Odgovornost prema realnosti


Rally Novi Vinodolski je otkazan. U ovom trenutku to je već svima poznato. Poznat je i razlog – premali broj prijava. Zašto je to tako možda će u razumijevanju pomoći dopis kojega smo zaprimili od naših istaknutih vozača rallyja, koji su osmislili plan i projekt kako rallyju u Hrvatskoj pomoći, no prema svemu što ovdje stoji, izgleda nisu naišli na odaziv krovne organizacije u njegovom provođenju. Da dalje ne komentiramo i iznosimo svoje mišljenje donosimo njihovo razmišljanje i ideje. Dopis smo primili prije nego su organizatori objavili otkazivanje prvog ovosezonskog rallyja, a ta je neugodna vijest samo dodatno potvrdila brojne navode iz dopisa naših rallyjaša. Autori teksta su potpisani.

- - - - - -


Odgovornost prema realnosti

Potaknut, za mene očekivanom erozijom ugleda i perspektive auto reli sporta u Hrvatskoj, ali i iznenadnom eskalacijom frustracija pojedinaca i skupina, kao i istupima marginalnih interesa čija neodgovornost i folklorna retorika prijete da odvuku pozornost od pravih  problema i pravih odgovornosti za stanje u auto reliju u Hrvatskoj, odlučio sam na ovaj način ukazati na bitne i prijelomne argumente i činjenice koji su utjecali na stvaranje današnje situacije.U privitku se nalaze dva dokumenta koja mi daju pravo i utemeljenost ovog istupa, a istodobno sam uvjeren da njihovi argumenti imaju snagu sučeliti se sa svačijim drugačijim mišljenjem, pa bilo ono utemeljeno ili ne.

Prvi po kronološkom redu, Plan i program, objavljen je  na nekoliko internetskih portala početkom prosinca 2007. godine i doživio desetak replika što znači da je bio primjećen. Dokument je sublimirao i najavio negativan razvoj auto reli sporta u Hrvatskoj te je ponuđen zainteresiranima kao otvoreni radni dokument čija je struktura mogla biti osnovom za aktiviranje svih sudionika koji se susreću na pitanjima auto relija; od organizacije, logistike, natjecatelja, do medijske potpore u auto reli sportu. Na žalost, osim gore navedenih desetak odgovora, sadržaj dokumenta nije uspio pokrenuti niti jednu konstruktivnu akciju.

Drugi dokument, Analiza i smjer, nastao je 18.09.2008. godine kao sažetak sastanka dvojice vozača: Crnojević Siniše i Čibej Ivan Gorana s glavnim tajnikom HAKS-a gospodinom Gregurekom dogovorenog na njihov zahtjev. Dokument je alarmantno i direktno upozorio na terminalnu fazu u kojoj se našao auto reli, ali je osim analize ponudio i krajnje detaljno razrađen program izlaska iz krize i smjernice za njegovu reanimaciju. Isti je bio dostavljen svim članovima Upravnog odbora HAKS-a te je osobno prezentiran i u detalje elaboriran članovima Upravnog odbora HAKS-a na njihovoj sjednici 23.09.2008. godine. Prezentacija je trajala oko tridesetak minuta tijekom koje su svi prisutni iskazali zanimanje za njezin sadržaj i, prema riječima tadašnjeg predsjednika HAKS-a gosp. Jordanića bila aklamacijom prihvaćena, a prema riječima glavnog tajnika gosp. Gregureka odmah uvrštena u program povjerenstva za auto reli kao žurni i bitno važan radni dokument. Istodobno je predloženo autoru da se pridruži radnom povjerenstvu po pozivu koji će mu poslije sjednice Upravnog odbora uputiti glavni tajnik. Taj poziv, međutim, nikada nije stigao.

Svi subjekti koje auto reli povezuje: vozači, auto klubovi, organizatori, mediji i HAKS odgovorni su za današnju situaciju.

 Dokumenti
 Plan i program.doc
Analiza i smjer.doc
Vozači (posade) nisu iskoristili instituciju Savjeta vozača da se aktivno i konstruktivno uključe u rehabilitaciju ugleda auto relija. Tu su posebice zakazali jaki (iskustvom, rezultatima i ugledom) vozači i osim gore spomenute dvojice nitko od njih nije shvatio da će se njihov nedodirljiv natjecateljski status u današnjem ozračju jednostavno ugasiti i izgubiti svaki natjecateljski smisao. Umjesto da vrhunski natjecateljski kapital iz sezone 2007 iskoriste kao zalog budućnosti oni su se izgubili u pojedinačnim interesima i potpuno nespremni dočekali današnjicu. Rekreativci s druge strane, nikako da shvate kako su im upravo natjecatelji stvarali i omogućavali privilegiju nastupa na vrhunskim natjecateljskim pozornicma s kojih su do mile volje mogli uživati svoju gušt orijentaciju.  Ali sada dolaze  na štih lamentacijama o tom istom guštu, kojeg odjednom, jer se natjecateljska forma svela samo na njih, sada trebaju plaćati, pa s uzbuđenjem i sablazni prozivaju vozače natjecatelje amaterima (koji, usput, za sezonu troše i stotinu tisuća eura) i osobama bez pokrića. Sukladno realnosti i odnosi među vozačima refleksija su te realnosti, daleko od kodeksa jedinstva kojeg, interesom povezane grupe njeguju, pa danas između njih caruje neučinkovitost i kvalitetom osiromašena komunikacija.

Naime, u današnjoj situaciji financiranje nije primarni problem (bez obzira što je ono uvijek bilo primarni problem svake posade) već je primarni problem kako riješti pitanje apsurdnosti trošenja i jedne jedine kune na natjecanje koje je potpuno izgubilo organizacijsku vertikalu, ugled, smisao, formu i značaj.

Auto klubovi nisu imali snage, niti znanja, usprkos deklarativnoj volji, provesti preustroj baze i svojim institucionalnim glasovima pripremiti i zahtijevati reformu.U medijima, prvenstveno onim koji su orijentirani prema auto sportu, slična je situacija kao i među vozačima. Oni jači odavno su napustili temu auto relija, dok oni koji su ostali na više ili manje amaterski i volonterski način nemilice pune sve manji i minorniji prostor svojim profesionalno amaterskim stavovima ne shvaćajući pri tom kako erozija auto relija istodobno gasi nekada i njima dostupan i zanimljivim informacijama bogat prostor.

No, uz dužno poštovanje, gore opisani subjekti nositelji su tek sporednih uloga s ograničenim i kontroliranim utjecajima na ukupnu situaciju. Bitan, glavni i presudan je nositelj glavne uloge, onaj koji je institucionalno jak, koji je legitiman i koji ima upravljački ustroj i kompetenciju. Iz vrlo kratkog, ali konkretnog kontakta s ustrojem HAKS-a dalo se zaključiti da se radi o iznimno dobro ustrojenoj organizaciji s jasnom vizijom, realnom procjenom snaga i programom rada, a nakon razmjene iskustava i primjedbi vezanih uz auto reli, da se radi o organizaciji čija su tijela svjesna problema i u skladu sa svojim strateškim interesima spremna su uhvatiti  se u koštac s njima. Bez obzira što se ovdje radi o podijeljenoj odgovornosti, ipak je više nego očito kako najveća i najbitnija odgovornost  za današnje stanje leži na tijelima HAKS-a. Vjerujem, da će se i sami članovi tih tijela složiti s ovom procjenom, jer današnja situacija nije plod slijeda slučajnih događaja, već je ona jasan izraz njihovog strateškog stava i procjene kako trenutno organizacija natjecateljskog auto relija kao discipline nadilazi mogućnosti i potencijale današnje organizacije HAKS-a. U kombinaciji s nadolazećom gospodarskom recesijom HAKS definitivno nema snage poduzeti nužne reformske korake koji bi od auto relija stvorili tržištu ponovno zanimljiv proizvod. Proizvod, koji može izdržati i opstati kroz tržišnu utakmicu. Činjenica da je auto reli iznimno skup, organizacijski kompleksan i logistički zahtjevan sport, potvrđuje tu tezu, jer je vrlo vjerojatno da se za cijenu njegove organizacije može provesti kompletan ostali auto sport.Bez materijalnih snaga i utemeljene opredjeljenosti za radikalnom preobrazbom ne može biti niti natjecateljskog i kompetitivnog natjecanja i to je trebalo odmah priznati i reći. Nitko ne odriče kompetenciju prosudbe HAKS-u da odustane od rizičnih ulaganja u reforme upitnih rezultata, ali s pravom treba izraziti čuđenje zašto jaka i etablirana organizacija šutke napušta svoju najavljenu proaktivnu politiku, a pri tom nije najavila, odnosno ostavila, prostor za eventualno preuzimanje potencijalnim trećim stranama za što je imala dovoljno vremena?

Ipak je auto reli osjetljivo biračko tijelo. Ili se varam, ima li ga uopće više?  

Na žalost, ono što nam danas preostaje jest rekreativan i snađi se kako možeš oblik upražnjavanja neke forme koja će podsjećati na prošle dane.

Međutim, i to je realnost i nju treba prihvatiti. Želimo li je ipak mijenjati tada na tome trebaju svi raditi, iskreno i profesionalno, konkretno i konstruktivno, rizicima usprkos. Dnevne frustracije i kafanska retorika, sitni osobni interesi oko skore oporuke, samopozvani posjeti profesionalnih amatera svepoznavatelja prilika auto relija ili istupi amaterskih profesionalaca u medijskim marginama sigurno to neće učiniti. Međutim, barem sada više neće odvlačiti pozornost.

Što se onog bitnog tiče, na HAKS-u je red da nas demantira.

S poštovanjem, Darko Čibej, Ivan Goran Čibej

Zagreb, 14.travnja 2009.

You have no rights to post comments