Itinerer snova imaginarnog "Croatia Delta Rallyja"

Ovom članku nije želja niti namjera baviti se pitanjima korijena natjecanja koje danas nosi naziv Croatia Rally, kao niti ne tako davnim revivalom Delta Rallyja, uskrslog na ispitima nekadašnje, europske Delte. Umjesto tih tema, koje bi nas vrlo lako mogle potopiti do koljena u žuč, pokušajmo zamisliti kako bi mogao izgledati idealan itinerer natjecanja koje se hvali epitetom najuglednijeg, najstarijeg, najtežeg, uglavnom najnaj u Hrvatskoj.

Najjednostavnije bi bilo spojiti lokacije nekadašnje Delte, točnije one koja se održavala u okolici Zagreba, Samobora i Jastrebarskog (jer originalna je Delta, pradavnih 70-ih godina 20. stoljeća potekla iz Rijeke) s regijom u kojoj se Croatia Rally održava danas, dakle s Kvarnerom, zaleđem Rijeke i Istrom. Pokušajmo pritom zanemariti sve tehničke "detalje", možda i pokoje pravilo, i zamislimo kako bi Croatia Rally (ne ovaj "novi", ni onaj "stari", ni Deltin, ni MCR-ov, nego novi, posve novi Croatia Rally) mogao izgledati.

Za početak, start i prvi dan. Zagreb i brzinski ispiti na Medvednici. Nezaobilazno Sljeme i Bliznec, sa ciljem u Šestinama. Jedna od definitivno najboljih rallyjaških staza u Hrvatskoj, pogotovo verzija sa startom "sa zagrebačke strane". Kako bi tom Croatia Rallyju snova dodali novu dimenziju, sljemenski bismo brzinac mogli nadopuniti jednim od dugoselskih brzinaca Martinskog Rallyja, a za ostatak prvog dana poslužile bi staze poznatih sljemenskih ispita, istih koji se koriste u "novoj" verziji Zagreb Delta Rallyja.

Drugi dan bio bi zapravo najkompliciraniji, jer bi poslužio kao svojevrsna poveznica između Zagreba i Rijeke. Obzirom na podužu etapnu dionicu broj brzinaca valjalo bi prilagoditi tome. Ipak, nipošto ne bismo smjeli napustiti okolicu Zagreba, a da ne skrenemo prema Samoboru i tamošnjim slavnim stazama Žumberačkog i Samoborskog gorja. Dovoljno je reći Budinjak & Co., možda samo u jednom prolazu s odgođenim startom kojim bi se pratećim ekipama dalo dovoljno vremena da krenu na put prema Primorju, točnije na servisni punkt smješten negdje na pola puta. Po dolasku u okolicu Rijeke bilo bi sjajno održati još jedan brzinac, a kao rješenje nameću se noćni ispiti oko Ičića.

Zadnji, treći dan našeg imaginarnog Croatia Rallyja uputio bi se preko Učke put Istre, a kada jednom dođe u Istru, svaka je cesta brzinac, kao što je poznato svima koji su makar jednom sišli s "ipsilona" i uputili se u intimnije upoznavanje kutaka "Krasne zemlje". Učka je odličan brzinac u oba smjera, vrludave puteljke poput Šušnjevice ne treba posebno izdvajati, a tu je još i niz drugih izvanrednih cesta i staza. Naposlijetku, rally bi završio u gradu koji, neka se ne naljute ni metropola ni regionalne prijestolnice, živi i diše automobilizam 24 sata dnevno - Buzetu. Za razliku od Rijeke i Zagreba, uvjeren sam da bi na cilju takvog rallyja u Buzetu bilo nešto više od nekoliko stotina ljudi.

Tehnički izvedivo? Zahtjevno? Nemoguće i posve besmisleno? Možda, ali bilo bi sjajno na taj ili sličan način povezati dijelove (sve dijelove, ne samo Zagreb i Kvarner, već i automobilističku Dalmaciju i Slavoniju) Hrvatske automobilizmom. Kada nam već podjele po svim mogućim osnovama idu tako dobro! Hoćemo li ikada doživjeti ovakav rally, pokazat će vrijeme. Nadamo se svjetskom prvenstvu, sanjamo i nekakvu Formulu 1, no realnost (i ocjene observera) su nešto drukčije. Ipak, to su opet teme u kojima miriše na žuč, pa o njima nekom drugom prilikom.

You have no rights to post comments