Dojmovi posade Petrić-Crnković na 21. Rally Opatija 2012.

Nakon iznimno uspješnog povratka na rally staze, posada Marin Petrić-Goran Crnković sredila je vlastite dojmove i odlučila ih podijeliti sa nama....

Oba člana posade nisu sjedila u trkaćem autu dobrih 5 godina, doduše moja malenkost od 2008., kad sam zadnji put vozio par brda, a zadnji rally je 2007. neslavno završio kroviranjem baš ovog auta kojeg smo vozili na Opatiji…
Dakle, započinje predstava u nekoliko činova…

Čin prvi

Ljeto, godišnji, druženje i u jednom razgovoru kombinacija, „ajmo nešto voziti“!
Odluka, najkraći i najbliži rally, naravno, najprije zbog troškova, a onda tu smo doma, ako nešto i pođe krivo, znamo gdje, šta, kako…
Koji auto? Jedan poziv Bruni Šantiću je riješio i taj problem, provjereni projektil iz njegove garaže je uvijek spreman i u top stanju, dakle i to je riješeno, vozimo vrhunski pripremljen Citroen C2R2, sad samo u potragu za novcima!

Čin drugi

Imamo feeling kao da idemo na vjenčanje, ono, nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno, skupljala se oprema na sve strane kad nam je dogovarani najam iste otkazan.
Kontrola svega, sve štima, osim veze, ja čujem suvozača, on mene ne, ajde, na mote ćemo, briškula nikad nije bila problem, pa gdje će jedna Učka!
Nervoza nas oba „ubija“, možemo li mi to, kako ćemo, prvi put skupa vozimo, koliko god znamo stazu, uvijek je kod suvozača u radaru ono nešto što ubrzava, ali i uspori kad treba…
Konkurencija u klasi odlična, 4 vrhunska auta klase R2, nekoliko odličnih N3 i posade koje „idu“, Prodan-Draženović, Puž-Pašić, Grbac-Srdoč, Hrvatin-Kuzmić, Čepar-Svetić, Stanić-Glad, Kodelja-Bužić, Šamec-Baričević…

Čin treći

Petak obavljena verifikacija, navečer stiže auto, konačno sjedamo u njega!
Ja se polako prisjećam svih operacija oko mjenjača, kočenja, špere, zvuka, brzine, dok se Goran smješta na svojem mjestu i polako lovi pokrete auta da se navikne na nešto potpuno drugačije… Zaključak, strašno brz i siguran auto, može u vrh, samo možemo li mi? Uživati ćemo svakako!
Subota ujutro, vožnja do tehničkog, e već su kockice posložene bolje, auto je malo tvrđi nego sinoć i to smo tražili, malo je bio premekan na testu, vraćamo se u servis i jedva čekamo startati!

Čin četvrti

Konačno start!
Prvi brzinac krećemo nervozno, vidim da smo dosta spori, ne vozim se tekuće, previše sigurno, pipam, tražim, i našao sam ga, u vezanom S zavoju nalazim komad betona i prednja lijeva guma je pukla, pokušavamo ne mijenjati, ali s obzirom da je to bilo u prvoj četvrtini brzinca, ne možemo završiti, mijenjanje gume!
Malo panike, i smotanosti, ali još smo bili i dobri!
Sjedamo u auto nakon cca 4-5 min i ostatak brzinca vozimo za gušt i publiku, Učka nizbrdo, ručna, hardovi, bar smo se guštali i došli do cilja!

Čin peti

Nakon prvog, slijedi i drugi start istog brzinca, probavamo vezu, ne čujem ga, da viče nema smisla, od buke auta ne čujem ni svoje misli, nema veze, pa bar Učku znamo k'o svoj džep. Idemo!
E to je već bilo bolje, opuštenija vožnja, živa, brza, nažalost potpuno bez radara, polako se stvara povjerenje prema malom bolidu, a nakon gubitka na prvom brzincu nemamo razloga forsirati i uživamo!
Jedno jako „spašavanje“ pri vrhu na ishaklanoj lijevoj trojki i puno preranih kočenja nije umanjilo osjećaj na cilju, gledamo vrijeme zbunjeni i nije nam jasno, Prodan-Draženović na ovom brzincu bježe samo 2 sekunde, a brzinac završavamo 3. u generalki i drugi u klasi! Dakle, imamo i brzinu!
Još samo da u servisu popravimo vezu i da ostatak dana imamo bez kiše, a visi opako i mogla bi i pasti…

Čin šesti


Servis obavljen, naprijed nove gume, veza nadam se popravljena, nešto se pokušavalo, na nadolijevanju goriva ćemo staviti kacige i probati po etapi. Gume odlučujemo za suho, oblaci prijete, ali valjda neće padati…
Gorivo napunjeno, veze malo ima, malo nema, radi sigurnosti i koncentracije odlučujemo ići opet bez veze jer nema smisla da ga malo čujem, malo ne. Kiše nema.
Učka uzbrdo sa istarske strane je strma i puna hardova i traži čistu kiruršku vožnju. Popeli smo se do vrha čisto i brzo, sad nizbrdo!
Dva opasna haklanja prolazimo penzionerski, smijemo se sami sebi, ali nemamo zašto juriti, probušenu gumu ne možemo nadoknaditi nikako. Daleko od toga da ćemo biti baš spori, dat ćemo sve od sebe, uz veću dozu opreza, ipak vozimo bez radara…
Pred kraj brzinca smo se opustili totalno u autu, ja kao da ga nikad nisam ni prestao voziti, a Goran kao da imamo već sezonu iza sebe, rezultat toga je vrijeme brzinca, 4. generalno i kasnimo za Prodanom i Draženovićem 3 sekunde, bolje ne može!
Zadnji brzinac je bio najbolji, kako smo više bili u autu, više smo se uvozili i konačno smo počeli voziti C2 kako treba!
Uzbrdo zadovoljni, nizbrdo je to to! Brzina, kasno kočenje, namještanje auta pred zavoj, napokon smo u vožnju uključili i zadnji kraj, sve je došlo na svoje mjesto!
Konačno se vozimo kako treba! Još da je radar, uh!!! Dolazak u cilj je potvrdio osjećaj, brzi smo, jako! Četvrto vrijeme generalke i 2. u klasi, odmah iza posade Prodan-Draženović sa sitnih 0,4 sekunde, a u odnosu na prošli prolaz skinuli smo 6 sekundi! To je to!!!

Još samo dolazak do boksa i prolazak kroz rampu i mi smo zacrtani plan izvršili, bili smo brzi, sve što nam se dogodilo tijekom utrke smo odradili tako da smo i sami zadovoljni i što je najvažnije, uživali smo, i to jako!!
Red bi bio da se zahvalimo svima koji su nam pomogli, najprije našim najbližima, a onda i prijateljima bez kojih ovog ne bi ni bilo kao i svima ostalima koji su nam na bilo koji način pomogli da uspijemo uspješno zaokružiti ovaj rally.

Rally posada Marin Petrić-Goran Crnković

foto: Siniša Pšeničnik - AŠ Remetinec

You have no rights to post comments