Sreća okrenula leđa Grobenskom u Francuskoj

Sreća okrenula leđa Grobenskom u Francuskoj

Luka Grobenski nastupio je na drugoj utrci  svjetskog prvenstva u kartingu, a kako je bilo u Francuskoj saznajte iz 'pera' njegove sestre Petre...

Angerville. Pedesetak kilometara od Pariza, grada gdje sva čarolija počinje. Četrdeset i tri vozača, predstavnika različitih zemalja. Četrdeset i tri najbržih, okupljenih na svjetskom natjecanju u Francuskoj. Na predstavljanju, u ritmu glazbe vozači koračaju pored boja svoje zemlje, krećući se svi prema istom cilju – biti među najboljima.

Luka, već zadovoljan što je ušao u svjetsku konkurenciju, koja ima oko tri godine iskustva s tim modelom šasije, morao je naučiti puno u malo vremena. U svega četiri treninga po petnaest minuta uspio je promijeniti način vožnje i shvatiti na koji način funkcionira šasija. No, prilagođavanje šasije bilo je otežano zbog iznimno promjenjivih vremenskih uvjeta, budući da se izmjenjivalo sunce i kiša te se staza brzo smočila, ali i sušila. Na kvalifikacijama je ostao na kišnom set up-u te nije bilo vremena za promjenu, stoga je sve tri kvalifikacijske utrke morao startati sa dvadesete pozicije. Usprkos tome, odlično se probijao i preticao, vođen željom za što bolje mjesto. Prvu utrku je završio na devetom, a treću na trinaestom mjestu dok je druga bila agresivnija. Jedni uz druge, jureći prema prvom zavoju, držali su papučicu gasa do zadnjeg trena te se na kraju njih desetak stisnulo i došlo je do sudara koji Luka nije mogao izbjeći, tako da je ulazak u A finale, s obzirom na nepogodne okolnosti, bio uspjeh.Startao je s dvadeset i šeste pozicije u A finalu i u prvom zavoju se probio do sedamnaestog mjesta. Uvjeren da će još puno napredovati prema naprijed u preostalih šesnaest krugova, uzimajući u obzir da mu je set up bio zaista odličan, nije se ni nadao da neće moći završiti utrku. Naime, prestigao je vozača koji je na kraju pobijedio u finalnoj utrci, te taj isti, u želji da povrati izgubljeno mjesto, udario je Luku prvo otraga, a zatim i bočno izbacujući ga tako sa staze s nemogućnošću nastavka utrke.

Osobno, gledajući utrku poželjela sam da nisam, jer znajući da je Luka vrlo lagano mogao stići u prvih deset, osjećaj od kojeg se steže srce bio je preplavljujući, i suosjećajući s njim nisam ni znala koliko je snažan kada je ostao smiren nakon svega, čak i nakon posljednje utrke. U toj posljednjoj utrci, iako je krenuo oprezno i sa dvadeset i petog stigao do dvadeset drugog mjesta u prvom zavoju, već u drugom mu se probušila prednja lijeva guma te je preostalih šesnaest krugova vozio s potpuno ispuhanom gumom. U borbenom duhu odvozio je posljednje krugove u iznenađujuće ujednačenim vremenima.Naposljetku, snalažljivost i hrabrost u pretjecanju vrline su koje se ne uče, ili ih posjeduješ ili ne, a usuditi se znači dati sve od sebe i iznenaditi se kada to jednom postigneš. Također, zahvaljujemo se Hrvatskom karting savezu što je omogućio Luki da sudjeluje na ovom prestižnom svjetskom natjecanju koje donosi svima veliko vozačko i životno iskustvo za daljnje napredovanje.

Piše: Petra Grobenski

You have no rights to post comments

Autosport.hr