AK Opatija Motorsport izvrstan na Mitropa Rally Cupu

Prošlog vikenda u austrijskom gradu Wolfsberg održao se Lavanttal Rallye, drugo natjecanje Mitropa Rally Cupa i Prvenstva Austrije, na kojem su nastupile i dvije hrvatske posade, članovi Opatija Motorsporta. Tomas Hrvatin-Damir Kuzmić u svom Renault Cliu RS ponovo su bili pravi kao prije 3 tjedna na Rebenlandu i osvojili 30. mjesto ukupnog poretka, 8. mjesto  poretku za Mitropa Rally Cup i 1. mjesto u svojoj klasi 8.

Time su učvrstili vodeću poziciju u klasi 8 Prvenstva Austrije i znatno se popeli u poretcima za Mitropa Rally Cup pa sada Tomas u poretku vozača zauzima 7. mjesto ukupnoga poretka i 3. mjesto među vozilima s pogonom na 2 kotača, dok Damir zauzima visoko 4. mjesto među suvozačima. Klupski kolege, u svom Citroenu C2 R2. Viliam Prodan i Zdravko Draženović u ukupnom poretku osvojili su  26. mjesto, 3. mjestu u klasi 6 i 3. mjesto među vozilima s pogonom na dva kotača za Prvenstva Slovenije.

Nastupom na Lavanttalu, definitivno su istakli kandidaturu za visok plasman u ukupnom poretku MRC-a uz još 4-5 posada sa mnogo jačim i skupljim automobilima. U nastavku teksta donosimo dojmove iz Austrije koje potpisuje rally posada Hrvatin – Kuzmić.  

Na rally smo krenuli već u srijedu predvečer jer je u četvrtak na rasporedu bilo upoznavanje staze i popisivanje brzinskih ispita. Preko 170 km je bilo jako veliki posao i trajao je gotovo 10 sati uz 2 prolaska po brzincima. Brzinci teški, od 6 različitih 5 je bilo barem djelom na makadamu. Na pojedinim brzincima, uvjeti nemogući. Blato i pijesak pomiješani s ledom i snijegom na brzincu Prebl, tjerali su nam strah u kosti već u četvrtak. Vrijeme je bilo lijepo i nismo ni sanjali da ćemo sutradan voziti po nevremenu. U petak smo obavili verifikaciju i tehnički i iščekivali start u 15:00 sati pogledavajući prema nebu. Prognoze su govorile nevrijeme nakon 15 sati i bile 100% točne.

Startali smo po pljusku koji nije stajao do navečer. a nastavilo je lijevati i cijelu noć. Posebno težak nam je bio BI 2/4 dugačak 20 km od čega je dosta bilo na makadamu. Možemo samo reći borba za preživljavanje. Već u petak bilo je vidljivo da će najveći plus rallyja biti publika. Gotovo svaki brzinac je podsjećao na Preluku i zbilja je gušt vozit uz toliko publike uz stazu. Dan završavamo na 33. mjestu ukupno i 2. u klasi. Morali smo priznati, naš konkurent sa Rebenlanda Alfred Leitner je ovdje ipak bio puno brži od nas, preko minutu i pol nakon 4 brzinca i pala je odluka da subotu idemo oprezno s obzirom na vrlo opasne brzince koji su nas očekivali. Subota ujutro svanula je bez kiše, ali oblačna. Ceste pune vode, blata i pijeska. Krećemo na prvi jutarnji brzinac, vozimo oprezno, vrijeme solidno. I tada dolazimo na start kobnog Prebla i neutralizacija. Razlog preopasna staza, gotovo neprolazna. Danak je platio i naš kolega Alan Pajk, izletjevši na ledom pokrivenoj stazi. Ispada da se Alanu moramo zahvaliti jer nam je dao priliku da uvjete na brzincu pogledamo i ispitamo u sporoj vožnji po brzincu koji je pretvoren u etapu.

I tada u drugom prolazu Preblom doslovno pomor favorita. Gotovo da nema vozača iz vrha poretka koji nije bar malo zapeo u snijegu, a za neke, nažalost, Prebl je bio koban. Mi smo išli oprezno, ne riskirajući osnovni cilj, završavanje rallyja. Zbog velikoga broja odustajanja, lagano smo se i penjali u poretku. Zadnja 4 brzinca se je to penjanje nastavilo i pred posljednji brzinac smo zauzimali 28. mjesto ukupno. Malo nas je sreća pomazila jer je i na BI 10 zbog tehničkog kvara odustao Leitner. Iako bi više voljeli pobijediti na stazi, uzeli smo taj poklon i grabili prema drugoj pobjedi. Krećemo na posljednji brzinac, idemo odlično i već se lagano opuštamo čekajući prolaz kroz cilj kada nakon jednog skoka proklizavamo i izlijećemo. Na sreću, nismo pali preko ceste i uspijevamo krenuti dalje, ali ni tu šokovima nije bio kraj. Clio ne radi, trokira i jedva se vučemo uzbrdo.

Uspijevamo proći kroz cilj izgubivši preko minute. Ipak, nismo nešto previše pali u poretku, skliznuli smo na 30. mjesto ali pobjeda u klasi nije dolazila u pitanje. Prednost ispred drugoplasiranih je na kraju bila veća od 10 minuta!!! Dolazimo do ciljne rampe i našoj sreći nema kraja. Završili smo najbrutalniji i najteži rally koji smo vozili i pobijedili!!! Austrijski dio je za nas bio iznad svih očekivanja, dvije pobjede u klasi i 2 rezultata u top 30 ukupnog poretka bi unaprijed potpisali prije mjesec dana. A iskustvo nastupa u tim uvjetima je jednostavno neprocjenjivo. Društvo su nam pravili i naši klupski kolege Viliam Prodan i Zdravko Draženović i koristimo priliku da im čestitamo na osvojenom 3. mjestu u klasi 6 i 3. mjestu među vozilima s 2 pogona Prvenstva Slovenije. Dečki, gušt je sa vama nastupat na utrkama!!

Za kraj smo ostavili ono što nas je posebno impresioniralo na Lavanttalu a to je publika. Prvo domaća koje je stvarno bilo na tisuće a onda u subotu, naši dečki. Ne možemo da ne spomenemo neke. Neopisiv osjećaj je na cilju Prebla među tisućama ugledat Marka Pikulu na cesti sa hrvatskim dresom. Stat na upisu i da ti ruku stisnu Ozzy, Simon, Dule, Bušac, ne mogu preskočit nezaobilaznog Frika, Brleka, Lanu, Marka i delegaciju Automatic servisa na čelu s mamom Prodan kojoj ovom prilikom poručujemo da više ne idemo ni na jedan rally bez nje. Također, delegaciju AK AD Astra, Grbija i Gauša. Posebno hvala dvojici koji najviše vole gurat Robiju Grdoviću i Tomislavu Postružinu, čovjek ne može da se za vrijeme brzinca ne zapita otkud ćete iskočit. I za kraj,hvala našem team menageru i menagerici šta nas 3 dana trpe, nezaobilaznom Igoru Pužu i Petri Perčić Hrvatin uz opasku da drugi put možda Petra vozi kamper.... Naravno da tu ima još dosta ljudi, svima hvala na podršci, neopisiv je osjećaj voziti brzinac znajući da ste vi tu uz cestu!!

Veliko hvala našim sponzorima bez kojih ovi nastupi ne bi bili mogući: Puž Auto, Experience, Automatic servis, IP Studio, Stomatološka ordinacija Sorriso, Tecno Auto, Oštarija Štacion, Caffe bar Tin, Rally-Shop Si, Levis color, Liburnija.net i AutoIQ Magazin. Sada nas očekuje mjesec dana pauze i tada selimo u Sloveniju. Saturnus Rally, još jedan rally na kojeg smo dosada odlazili kao gledatelji. Pridružuju nam se i stari rivali iz Prvenstva Hrvatske…

Više fotografija +

You have no rights to post comments