Još jedan komentar na porečki rally


Naš čitatelj Ivica Cesarec napisao je komentar na porečki rally, jer smatra da je potrebno izreći koju riječ i o ovoj strani naše automobilističke zbilje. "Stupidno, stupidno, stupidno! Netom završeni porečki rally mogao bi ući u anale rally sporta po jedinstvenoj, posve neuobičajenoj i bespotrebnoj reakciji policije nakon izlijetanja posade Labaš- Ozimec. Kao što je već svima poznato, policija je nakon izlijetanja spomenute posade prilikom čega je, na svu sreću, došlo do lakšeg ozljeđivanja akreditirane fotoreporterke još jednom pokazala svu raskoš svoje gluposti  i dokazala da kad ih već nema tamo gdje bi trebali biti u obavljanju svojih dužnosti za koje ih plaćamo, mi porezni obveznici, rado se umiješaju tamo gdje ih nikako ne bi trebalo biti, umjesto pomažući organizatoru, natjecateljima i gledateljima, uzeli su si za pravo remetiti  i poremetiti tok jedne sportske priredbe."

"Suvišno je govoriti da su izlijetanja u autosportu uobičajena i nešto s čime se računa, doduše ne i s ozljeđivanjem bilo gledatelja, službenih osoba ili bilo koga drugog uz stazu, ali eto, u rijetkim slučajevima i to se događa. No, ono što je najbitnije, takav događaj nikako nije razlog za prekid od strane policije, a posebno ne za njihov klasični očevid kao da je u pitanju prometna nezgoda u javnom prometu. Možda bi ovakav postupak imao opravdanja da se je dogodilo nešto mnogo teže i tragičnije, ali u ovom slučaju porečkim policajcima treba dodijeliti jedan veliki gnjili krumpir.""Da glupost bude još beskrajnija obustavili su daljnji nastup Labaša i Ozimeca koji su s neoštećenim automobilom nastavili natjecanje i pozvali ih da dođu na mjesto izlijetanja i na taj način još više izdramatizirali cijeli događaj. Jer  posadu koja vozi na kronometar, policija nikako  ne može teretiti niti pozivati na odgovornost zbog bilo kakve nezgode koja nastane na brzinskom ispitu. Posada dok je u utrci podliježe isključivo odredbama sportskih pravilnika, a samim tim može odgovarati jedino sportskim vlastima i njihovim tijelima. Slučaj ozljeđivanja osobe na brzincu organizator je riješio zdravstvenim zbrinjavanjem i pružanjem hitne medicinske pomoći, a moguću odštetu osoba može ostvariti iz osiguranja koje je organizator dužan uplatiti. Mada valja napomenuti da se nije radilo o gledatelju već o akreditiranoj osobi koja je obavljala posao fotografiranja, te samim tim nije podlijegala obvezi da se nalazi na osiguranom mjestu za gledatelje, te time ne postoji niti bilo kakva odgovornost organizatora."

"Prisustvo čak četiri policijska vozila na mjestu izlijetanja u Dračevcu stvaralo je prizor kakav se nigdje na rally natjecanjima van granica Hrvatske ne može vidjeti. Tim više što tamo policijska vozila čak niti ne zatvaraju prometnice prije početka brzinskih ispita, već se to čini vozilima organizatora. Policija je tamo prisutna diskretno, tek toliko da pomogne organizatoru u osiguravanju zatvorenosti dionica brzinaca na rampama i priključnim cestama. Zato kao ljubitelj rally sporta koji često posjećuje natjecanja i u inozemstvu pomalo s indignacijom gledam zatvaranje cesta na domaćim natjecanjima kada doslovno kordoni policijskih vozila jure prije prvih natjecatelja, pribojavajući se pri tom da se ne ponovi Delta iz `96-te godine kada se jedna takva policijska posada skršila i pri tom nam umjesto brzinca priuštila etapu, ili 2006. kada je policijski Focus završio u grabi na Lazu i pri tom nanio na cestu blato koje je bilo kobno za Juru Šebalja, te se upravo na tom mjestu izvrtio i izgubio pobjedu. Poučen porečkim događajem, sljedeće što očekujem od policije je da stanu na brzince s uređajima za mjerenje brzine i počnu  kažnjavati posade za prebrzu vožnju."

"Ali ovaj porečki događaj nije samo jedna bespotrebna policijska cirkusarija. On nam uvjerljivo iscrtava stanje i položaj autosporta u Hrvatskoj, ogromnu neinformiranost, nepoznavanje rally sporta i nepostojanje senzibiliteta prema njemu(između ostalog, automobilizam se percipira kao opasan sport, a zapravo je, statistički gledano, mnogo više ozlijeđenih na i oko nogometnih utakmica) . I zato se bojim da će, s obzirom na njegov status ovdje, kao i na položaj u općem sustavu društvenih vrijednosti, umjesto toliko potrebne afirmacije, nastupiti još teži momenti za rally sport."

Ivica Cesarec

You have no rights to post comments