Markt: "Organizator ne pozna dijalog"


Povodom nastupa na Rallyju Postojnska Jama - Portorož i kontroverzi oko posljednjeg brzinskog ispita primili smo izjavu Roberta Markta, koju objavljujemo u cijelosti:

- - - - - - - - -

Nakon prvog dana u kojem se organizator suočio sa eklatantnim primjerom nepotrebnog politiziranja i predizborne utakmice u kojoj je lokalna vlast za BI Vinjole izrazila «quasi» brigu za djecu i žitelje sela kroz koje prolazi Rally i doslovce organizatoru zabranila vožnju kroz taj dio intinerera, drugi dan Rally-a većinom je protekao tečno i organizaciono na prihvatljivom nivou.Greška direktora natjecanja bilo je nepotrebno zgušnjavanje provedeno tik pred zadnji «lauf» kada je prije BI 13 svaka posada startala 30 minuta nakon svog idealnog vremena. Kako se to dešavalo oko 17.30h a ostalo je za odvoziti još puna tri brzinska ispita, na posljednji BI stiglo se u (su)mrak.

Na BI 15, tvz. HRUŠICA, cijeli dan bilo je magle, no kada smo mi (st.br. 35) stigli na start tog BI, magla se spustila do te mjere da nije bilo moguće vidjeti dalje od 5 metara ispred automobila, a potpuni mrak samo je pogoršao uvjete koji su vladali na stazi.

Kada je startalo prvo vozilo magla je bila jednako jaka ali se noć još uvijek nije u potpunosti spustila i prva vozila su startala taj brzinac. Slična stvar desila se i sa zadnjim vozilima (u to vrijeme je bilo cca. 85 posada na stazi – čitaj 85 minuta kasnije) koja su startom brzinca prošla u vrijeme kada magla nije bila toliko jaka da se ne bi moglo voziti.

Teško mi pada kada si neki vozači koji su imali direktan interes da što više posada odustane u tim otežanim uvjetima te da na taj način na račun drugih poprave svoj plasman, uzimaju za pravo kritizirati situaciju i manipuliraju sa činjenicama.

Posebno je jadno što se za glavnog krivca navodi slovenska posada sa vozačem PREZELJ-em koji je samo bio prvi ali ne i jedini od vozača koji su procijenili situaciju u kojoj su se našli POGIBELJNOM !!!!

Kako bi Vam što bolje dočarao o čemu govorim spomenuti ću su samo jedan realnan scenarij:

«Posada A izlazi iz servisa bez dodatnih svjetla koja nisu montirali na auto jer je prema satnici Rally trebao završiti po danu no zbog nepotrebnog gubitka 30 minuta zbog «zgušnjavanja» posada A starta BI 15 po potpunom mraku.

U tim uvjetima uz potpuni mrak i maglu koja ne dozvoljava normalnu vožnju, nakon par zavoja zbog magle i mraka posada A «haklajući» jedan od zavoja probuši gumu ili odbije kotač ili izvrti se na stazi i ne može nastaviti dalje a moguće i ne može pomaknuti auto sa staze. Zbog magle i nedovoljne vidljivosti zavojni sudac na može na vrijeme utvrditi nastalo stanje i javiti vezom da se desila nezgoda. Posada B koja starta minutu iza posade A pri brzini od samo 60km/h u 5 metara vidljivosti ne stigne reagirati i udari u onesposobljeni auto posade A». N.B. Ovim tekstom ne želim dramatizirati, već samo dočarati kako to izgleda iz takmičarskog kuta gledanja.

Vjerujem da nije potrebno daljnje obrazlaganje te da svakom čovjeku s prosječnom inteligencijom i minimalnom dozom razuma bude jasno da makar i jedna takva situacija nije potrebna nikome, niti posadama koje nastupaju na Rally-u, niti organizatoru Rally-a a niti IMGE-u auto Rally-a.

Tom logikom su se rukovodile posade koje su odbile startati!!!

Vodstvo Rally-a koje je u tim trenucima sjedilo u Hotelu JAMA u Postojni, reagiralo je nesportski i prijetilo diskvalifikacijom svim posadama koje su odbile startati.

Tim svojim načinom odlučivanja podsjetile su me na neka mračna vremena koja su srečom iza nas. Ali što drugo očekivati od ljudi koji su ipak veći dio svojeg dosadašnjeg života proživile u totalitarnom režimu, takve osobe ne poznaju dijalog već samo naredbu.

Kao sukus svega što se dešavalo prošli vikend u Postojni mogu sublimirati:

S jedne strane prvi dan (lokalni) političari direktoru Rally-a kažu mi Vam NE DAMO startati BI Vinjole i mi vozači nismo startali taj brzinac.

S druge strane, sljedeći dan cca. 60 vozača direktora Rally-a moli da zbog pogibeljnih uvjeta BI 15 proglasi etapom, a on je odgovara: MORATE STARTATI.

E pa gospodine direktore: Smrt fašizmu, sloboda narodu!!!

Pozdravljam sve ljubitelje autosporta.


Robert Markt


You have no rights to post comments