na suvozačko će mjesto sjesti i nekoliko poznatih osoba iz javnog života.

Organizator je zahvalan glavnom pokrovitelju „Inter Carsu“, jednoj od dvije vodeće europske tvrtke u branši autodijelova, kako je istakao predstavnik Branko Marohnić, koja je u šest godina rada na području Hrvatske nositelj 12 franšiza.

Tehnički prijam i verifikacija odvijati će se u subotu od 15 do 18 sati u prostorima Mjesnog odbora Veprinac. Nedjeljno jutro od 9 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati je start prve od tri bodovne vožnje čiji se rezultati za konačan poredak zbrajaju. Proglašenje najuspješnijih predviđeno je oko 18 sati u Veprincu gdje će cjelodnevno biti i park vozača. Prometnica od Veprinca u smjeru vrha Učke, do skretanja za Račju Vas biti će zatvorena za javni promet u nedjelju 20.srpnja od 8 do 19 sati. Alternativni prilaz do vrha Učke je s istarske strane. (m)
Autosport.hr