Službeni osvrt na 2. Rally Show St. Domenica

Službeni osvrt na 2. Rally Show St. Domenica foto: Zvonimir Kranjčec
Drugo izdanje Rally Showa Santa Domenica bilo je još uspješnije od prvog - skupna je ocjena koju oktanskom spektaklu u Svetoj Nedelji daju gledatelji i sudionici. U nastavku pročitajte službeni osvrt organizatora na svetonedeljski show.

Zagrepčani Ivan Čibej i Saša Bitterman ovoga su vikenda ponovno dominirali makadamom na Savršćaku u sklopu drugog po redu Rally show-a Santa Domenica, za čiju se organizaciju pobrinuo AKK «Sveta Nedelja». U svojoj Subaru Imprezi su osim prvoga mjesta generalke i klase «no limit» u konkurenciji od 34 posade osvojili i priznanje za najatraktivniju vožnju, kojom su mnogobrojnoj publici priuštili spektakl za pamćenje. Vodeću poziciju čvrsto su držali u sva četiri brzinska ispita, a borba s prošlogodišnjim pobjednikom te aktualnim državnim i menunarodnim prvakom Hrvatske Jurajom Šebaljem nažalost je izostala zbog tehničkog kvara na njegovom Mitsubishi Lanceru Evo IX.

Ivan Čibej, poznat po velikoj ljubavi prema makadamskoj podlozi koja se redovito očituje u iznimno atraktivnim vožnjama, izrazio je zadovoljstvo zbog odlične atmosfere i svesrdnog navijanja publike, a osvrnuo se i na sam teren te na konkurenciju:

-Ova staza i ovo kompletno područje imaju veliki potencijal za utrke. Iako je kružni, ovo je pravi pravcati brzinac, ima se tu što za voziti i za pokazati. Žao mi je što Jura nije nastupio, i što su neke jače posade odustale. Uvijek mi je draže kad je žešća borba. Nadam se da će ovako nešto i sljedeće godine biti organizirano, ili kao utrka ili kao show, pa čak i nekoliko puta ako će se to ikako moći, tako da se opet možemo zabaviti.

Samom utrkom bio je zadovoljan i njegov suvozač Saša Bitterman:

-Ivan i ja dosta dobro funkcioniramo, na makadamu posebno. Moram reći da smo zaista uživali, i drago mi je da smo pobijedili. Mislim da je ova utrka već postala svojevrsni brand u smislu makadamske utrke, što je Hrvatskoj definitivno nedostajalo. Nadam se da nismo razočarali publiku koja se okupila u tolikom broju i da se vidimo opet.

Mitsubishi Lancer Evo IX nije iznevjerio Ivana Kodrića, koji se u nedjelju zajedno sa suvozačem Tvrtkom Purićem izborio za drugo mjesto klase «no limit» i generalnog poretka, te dokazao da može stati uz bok jakim rally posadama iako već neko vrijeme aktivno ne vozi utrke. Samoborci su Čibeju bili za petama na prvom i posljednjem brzincu, a u menuvremenu su drugo mjesto prepustili posadama Šaškin/Fleiss i Peljhan/Verbič, koje su tijekom cijele utrke morili problemi tehničke prirode, te ih na kraju stajali plasmana. Uvijek rado vinen na hrvatskim rally stazama, iskusni slovenski vozač Darko Peljhan je unatoč poteškoćama uživao u ovoj makadamskoj poslastici, te je pohvalio ovaj izdržljiv brzinac i svrstao ga menu najbolje.

Pozornost gledatelja privukla je i Nika Fleiss, koja je snježne staze zamijenila makadamom isudjelovala u show-u kao suvozačica Daniela

Šaškina. Nevolje s automobilom nisu mu pokvarile dobro raspoloženje:

-Ovo je stvarno dobar show. Bilo bi odlično kada bi se više sportaša iz drugih sportova okušalo u rallyju, poput Nike i Nenada Šipeka, jer ovo je fantastičan sport. Možete reći da nisam objektivan, ali ovo je zbilja nešto vrlo atraktivno i zanimljivo za gledati, a pogotovo za voziti.

Treće mjesto generalke pripalo je domaćinu Nenadu Lončariću i njegovom suvozaču Tomislavu Pazmanu, a kući su ponijeli i nagradu za najdulji skok. Dvostruka uloga organizatora i vozača iziskivala je puno truda, vremena i volje, no ljubav prema ovome sportu i želja da se publici priušti nezaboravan nedjeljni dan bili su jači od umora:

-Zahvaljujem svim sudionicima i gledateljima, zbog njih smo i organizirali ovaj show. Puno smo se naradili, ali vrijedilo je. Dobro smo se izguštali.

Entuzijazam s kojim su članovi ovog mladog auto karting kluba iz Svete Nedelje pristupili organizaciji show-a Santa Domenica bio je vidljiv u svakom aspektu utrke, stoga je uspjeh same manifestacije bio neizostavan. Boris Beraković i Daniel Vojvodić:

Po reakcijama publike i vozača, isplatilo se. Pružili smo im priliku da voze i guštaju za malo novca. Trinaest kilometara brzinskog ispita po ovakvim uvjetima čini ovo natjecanje jedinstvenim u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe. Mislimo da su svi došli na svoje. Prema najavama posada, pogotovo slovenskih, sljedeće će nas godine biti još više. U ime organizatora AKK „Sveta Nedelja“ uistinu veliko hvala svima koji su nas podržali i pokazali da vole i znaju cijeniti rally.

Posebno oduševljenje izazvala je promotivna vožnja nakon što je odvožen posljednji brzinac. Organizatori su pružili priliku desecima promrzlih gledatelja i novinara da dožive utrku iz suvozačke perspektive. Osmjesi nisu silazili s lica vidno impresioniranih „novopečenih suvozača“, a mnogi su poželjeli zamijeniti gledateljsku poziciju „desnim sicem“ i ubuduće.

A upravo je to naziv akcije u sklopu koje je rally posada Đurković/Nosić najkreativnije i najgorljivije fanove ovog sporta nagradila potpunim rally iskustvom. Sretni dobitnici su već u subotu iskusili upoznavanje i popisivanje staze s Markom Đurkovićem u Suzuki Swiftu:

-Ovo je zabava, meni je bitno da suvozači budu sretni i zadovoljni s obzirom da su se prijavili na nagradnu igru. Nema nikakvih ganjanja rezultata, nego samo zabava.

Markovi suvozači su se iznenanujuće dobro snašli, te su u samoj utrci dokazali da su dobro savladali gradivo: ova „improvizirana“ posada osvojila je treće mjesto u „sprint“ klasi.

REZULTATI:

Ukupni poredak i klasa NO LIMIT:

1. Ivan Čibej/Saša Bitterman
2. Ivan Kodrić/Tvrtko Purić
3. Nenad Lončarić/Tomislav Pazman

Klasa SUPER SPORT:

1. Aljoša Novak/Matej Čar
2. Matija Koritnik/David Gostič
3. Marino Čargonja/Igor Vičević

Klasa SPRINT:

1. Antun Vrbanović/Branimir Kučko
2. Daniel Vojvodič/Robert Vojvodić
3. Marko Đurković/ Više informacija na www.akk-svetanedelja.com

Više fotografija +

You have no rights to post comments