Uvjerljiva pobjeda Šebalja i Klinca
S 56 sekundi prednosti ispred drugoplasirane posade Szilagyi - Dienes do pobjede na Rallyju Opatija stigli su J. Šebalj i T. Klinc. Završnicu opatijskog rallyja u dobroj je mjeri oblikovala i kiša, koja se nakon zagrijavanja na drugom laufu u trećem osokolila i temeljito natopila i istarsku stranu Učke, kao i brzinac Breza. Ionako ne previše brojnu startnu listu do kraja rallyja prorijedili su uglavnom kvarovi, a vjerojatno najviše žalosti među okupljenim gledateljima izazvalo je ispadanje izvrsnog slovenskog dvojca Domen Agnič - Klemen Babnik koji su u svom BMW-u M3 oduševili publiku. Još jedna odlična slovenska posada, Uroš Petrič - Florijan Rus, dokopala se trećeg mjesta u generalki zakasnivši točno 10 sekundi za Szilagyijem. Od hrvatskih vozača nekadašnji brdaš Sebastijan Ivšić došao je do četvrtog mjesta uz pomoć svog navigatora Alena Barišića dok je Saša Stanišić sa suvozačem Antom Ujevićem zauzeo 5. mjesto.

Marin Galić i Goran Zlatar predvodili su "kategoriju" dvopogonaša ispred još jednog brdaša, a sve češće i univerzalca, Sebastijana Čepara koji je sa svojim suvozačem Zoranom Srokom, također članom ekipe Rossa Brawna, ulovio 7. mjesto u ukupnom poretku. "Šebo" je vjerojatno pod haubom svoje Honde imao Mercedesov motor, potpuno u skladu s momčadskim kolegama Buttonom i Barrichellom.Vjerojatno najupečatljiviji dvoboj su, ponovo, priredili momci iz klase A5. Braća Bahorići, potpomognuti engleskim radarom nakon jurnjave Učkom i okolicom nadmašili su Slovence Boruta Prosenca i Aleša Dolinara za WRC-ovske četiri desetinke. Vjerujemo da je Fabija bila "na rubu" više nego jednom i s nestrpljenjem čekamo "onboarde"!

Rally u okolici Opatije je, prije svega, održan, a to je samo po sebi velik uspjeh u sezoni koju je najlakše opisati pojmom "vegetiranje". Po tko zna koji ćemo put ponoviti da je ova disciplina automobilizma, kao uostalom i cijeli taj sport, već dulje vrijeme "na aparatima", a na sveopću žalost stanje se s vremenom ne popravlja. Naprotiv. Ako smo prošlih godina u nešto mogli biti sigurni onda je to popunjenost klasične gledateljske "točke" na "hardovima" na Maloj Učki. Ove godine samo poznata lica, bivši vozači, pokoji novinar, entuzijast, isti ljudi iz godine u godinu. Toliko isti da bi ih mogli naslikati na kartonsku kulisu i seliti s rallyja na rally kao dio pratećeg inventara. INTERVENCIJOM brzina.netskih kolega doznali smo da su gledatelji ipak u većem broju pohodili drugi od dva današnja brzinca, onaj na stazi prema Brezi. Je li time Učka izgubila svoje poklonike, ne znamo, ali svakako je lijepo biti demantiran ovakvom informacijom. Dakle, gledatelja je, doznajemo, bilo u zavidnom broju!

Podijelit će se pehari pobjednicima, napisati pokoji redak na specijaliziranim portalima, pokoje slovo u tiskovinama, velebna će Hrvatska Televizija sačiniti još jednu "reportažu" poput one s Malačke ili brda na Učki, vjerojatno ponovo posudivši uvodni tekst svoje reportaže iz nekog od autorskih tekstova s auto portala (bravo, bravo, gospodine Balog!), i sve će se još jednom pomesti pod tepih. Do novog druženja uz stazu, s istim licima, s još manje automobila na startu, itd., itd. Kada bi se barem u Lijepoj našoj, u našem The Savezu zakuhao boj po uzoru na bitku koju vode Max Mosley i FOTA. Pa da lete glave, da se skinu rukavice i da se konačno pokuša taj prokleti, ukleti automobilizam izvući iz baruštine i mraka u koji je znalački i sustavno doveden.

U međuvremenu, rallyjaši će i dalje držati infuzijsku iglu duboko usađenu u atrofiranu ruku "kraljice automobilizma u Hrvata", male 106-ice, Astre, pokoji Micek, mamit će aplauze ili smijeh, kako tko, po zaslugama, jer gledatelji, iako malobrojni, itekako znaju procijeniti tko se tu "vozi", a tko šeće sponzorske novce i glumi gljivu za volanom. Do sljedećeg druženja s vozačima, sucima (koji se čude otkud sad taj M3 na stazi kad ga nema na listi koju su dobili za označavanje posada koje su prošle!!), policajcima (koji po običaju nemaju pojma kada se ceste otvaraju), redarima, organizatorima, kartonskom kulisom zvanom "gledatelji"... doviđenja!

Rezultati rallyja - Adriatic Timing


You have no rights to post comments