27. Rally Opatija 2018. - Oktanski vikend u Opatiji
  • Napisao/la 
  • Objavljeno u Rally

27. Rally Opatija 2018. - Oktanski vikend u Opatiji

Prvomajski praznici su prošli i vrijeme je za nastavak rally sezone u Hrvatskoj. Ovaj vikend (4.-5. svibnja 2018.) održat će se 27. Rally Opatija 2018.

“Stara dama” Opatija ugostit će 104 natjecatelja iz devet različitih zemalja (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije, Austrije, Srbije, Slovačke i Češke), a Kvarnerom i zapadnom Istrom pojurit će konjica predvođena sa čak 12 R5 vrhunskih automobila. U Opatiji će svoju trkaću premijeru doživjeti VW Polo RN4 popularno zvan “Mitsuwagen” Darka Peljhana. Riječ je o Mitsubishijevoj mehanici upakiranoj u karoseriju Volkswagen Pola i kao novi projekt svakako će plijeniti pozornost.

Startnu listu predvode prošlogodišnji pobjednici Viliam Prodan – Zoran Raštegorac po prvi put u češkoj ljepotici Škodi Fabii R5. Testiranje i prilagođavanje su odradili, a da li im je to dovoljno za ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha vidjet će se uskoro. Račune će im pokušati pomrsiti višegodišnji prvaci Hrvatske Juraj Šebalj sa suvozačicom Majom Sabol u Hyundaiu I20 R5 i prošlogodišnji prvaci Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom (Škoda Fabia R5). Obojici je to prvi nastup u R5 automobilima na Opatijskom rallyu. Dodatni začin neizvjesnom rezultatu Opatijskog rallya dati će i posade Rok Turk – Blanka Kacin u Peugeotu 208 R5, te Thomas Wallenwein – Henry Wichura u Škodi Fabii R5. Konkurencija za pobjedničko postolje je žestoka i tko god se popne na bilo koju stepenicu zaslužio je poštovanje.

Brzinski ispiti su isti kao i prošle godine. Rally započinje u petak brzinskim ispitom Breza koji se vozi dva puta, u dnevnom i noćnom izdanju, a najviše gledatelja biti će na popularnom zidiću u mjestu Ružići. Subotu otvara brzinski ispit Šušnjevica, brza i tehnički vrlo zahtjevna. Potom slijedi brzinski ispit Boljun, a krug zatvara brzinski ispit Učka, ove godine u punoj duljini s atraktivnim spustom prema Veprincu. Voze se tri kruga. Za gledatelje, nažalost, nema puno pristupnih cesta koje vode do brzinskih ispita, u većini slučajeva pristup je moguć samo od starta ili cilja uz još poneku cesticu upitne prohodnosti. Dostupna mjesta za gledatelje već su se pomalo i “izlizala”, pa bi možda trebalo razmisliti o nekim promjenama, za početak recimo promijeniti smjer brzinskih ispita, što bi svakako utjecalo na atraktivnost, a samim time i veću posjećenost. Uz ovako impresivnu listu prijava, start i cilj uz more, servis s pogledom na Opatiju nema razloga da gledatelja ne bude više.

27. Rally Opatija 2018. boduje se za Prvenstvo Hrvatske, Mitropa rally cup, Rally Šampionat i Rally Kup Bosne i Hercegovine, te po prvi puta i za Prvenstvo Centralno Europske Zone.

Organizator natjecanja je AK Opatija uz pomoć AK Delta Sport, AK INA Millenium i AK Rijeka.

Rally vodič:   http://docs.wixstatic.com/ugd/28e6a4_a422eafdeb0b4a6eacf356af0dec55ba.pdf

Lista prijava: http://docs.wixstatic.com/ugd/28e6a4_e3d124c821a64d0aaa3ecf8f2e491ff7.pdf
Autosport.hr