Croatian Drift Challenge - najava prve utrke u Zagrebu
  • Napisao/la  PR
  • Objavljeno u HR Ostalo

Croatian Drift Challenge - najava prve utrke u Zagrebu

U Zagrebu će se šestu godinu zaredom održati natjecanje Croatian Drift Challenge koje ove godine dolazi u najjačem izdanju. Ovogodišnji Croatian Drift Challenge odvija se kroz tri utrke od kojih prva u nedjelju 11. svibnja ove godine na stazi u Mičevcu, a za koju je više od 40 vozača iz Hrvatske i susjednih zemalja potvrdilo svoje gostovanje. Sljedeća utrka održat će se u Osijeku tijekom kolovoza te finalna ponovo u Zagrebu u rujnu ove godine. Natjecanje Croatian Drift Challenge organiziraju entuzijasti i ljubitelji drifta Dario Skoko i Goran Šorak uz pratnju BMW Auto Kluba M i osnivača kluba i drift natjecanja, Marina Pirića.

Drift je tehnika vožnje automobila gdje vozač namjerno zanosi vozilo kako bi mogao bočno kliziti, ali pritom zadržava kontrolu. Drift govori o sposobnosti vozača koji na krajnje atraktivan način, bočnim proklizavanjem i zanošenjem zadnjeg dijela prelazi zadanu stazu. Osim toga cilj je da se zavoji nadovezuju jedan na drugi čime se kvalificira znanje i vještina vozača, a za gledatelje veći broj tih zavoja zasigurno znači atraktivnije praćenje utrke. Izbor auta iznimno je važan, no većina ovisi o vozačevu umijeću, što znači da se osim profesionalaca ovim sportom mogu baviti i entuzijasti – amateri. Drift je nastao u Japanu otkud se vrlo brzo proširio svijetom te je svojom atraktivnošću, twin driftom i odlično pripremljenim automobilima svih marki privukao zanimanje šire javnosti. Vožnju kvalifikacija i top 16 najboljih koji voze twin drift ocjenjuju suci. Ocjenjuje se kut, brzina i putanja vozila, spretnost vozača i naravno atraktivnost vožnje.

Nakon pet uzastopnih sezona hrvatsko prvenstvo u driftu dolazi u najjačem izdanju do sada. Prva utrka Croatian Drift Challengea održat će se u nedjelju 11. svibnja 2014. godine u Zagrebu na stazi Oryx centra za sigurnu vožnju u Mičevcu na kojoj će sudjelovati više od 40 vozača iz Hrvatske i regije. Nakon prošlogodišnjeg prvenstva u kojemu je titulu prvaka u neizvjesnoj završnici odnio Josip Žagar - Zax, ova godina donosi brojne novitete. Naime, prva utrka ove godine održat će se ranije zbog velikog broja događanja koji se pripremaju za ovu sezonu. Osim navedenog ranijeg početka sezone ovu godinu obilježavaju novi vozači, ali i nekoliko novo pripremljenih drift automobila iz Hrvatske. Također svoj dolazak su najavili i vozači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, te austrijski vozač Clemens Kauderer u vrhunski pripremljenoj Toyoti AE86 iz Austrije.

Osim drift automobila na stazi u Mičevcu priprema se Tuning Garage „Prijatelj na 2“ s 80-ak tuniranih automobila iz cijele Hrvatske koji će se natjecati u stylingu. Posjetitelji utrke moći će koristiti usluge drift taxi vožnje u kojima će ih voziti najbolji drifteri ovih područja.

Organizatori utrke Šorak i Skoko dio prikupljenih sredstava za realizaciju utrke usmjerit će u humanitarne svrhe u udrugu Debra. Zahvaljujući partnerima Croatian Drift Challengea ORYX centar za sigurnu vožnju, Red Bull, Valvoline, Kreator TV, Yokohama, magazin“Auto i točka”, Auto Partes, Auto “FEF”, Gabrek tuning, Zzip-mediagroup, Folije Zagreb, Pivovara „Laško“ i brojnih drugih novčana sredstva Udruzi će biti od velike pomoći.

Također dva najsretnija posjetitelja u mogućnosti su osvojiti ulaznice za „TOP GEAR“-live koji će se održati dana 03.07.2014, u Areni Zagreb. Ovaj spektakularan show sa nevjerojatnim modificiranim automobilima, uz mnoštvo vratolomija predvodit će dobro poznati trojac Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May. Naravno da ovakav događaj ne može proći bez ikone, popularnijeg pod imenom STIG!


Više o prvoj utrci Croatian Drift Challengea možete doznati na službenoj stranici drift.hr, potom na facebook.com/CroatianDriftChallenge.hr dok se na Youtube kanalu nalaze video materijali: https://www.youtube.com/watch?v=-uo-jmroHsU
Autosport.hr