Tomaž Kaučič osvojio Rally Istra


Baš kao u najbolje režiranoj drami današnji su brzinci Rallyja Istra Riviera Opatija samo nastavili u istom stilu u kojem je održana jučerašnja uvertira, a o pobjedničkoj posadi odlučila je 1,1 sekunda. Tomaž Kaučič ove je godine bio ključna prepreka Juri Šebalju u namjeri da konačno upiše pobjedu na ovom rallyju. Obojica vozača već dosta dugo zajedno nastupaju i vrlo se dobro poznaju, pa nikoga nije iznenadila njihova bespoštedna i krajnje izjednačena borba do samog kraja rallyja. Tijekom cijelog dana Šebalj i Kaučič bili su na nekoliko sekundi u vrhu poretka i baš kao što smo jučer najavili ostavili su prve sljedeće konkurente daleko iza. U pojedinim ih je trenucima ponovo dijelilo tek nekoliko desetinki da bi na posljednji brzinac stigli s razmakom od 4,6 sekundi u Kaučičevu korist. Šebalj je stisnuo i na posljednjoj Šušnjevici napravio "nevrijeme", od Kaučiča je bio brži 3,5 sekundi, poboljšao je vlastiti rezultat s prve Šušnjevice za gotovo 5 sekundi, ali to u konačnici nije bilo dovoljno i slovenska je posada mogla započeti pobjedničko slavlje.

U samoj se završnici utrke zakomplicirala i borba za treće mjesto u kojoj su tijekom većeg dijela etape Siniša Crnojević i Janos Szilagyi davali sve od sebe u nadmetanju za "broncu". Upornost i usredotočenost zagrebačkog vozača isplatila se, konstantno je smanjivao zaostatak za Mađarom i na pretposljednjem se ispitu probio na drugo mjesto. Ipak, opjevana rallyjaška sreća, ili u ovom slučaju "sreća", okrenula je leđa Siniši i Martini. Probušena guma okončala je njihove nade u plasman na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja; na zadnjem brzincu izgubili su 46 sekundi u odnosu na najbržeg Šebalja te u ukupnom poretku pali nazad na četvrto mjesto iza Szilagyija. Razočaravajući kraj rallyja u kojem su bili nadomak izvrsnom rezultatu, posebice ako imamo na umu da su već na samom početku u jučerašnjoj etapi izgubili više od pola minute za vodećima.Posljednji je ispit, inače, djelomično pretvoren u etapu, a kako neslužbeno doznajemo razlog tome je izlijetanje posade Simon - Pazman, posljedice kojeg možete vidjeti na priloženoj fotografiji. Vozač i suvozač su u teškom izlijetanju prošli bez ozljeda.

Rally u okolici Pićna i ove je godine opravdao očekivanja u pogledu zanimljivih i kvalitetnih nastupa, sportskih dvoboja i zahtjevnosti ispita dok je, također tradicionalno, zakazala brojnost natjecatelja. Ono što smo danas mogli čuti od gledatelja koji su se okupili uz stazu zapravo je zajednička misao svih kojima je stalo do rallyja na ovim prostorima; prava je šteta da se vozačke bravure najboljih rallyjaša odvijaju gotovo na marginama ionako marginaliziranog automobilizma, a vozači poput Šebalja, Kaučiča i niza njihovih kolega "rasipaju" svoj talent i znanje pred malobrojnim gledateljima i još malobrojnijim novinarima na tek nekoliko rallyja godišnje. Kraljica automobilizma u nas je još uvijek bez krune i utamničena, a hoće li se uskoro vratiti na tron ili će biti prisiljena na izgnanstvo pokazat će vrijeme.

Juraj Šebalj


Prije svega moram reći da nam je bila čast još jednom se na stazi nadmetati s Tomažom Kaučičem i Peterom Zorenčom. Nadam se da smo našim vožnjama zadovoljili uporne gledatelje koji su posjetili današnje brzince. Što se samog rezultata tiče, nemam previše komentara, nema tu velike filozofije. U tih 1,1 sekundu ne možete "ugurati" previše grešaka, odlučivale su nijanse i to je to. Po meni ključan trenutak dogodio se u drugom dijelu etape kada smo krenuli na ispite u drugom smjeru. Na stazi je bilo mnogo šljunka, a mi smo kao prvi na stazi bili svojevrsni čistači. Jesmo li pritom izgubili vrijeme teško je reći. Ono što ipak mogu reći sa 100-postotnom sigurnošću je da ćemo se vratiti sljedeće godine i ponovo izazvati Kaučiča na dvoboj!


UKUPNI REZULTATI RALLYJA

You have no rights to post comments