Fotke s debija legendarne Lancije ECV

Naš čitatelj i mehaničar posade Brozović-Matić na nedavnom Rally Legend, Mihael Alič, ujedno je i pasionirani zaljubljenik u rally automobile, posebno one s potpisom Lancia. U San Marinu imao je priliku biti među rijetkima koji su davni Lancijin projekt nasljednika slavne Delte S4 vidjeli prije nego je vođen sigurnom rukom Mikija Biassiona otišao na natjecanje.

- - - -

Prošli tjedan bio sam u Republici San Marino kao mehaničar našoj posadi Brozović-Matić na Rally Legend. Kako sam cijelog života zaluđen trkačim automobilima, rado sam prihvatio poziv na rally kako bih uživo mogao vidjeti mnoge rally specijalke koje su ispisale povijest tog sporta.

Posebno me je veselila pomisao da ću vidjeti na stazi do sada nezavršen projekt Lancia Delta ECV grupe S koja je trebala zamijeniti Deltu S4. No zabranom grupe B, projekt je završio u mraku.

Nakon prestanka aktivnosti Abartha, cijeli projekt i sav materijal otkupio je Giussepe Volta, kolekcionar i tuner monstruma grupe B s imenom Lancia. Ove godine odlučio je konačno završiti auto i po prvi puta njime odvesti demo vožnju na Rally Legendu.

U petak ujutro, Broz me vodio do željezare kako bi kupili neke vijke koji su nam nedostajali za sitna podešavanja komandi na njegovoj Asconi. Dok smo bili u željezari Broza je nazvao gospodin Volta i pozvao nas da vidimo ECV prije nego sto je Biassion odveze u Rally Village. Na povratku me odveo u jednu podzemnu garažu, gdje sam ugledao crvenog monstruma u bojama Martinia.

Nakon kratkog razgovora Broza sa Biassionom i Voltom, pustili su me u garažu gdje sam prisustvovao posljednjim pripremama za Mikijevu prvu vožnju ove ljepotice. Mojoj sreći nije bilo kraja, a nažalost imao sam samo telefon za nekoliko ekskluzivnih fotki ove svjetske premijere.

{phocagallery view=category|categoryid=184|limitstart=0|limitcount=10|detail=5|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|displaybuttons=0|displaydescription=0|displayimgrating=0|pluginlink=0}

Posebnost ove studije je prvi puta na rallyu karoserija i felge u potpunosti od kompozitnih materijala. Samo je zaštitni kavez napravljen od cijevi. Motor je ispred zadnje osovine, ali okrenut prema naprijed, tako da je mjenjač između prednjih sjedala, čime su dobili idealan raspored težine. Motor je poseban i po tome što dva turbo punjača rade neovisno jedan o drugom, odnosno jedan u niskim a drugi pri visokim okretajima motora. Specifičnost je i to da je svaki turbo vezan na sva 4 cilindra, koji imaju usis na sredini, a ispuh na lijevu i desnu stranu motora.

Nabrojiti sve tehničke detalje nemoguće je na ovako malo prostora. Zato sam za ljubitelje ovakvih poslastica pripremio nekoliko fotki.

Na kraju mi je Miki potpisao moj Martini volan!

Uživajte i vi, Mihael Alič

Autosport.hr