Hrvatin-Kuzmić uz pregršt pehova do cilja Saturnusa

Među malobrojnim hrvatskim posadama koje su proteklog vikenda nastupale na Rallyju Saturnus našli su se i predstavnici AK Opatija Motorsport Tomas Hrvatin-Damir Kuzmić. Rezultati su manje više svima poznati, no kakvu su avanturu prošli momci u svom Renault Cliju RS na zahtjevnim slovenskim brzincima pročitajte u nastavku.

Završili smo Saturnus!! Iako cijelu sezonu naglašavamo da nam je cilj završiti rally i taj cilj smo ovdje ostvarili. Međutim, naše zadovoljstvo ipak nije potpuno. Ostaje veliki žal da i rezultat na kraju nije bolji jer smo u momentima kada smo bili bez problema bili jako visoko u ukupnom poretku. No hajmo redom!!! Na rally smo putovali već u srijedu jer je bilo jako puno km pred nama za popisati. Srijedu popodne i četvrtak cijeli dan smo proveli u autu i na jedvite jade smo uspijeli popisat sve u samo 2 prolaska. Malo je reći da smo padali s nogu ali to nas nije spriječilo da malo okusimo noćni život Ljubljane.

U petak ujutro smo obavili verifikaciju,tehnički i u ranim popodnevnim satima ceremonijalni start rallya. Usljedio je 3 sata dugi parc ferme pred prolog predvečer. Pošto je cijelo popodne padala kiša i poslije starta nije više bilo mogućnosti zamjene guma, startali smo na kišnim gumama. Asfalt se osušio i nismo bili najsretniji ali smo ipak uspjeli napraviti odlično 22. vrijeme i tako smo završili prvi dan. U subotu je sljedila prava akcija, a kiša je padala kao da više nikad neće prestat. Krenuli smo na prvi jutarnji brzinac, ispočetka oprezno no prema kraju sve brže. Gotovo na samom kraju brzinca kada smo već očekivali sam cilj - šok!!! U jednoj "desnoj četvorci" proklizavamo, izlijećemo na travu i počinje spin pri popriličnoj brzini. Iz auta je izgledalo gadno, gotovo nemoguće za izvući ali Tomas reagira i uz jako puno sreće padamo u nekakav kanal koji nas diže u zrak i izbacuje ponovo na cestu.

Mislili smo da kotača više nema na autu ali auto se i dalje kotrlja i uspijevamo proći kroz cilj par sto metara niže i još malo raniti Clia na ogradu. Vrijeme odlično iako smo izgubili 10-ak sekundi. 3. i 4. brzinac smo pod dojmom ove "situacije" odvezli malo opreznije ali smo se držali oko 23. mjesta ukupno. Nakon servisa i dodatne potvrde na live timingu da nam dobro ide u 2. krug krećemo odlučni držati visoki ritam. Krećemo agresivno,Tomas vozi bez greške i sve ide odlično. Kad ono, novi šok!!! Na jednoj uzbrdici Clio se ugasio i ne pali. Kako je bilo usko, gurnuli smo auto kraj staze ali su svejedno prolazili jako blizu nas.U oprezu da netko u nas ne udari nismo primjetili da je kvar zapravo sitan i da nam je izgorio osigurač. Kada smo shvatili i rješili to, gledatelji su nas izgurali na cestu i nastavili smo do cilja svi sretni da uopće možemo nastaviti. Dolaskom na upis, slijedi novi šok. Moramo predat karton jer kao kasnimo više od 15 min. Iako nam ni danas nije jasno potpuno sve to, predajemo karton.Pri povratku prema servisu pada odluka. Ne odustajemo. Idemo po super rallyju. Ujutro shvaćamo da i nije tako loše bilo šta su nas isključili. Dobili smo vrijeme sa 5 min zaostatka od najbržeg na svakom brzincu i to je ukupno bilo oko 10 min a da smo se vraćali po brzincima,zaostatak na vremenske bi bio daleko veći. Malo sreće, a u posljednji dan krećemo sa 40. mjesta. Danas smo cijeli dan računali i da smo u drugom krugu napravili vremena iz prvog,bili bi negdje oko 20 mjesta. A to je jako visoko. Ali šta je tu je, to je rally i ne može uvijek sve ići kako treba. Krećemo odlično, radimo 21. vrijeme na SS8, 20. vrijeme na SS9 pa nakon servisa 18. vrijeme na predzadnjem SS10 i time ulazimo u 30 generalno, na 28. mjesto. Ne možemo više ni gore ni dole i pred nama je samo završiti posljednji brzinac.

Bilo je dosta odustajanja pa nam je i to išlo na ruku i onih 10 min više i nije bilo tako strašno. Krećemo na zadnjem i nakon 2 km shvaćamo da koliko smo na SS1 imali sreće pri onom izljetanju, sve nam se vratilo. I to s kamatom!!! Puknuo nam nosač motora, čudni zvukovi su sve jači i mi se puževim korakom vučemo prema cilju.Rampa nam više i nije tako sigurna, a olakšavajuća okolnost baš i nije da je posljednji brzinac dug 25 km i pola je na jako gadnom makadamu. Na jedvite jade se dovlačimo do cilja. U turističkoj vožnjici oko Moravča primjećujemo stvari koje inače ne primjećujemo kad jurimo za sekundama.

Pretiče nas 6 vozila ali od tih šest čak tri završava u grabama uz cestu.Na barem 30 zavoja su tragovi izljetanja, brzinac je pravi ubojica. Ulazimo u cilj i vozimo točno 10 min i 20 sek sporije nego u prvom prolazu i to sve ukupno znači preko 20 minuta pehova na Saturnusu. Ako se malo zaigramo i iako nismo skloni onoj "da je baba muško" smatramo da nam naša vremena na brzincima bez pehova daju pravo da bacimo oko na ukupni rezultat bez tih 20 min. Ispada da bi bili oko 17. mjesta ukupno što je jako visoko s obzirom da smo u tuđem dvorištu. Ali držimo se onoga šta je realnost, a to je 36. mjesto ukupno i 11. u MRC-u.Da rezimiramo. Ovogodišnji cilj, završavanje rallya smo ostvarili, a u MRC-u s obzirom na jaku konkurenciju i bez tih 20 min ne bi puno napredovali. Bili bi 9. i osvojili 4 boda više. Tomas bi time i dalje ostao na 7. mjestu među vozačima, dok bi Damir bio izjednačen sa Cevcom na 3. mjestu ali 4 boda nisu nekakav nenadoknadiv zaostatak. Ono zbog čega smatramo da je bitnije da smo nastavili voziti je dodatan trening i stjecanje iskustva na stazama koje ne poznajemo. Mislimo da naša vremena pokazuju koliko smo napredovali u ova 3 rallyja i ovakve razlike u odnosu na ostale nismo očekivali. Savjetovali bi svakome odlazak van, nama je donio samo pozitivne stvari i bio je pun pogodak….

Za kraj navijači... posebna priča, čudesna, nestvarna... HVALA VAM LJUDI OD SRCA,TISUĆU PUTA SMO SE ZAPITALI ŠTA NAM TO TREBA ALI KAD NAM SE VI POKAŽETE KRAJ STAZE SVE TO PADA U VODU I PONOSNI SMO NA TAKVE NAVIJAČE!!!

Hvala onima bez kojih ovaj naš rally san ne bi bio moguć... Puž Auto, Experience, Automatic servis, IP Studio, Stomatološka ordinacija Sorriso, Tecno Auto, Oštarija Štacion, Caffe bar Tin, Rally-Shop Si, Levis color, Liburnija.net, AutoIQ Magazin. Čestitali bi našim klupskim suborcima Vilijamu Prodanu-Bojanu Kroti na visokom 12. mjestu generalke i 3. mjestu div. II PS... Bravo dečki!!! Isto tako i Davoru Miheliću-Mateu Butorcu na 4. mjestu generalke PH i 3. klase 3… Dečki, mogli bi malo češće sa nama.

You have no rights to post comments