Osvrt na Zagreb Delta Rally posade Sertić - Stiperski

Prošli vikend na cestama Hrvatskog Zagorja održana je 38. Po redu ''Zagrebačka'' Delta. Rally se bodovao za Međunarodno Regionalno Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske te Prvenstvo Sjeverne lige. Ove godine organizatori su nam pripremili puno drukčiju verziju rallya nakon što su prošlogodišnji dijelovi s makadamom digli veliku prašinu te izazvali bunu kod velikog dijela posada, ove godine su ukinuti. Vozili su se opće poznati dobri stari Samci, koji su u kontra smjeru nazvani Hum Bistrički te dva ''nova-stara'' brzinca.

Brzinci Golubovec i Matenci su se po riječima organizatora vozili prije dosta godina u vrijeme kad je Zagrebačka Delta imala svoj Europski sjaj, pa čak i prije toga. S obzirom na to da smo mi poprilično mlada posada, te nam je ovo obojci tek druga delta, za nas su ti brzinci bili potpuna nepoznanica. Nakon za nas odličnog rallya Kumrovec na red je došla i Delta. 12 brzinaca, tj. Tri brzinca u dva smjera te se svaki ponavlja dva puta odmah je dalo do znanja da je ovo jedan ozbiljni i naporni rally, te da se treba jako dobro pripremiti za doći do cilja i napraviti neki dobar rezultat. Za nas je vikend počeo problematično, nikako nismo mogli otkloniti sitne tehničke probleme s automobilom koji nas muče već neko vrijeme, te je na kraju automobil i potpuno stao neposredno prije tehničkog pregleda u petak. Srećom su naši mehaničari brzo uspjeli riješiti problem te je automobil nakon toga funkcionirao besprijekorno. Vrijeme je tijekom cijelog vikenda bilo fantastično, možda i malo prevruće, ali to je bila dobra priprema za ono što nas čeka krajem mjeseca u Rijeci. Unatoč vožnji koja je bila ispod naše razine, te daleko od razine na kojoj smo vozili Kumrovec, jednog kratkog izlijetanja uspjeli smo ponovno osvojiti prvo mjesto u skupini 2. Ovog puta bilo bi nepošteno reći da nam u tom nisu pomogli tehnički problemi Jemrića i Kapplera te nešto rezerviraniji start posade Turk – Pintar. Brzinac Matenci te njegov kontra smjer Vučak nam nije nikako sjeo te smo na tom brzincu gubili dosta vremena, živaca te što je najbitnije koncentracije. Koliko su novi brzinci bili zahtjevni dokazuje i par vrlo teških izlijetanja na njima.

Na kraju kada sve zbrojimo i oduzmemo, cilj s kojim smo došli na Deltu je ostvaren, osvojili smo prvo mjesto, povećali bodovnu razliku nad konkurentima, riješili neke sitne probleme te spremni čekamo Croatia rally na kojem se ponovno nadamo jako dobrom rezultatu, jer nekakav kiks na tom rally-u bi bacio u vodu ovaj odličan početak sezone.

Što se tiče organizacije Delte rallya, s natjecateljske strane moramo poslati sve pohvale organizatorima. Sve je funkcioniralo u najboljem redu, do najsitnijih detalja, ali to je bilo i za očekivati kada g. Šebalj sa svojim suradnicima uzme upravljačku palicu u svoje ruke, ali kao što su naglasile neke posade, na većini brzinaca je falilo publike, i to je svakako stvar na kojoj bi se trebalo poraditi.

Goran Sertić
Gdje uopće poćeti? Problemi sa autom prije rallya, šarafljenje do samog starta, gubitak koncentracije i živaca... Sve se to nakupilo na ovogodišnjoj Delti. Meni osobno je Delta u lošem sjećanju, jer prošle godine smo ovdje izletili i odustali, te je to također bio jedan od problema već prije samog starta brzinaca. Od ranog jutra nisam imao koncentraciju, nikako se „uloviti“ sa autom, jednostavno nije bio moj dan. Mogu biti presretan i prezadovoljan rezultatom, ostvarili smo svoj cilj i okrečemo se prema sljedećem rallyu, sa odlukom da se slijedeće godine treba bolje pripremiti i nadati se da će biti još bolje. Moram se zahvaliti cijelom timu, mehaničarima i roditeljima jer start ovogodišnje Delte nebi bio moguć bez njih.

Marko Stiperski
Iza nas je još jedan rally. Najbitnije od svega je da smo stigli do cilja te opet osvojili prvo mjesto. Ovaj rally je bio dokaz da verzije rallya na kojima se voze brzinci  u oba smjera su iznimno zahtjevne zbog velike količine šodera koji je van putanja. Uspjeli smo izbjeći sve zamke te dovesti Clio na ciljnu rampu. Prvi krug brzinaca smo krenuli u ispitivanje terena, prvi brzinac Golubovec je prošao u nekakvom jutarnjem ritmu, dok su nam Matenci već u svom prvom prolasku pokazali da je to brzinac koji nam se u najmanju ruku ne sviđa. Nakon Golubovca uspjeli smo malo podići tempo sve do greške i laganog izlijetanja na 6. Brzincu Hum Bistrički 2. Prilikom izlijetanja smo imali dosta sreće pa nismo ništa oštetili i nakon kratkog vremena se uspjeli vratiti na cestu. U drugoj polovici rallya  u kojoj se vozio kontra smjer brzinaca vozili smo dosta lošim tempom s velikim manjkom koncentracije, odlučili smo ne forsirati te stići do cilja i laganom vožnjom pokušati ne istopiti svu prednost koju smo imali ispred posade Turk – Pintar. U tome smo bili uspješni te se sad okrećemo pripremama i iščekivanju Croatia rallya, na kojem ćemo morati voziti u puno jačem i konstantijemtempu nego na ovoj Delti.

Trkači pozdrav do Croatije od posade Sertić – Stiperski te AKK Fridge Racing tima.

Video sadržaj

Više fotografija +

You have no rights to post comments