Dončevu pobjeda nakon sljemenskog trilera

Objavljeno u: 30/05/2009 - 21:15 Napisao/la Objavljeno u Rally Komentari Komentiraj!

Kiša, magla i tek nekoliko stupnjeva iznad nule kratki je opis uvjeta kakvi su danas vladali na vrhu Zagrebačke Gore u vrijeme drugog prolaska posada stazom trasom ispita Sljeme. U takvim okolnostima za mnoge je vozače, nakon trodnevne jurnjave okolicom Zagreba, od presudnog značenja bilo u jednom komadu stići do kraja ispita te do cilja rallyja. U vrhu se, međutim, vodila neizvjesna borba za pobjedu u konkurenciji Prvenstva Europe između bugarske posade Dončev - Jordanov te poljskog dvojca Solowow - Baran. Potonji su nakon završetka pretposljednjeg ispita imali više od 3 sekunde prednosti ispred Dončeva i Jordanova, ali Sljeme je, obavijeno maglom i temeljito natopljeno kišom, još jednom odlučilo o dobitnicima i gubitnicima. Dončev se je od Pila prema Šestinama uputio s vrlo jasnim ciljem, a koliko je pritiskao gas najbolje svjedoči gotovo 10 sekundi bolji rezultat u odnosu na Solowowa. U konačnici to je bilo dovoljno da se Dončev dokopa pobjede s 4,5 sekunde prednosti. Treće mjesto je, nakon ispadanja Corrada Fontane iz borbe za vrh poretka, uhvatio Luca Betti.U malobrojnoj hrvatskoj konkurenciji, od koje je, činilo se, bio tek manji broj gledatelja uz stazu, do pobjede u zbiru za Prvenstvo Hrvatske došao je Saša Stanišić sa suvozačem Sašom Bittermanom. Marin Galić i Goran Zlatar osvojiše drugo mjesto s 4 minute i 36 sekundi zaostatka za Stanišićem dok je treće mjesto pripalo Branku "Hansu" Jemriću te suvozaču mu Draženu Kappler-Stareu s dodatnih 14-ak minuta lufta iza Galića. Do cilja rallyja u PH-u je stiglo 12 posada, od kojih su, unatoč (ne smijemo zaboraviti osvrnuti se na prokletu i neopisivo zlu pojavu) gospodarskoj krizi, posvemašnjoj neimaštini i crnilu neki vozači i suvozači zaista bili dovoljan razlog da se smrzavamo uz stazu i pratimo njihove nastupe. Daniel i Robi Vojvodić, Ivan i Mario Bahorić, Tomislav(i) Postružin i Pospiš zaslužili su sve pohvale za svoje nastupe. Dečkima držimo fige da skrpaju novce za ostatak sezone, ako iste uopće bude.Delta Rally na slikovit je način opisala stanje ne samo u domaćem rallyju već i u cijelom automobilizmu. Onako kako je izgledao zadnji Deltin brzinac, bojimo se, izgledat će cijela ova sezona. U magli, bez ideja, s pokojim gledateljem i natjecateljem te s neopisivom željom da se pobjegne nekamo na toplo, u neka druga vremena, u početke solinske kružne utrke kada se oko staze guralo 50.000 gledatelja, na primjer.

Ipak, manjak novca za nastupe neki su vozači iskoristili za druženja oko staze, a nekoliko vrlo zanimljivih ideja za spas i reorganizaciju automobilizma u nas već je našlo dosta pobornika. Kako će se te svijetle ideje, međutim, probiti kroz gusti mrak koji obavija bogove hrvatskog automobilizma pokazat će vrijeme. Ono što mi možemo obećati je da ćemo još jednom, kao uostalom bezbroj puta do sada, stati iza svake dobre ideje i svake zamisli koja ima mogućnost promijeniti ovaj sport. Jer, ne treba biti previše pametan da se shvati da vozači sami imaju pregršt ideja i organizacijskog elana za pokretanje novih snaga, a uvjereni smo da bi bez poteškoća stekli i medijsku karizmu. Svakako mnogo brže nego bi to pošlo za rukom već spomenutim "bogovima" koji sa svojih tronova već godinama narodu gladnom automobilističkog kruha nude mrvice od (svojih) kolača.


Rezultati - Croatia Delta Rally - AK Delta

Aktualnosti

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

16.04.2018. - Ostalo

8. Rally Vipavska dolina 2018. za početak sezone u Sloveniji

Napokon je došlo vrijeme i za početak nove rally sezone u Sloveniji. Prvi na redu je 8. Rally Vipavska dolina, koji se vozi u Vipavskoj dolini, a početak i kraj rallya su u Ajdovščini od...

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

11.04.2018. - Ostalo

U Austriji održan 42. WeinbergerHolz Lavanttal Rallye 2018.

Niki Mayr-Melnhof bio je najbrži na svim brzinskim ispitima 42. WeinbergHolz Lavanttal Rallyu, te se zasluženo popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja. Drugo mjesto osvojio je Grössing Gerwald, dok je treću poziciju zauzeo Aigner Gerhard.

Snježni 7. INA Rally Kumrovec 2018. otvorio novu sezonu Prvenstva Hrvatske u rallyu

03.03.2018. - Rally

Snježni 7. INA Rally Kumrovec 2018. otvorio novu sezonu Prvenstva Hrvatske u rallyu

Sada već tradicionalno Rally Kumrovec otvorio je novu sezonu Prvenstva Hrvatske u rallyu.

You have no rights to post comments