HAKS: Croatia Rally u rujnu u Istarskoj županiji

Uputili smo pitanja i - dobili odgovore. Doduše, ne detaljne niti iscrpne kakvima smo se nadali, ali ipak odgovore na nekoliko pitanja vezanih uz ovogodišnje izdanje Croatia Rallyja. Natjecanja koje Hrvatska jednostavno ne smije izgubiti. Premda iz odgovora nismo uspjeli razabrati neke pojedinosti, ostaje nam vjerovati na riječ HAKS-u i ljudima uključenima u organizaciju. Podaci o novim pokroviteljima i potpoti državnih institucija zvuče dobro, ali za njih zasad također nemamo službenih potvrda osim u obliku ovih odgovora.

Mnogo je pitanja koja još uvijek traže odgovore, no nekim se odgovorima suvišno nadati, jer ih ne predviđa procedura niti pravila po kojima HAKS i njegove članice djeluju. Tako ćemo o slučaju oduzimanja organizacijskih prava dosadašnjem organizatoru čuti tek šture osvrte, no taj je slučaj u sudskoj proceduri i stoga je izlišno očekivati više detalja. Poput mnogih priča u Hrvatskoj, ali i šire, i priča oko Croatia Rallyja ima svoje svijetle i tamne strane, i neovisno o tome tko u ruci ima organizacijsku palicu bit će propusta i različitih interesa, ali ako sve to stavimo na stranu, možemo li se samo nadati da će Croatia Rally preživjeti krizu i o(p)stati u kalendaru EP? To bi bio velik korak.

Za sve ostale pojedinosti i priče koje se vežu uz Croatia Rally ima sasvim dovoljno vremena i prostora za rješavanje. Baš kao i svih ostalih problema koji već godinama guše i pritišću hrvatski auto sport.

U nastavku, odgovori koje smo danas primili od Tajništva HAKS-a.


1. U medijima, a posebice u tzv. neslužbenim krugovima mnogo je različitih informacija vezanih uz Croatia Rally. Možete li nam potvrditi da se natjecanje održava u terminu koji je objavljen na službenim web stranicama Europskog rally prvenstva (6.-8.6.2013.)?

Natjecanje će se održati u terminu 26. - 29.09.2013.

2. Na kojoj lokaciji će se rally održati?

Rally će biti održan uglavnom u Istarskoj županiji, a vjerojatno samo djelomično i u Primorsko-goranskoj.

3. Možete li nam potvrditi identitet novih/starih pokrovitelja rallyja, ukoliko je sa istima postignut dogovor o pokroviteljstvu?

O pokroviteljstvu ne možemo u ovom trenutku iznositi bilo kakve pojedinosti u javnost, ali je sasvim sigurno da su najmanje četiri nova sponzora/partnera HAKS-a do danas u pisanoj formi potvrdili svoje namjere da sudjeluju u realizaciji CR 2013.

4. Zamolili bismo za službeno objašnjenje oduzimanja organizacijskih prava Croatia Rallyja dosadašnjem organizatoru, MCR Sport.

12.07.2012. AK MRC Sport službeno je obaviješten o odluci Upravnog odbora HAKS-a da će nositelj organizacije CR 2013 biti HAKS. Nije uobičajeno da HAKS iznosi u javnost detalje komuniciranja sa svojim članovima.

5. Ukoliko je dosadašnji organizator svojim radom ugrozio kvalitetu natjecanja, hoće li zbog toga biti dodatno sankcioniran?

Isto kao i pod br. 4.

6. Jesu li u pripremi neke novosti vezane uz ovogodišnji Croatia Rally, obzirom da se natjecanje održava u sklopu novog formata Europskog prvenstva i znatno je bolje medijski praćeno i pokriveno?

Točno je da su u pripremi neke novosti u organizaciji CR 2013 upravo iz razloga što je Eurosport novi Promotor cijelog ERC-a, pa se praktično svi organizatori dogovaraju o mnogim pojedinostima vezanim uz promociju sa Eurosportom.

7. Koje potencijale bi Hrvatska morala iskoristiti kada je u pitanju Croatia Rally i koji se koraci poduzimaju u tom smjeru (turistička promocija, npr.)?

HAKS je uvjeren da će realizacijom CR 2013 kao i ostalih popratnih manifestacija koje će se održati u Hrvatskoj u istom tom tjednu, osim sporta jednako tako profitirati i turizam diljem Hrvatske. U tom smislu HAKS je do sada također dobio pisane potpore nadležnih državnih institucija.

You have no rights to post comments